Faktörlerin Birleşmesi

Faktörlerin Birleşmesi : Bu tecrübenin maksadı nevrozları, pre-psikozlardan veya ma- nifest ruhî hastalıklardan ayırmaktır. Deneğin seçtiği resimler içgüdü faktörlerine göre sıralanır (bunların sempatik veya antipatik olmaları mevzubahis değil). Bundan sonra resimler tek olarak deneğin otuz saniye seyretmesi için önüne konur ve şu talimat verilir: «Bu resme iyi bakın ve bana bu resme bakarken ne hissettiğini, neyi ve kimi düşündüğünüzü söyleyin; kimi hatırlatıyor ve nasıl bir çağrışım yaptırıyor?».

Ergin zeki insanlarda öyle de sorulabilir: «bu insanın kaderi acaba ne olmuş olabilir, acaba ne idi, bir cani mi yoksa iyi bir adam mı».Çocuklarda bu sual şöyle değişebilir: «Söyle bakalım bu amca veya teyze nasıldır. Onun hayatından bana bir şeyler anlatabilir misin?».Otuz saniye sonra resim geri alınır, fakat denek arzu ederse tekrar verilebilir. Tecrübeyi yapan her şeyi harfi harfine kaydeder. Denek üzerinde herhangi bir tesir yapacak olan suallerden kaçınılmalıdır.

Denek konuşurken duraklarsa onu teşvik edebiliriz ve yukarıdaki suali tekrar ederiz. Deneğin basit ifadesi ile iktifa etmeyip bilâkis onun başından geçmiş olan vak’aları veyahut akrabalarının ve resmini gördüğü şahsın kaderini anlattırmalıdır. Hasta icad etmeğe başlayıncaya kadar teşvik edilmelidir, imkân varsa teferrüatlı bir hikâye anlattırmalı meselâ denek bir fotoğrafın katili gösterdiğini söylerse, o zaman kimi ne zaman ve ne için ve ne şartlar altında öldürdüğünü sorarız.

Eğer denek resmin bir ruh hastasını gösterdiğini söylerse bunun ne gibi bir ruh hastalığına müptelâ olduğunu ve ne gibi şartlar bu hastalığa sebebiyet vermiş olduğunu sorarız. Kısaca tecrübeyi yapan şahıs, çağrışımların devamının yalnız resim tarafından meydana gelmesine dikkat etmelidir. Diğer taraftan da mümkün olduğu kadar tedaileri de teşvik etmelidir.Elde ettiğimiz protokol hiç bir zaman kâfi derecede uzun ve mevzu ile dolu olamaz.Her resmin spesifik bir havası vardır.

Bu karakter tedailerin istikametini tayin eder ve bunların şahsını tahdit eder. Bundan başka hangi resmi denek fazla tefsir ederse o resim deneğin jene- tik ve aktüel dinamik insiyaki ihtiyaçlarına uygun olanıdır. Her resim deneğin çağrışımlarında hakikaten spesifik faktöre tekabül eden insiyak sahasını gösterir.Faktörleri şu şekilde izah edebiliriz: h faktörü seksüel veya homoseksüel ihtiyaca tekabül eder, s faktörü zulme tekabül eder, e faktörü hiddet, nefret, intikam veyahut şefkat, adalet gibi şeylere tekabül eder, hy faktörü denekte kendini göstermek arzusu mevcut olduğunu ispat eder, yani histeri faktörü, k faktörü narsisizm egotizm, otizm, kendi kabuğuna çekilmek gibi eğilimlere tekabül eder, p faktörü iktidar veya persecution temayüllerine tekabül eder, d faktörü hiç bir şeye ehemmiyet vermemek arzusuna tekabül eder, m faktörü hedonisme, zevk aramak, veyahut feragat eğilimlerine tekabül eder.

Denek, resimleri seçerken kendisini identifier edebilecek insanları hatırlatan resimleri en sempatik olarak seçer. Demek oluyor ki denek hatıra gelen şahıs gibi olmak istiyor. Ve buna karşılık denek nefret ettiği, tiksindiği veya onlarla conflit vaziyetinde bulunmuş olduğu veya bulunduğu insanları hatırlatan resimleri en antipatik olarak reddeder. Kısaca Identification veya ters Identification tecrübesi ile resmin deneğe hatırlattığı ve deneğin kan veya genus akrabası olduğu insanla, arasındaki şahsî münasebet tayin edilir.Faktoriel çağrışım tecrübelerinde gösterilen resimlerin ekseriya annenin, babanın, kız kardeşin, erkek kardeşin, sevgililerin, arkadaşın, işverenin, meslektaşın veya bir tanıdığın resmini hatırlatması ve deneğin hatırına gelen insanla reel hayatta bulunmuş olduğu veya bulunduğu genus akrabalığı veya yabancılığı, tecrübedeki seçim karakterinin yönünü tayin eder.

Derinlik psikolojisinde bu şekil seçme hareketlerine analitik seçme denir. Fakat bir de narsistik seçme şekli vardır. Bunda denek kendisi seçer, yani denek o resmi kendisi gibi olduğu için seçer. Narsistik seçme deneğin kendisinden memnun olup olmadığına bağlıdır. Kendisinden memnun ise kendisine benzeyen resmi seçer; değilse seçmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp