Evinize Dışarıdan Grip Getirmeyi Önlemenin Yolları

Evinize Dışarıdan Grip Getirmeyi Önlemenin Yolları :

H5N1

İşte gıda stokunuzun size H5N1 bulaştırmasını önlemek için bazı iyi öneriler. Gıda güvenliği genelde çok çeşitli virüs kaynaklı hastalığı önlemek için gerekli olduğundan, bu önerilerin çok azı H5Nl''''''''e özeldir; H5Nl''''''''in ve diğer virüs ya da bakterilerin size sebze-meyveniz yoluyla bulaşmayacağından emin olmak için çok iyi yollardır. 
 

Unutmayın ki

Salgın halindeki H5N1 esas olarak solunum ve ellerin göz ve ağza olan teması sonucunda sindirim yoluyla yayılacaktır. Aslında H5N1 mikrobu taşıyan besinlerin sindirimi, insanlara bulaşan enfeksiyonların çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır.
 
• Neredeyse bütün insanların üçte biri donmuş kümes hayvanlarını ya da kırmızı etleri mutfak tezgahında, fırında ya da lavaboda sıcak su altında çözdürür. Donmuş etler her zaman 4 °C''''''''nin altındaki sıcaklıkta bir buzdolabında çözdürülmek ya da marine edilmelidir.
 
Buzdolabınızın sıcaklığını doğru ölçen bir termometreyle kontrol edin. Bütün buzdolapların üçte birinden çoğu 4 °C''''''''den daha sıcaktır ve bu yüzden de güvenli değildirler. Dondurucuların sıcaklığı -1 °C''''''''nin altına veya tercihen bundan çok daha düşük bir sıcaklığa ayarlanmalıdır. H5N1, işlenmiş kümes hayvanı etinde çoğalamaz ama burada birçok pislik barınabilir.
 
• Her beş aşçının dördü sıcak yemeklerin buzdolabına koymadan önce soğuması gerektiğine inanıyor. Yeni buzdolaplarının ılık yiyecekleri sorunsuz olarak kaldıracak yeterli soğutma kapasitesi vardır. Yemeğinizin sıcaklığının tezgahtayken 60 °C''''''''nin altına düşmesine izin vermeyin. Hemen buzdolabına koyun. Buzdolabına konulan yiyecekler küçük, derinliği 5 santimetreden fazla olmayan kaplarda saklanmalıdır. Daha geniş kaplar sıcaklığı daha uzun bir süre boyunca merkezde tutabilir.
 
• Çoğu insan kalmış et sularının, marine edilmiş etlerin ve sosların mikropları öldürmek için tamamen kayna- yıncaya kadar tekrar ısıtılması gerektiğini’", farkında değil. Tüm kalmış yiyecekler 74 °C''''''''ye ulaşana kadar ısıtılmalıdır. Bu yiyecekleri mikrodalga fırında şöyle bir ısıtmak yeterli değildir.
 
• Yemek hazırladığınız tezgahın temiz ve kuru olduğundan emin olun. Yiyecekle temasa geçecek olan tüm tabak, tencere, kap, saklama kabı, soğutucu, paket kâğıdı, yemek kutusu ya da kese kâğıdının da temizliğinden emin olun.
 
• Çiğ ya da az pişmiş yiyecekleri plastik sarma kâğıtlarıyla iyice sarın ki suları diğer yiyeceklerle temas etmesin. Bir tabak çiğ kümes hayvanı etini tamamen sarmadan buzdolabına koymayın. Etleri buzdolabının alt rafında ayrı bir kapta tutun.
 
• Mangal yapmaya gidiyorsanız, çiğ etleri diğer yiyeceklerden tamamen ayrı bir soğutucuda tutmak en iyisidir. Soğutucular her zaman 4 °C''''''''nin altında bir sıcaklıkta tutulmalıdır. Güneşli bir günde kapalı bir arabada kalan bir soğutucunun sıcaklığı her geçen dakika 1° C kadar yükselebilir. Soğutucuyu, yiyeceği içine koymadan önce su ve sabunla iyice temizleyin.
 
• Bir gezintiye çıkarken yanınıza almak için en güvenli yiyecekler, tek kişilik kahvaltılık tahıllar veya karışık kuruyemiş, konserve ürünler, fıstık ezmeli sandviçler ya da yıkanmış, taze sebze ve meyve gibi uzun süre dayanan yiyeceklerdir.
 
• Manav poşetinizi asla tekrar kullanmayın ve içindeki ürünlerin virüslerini taşıyabileceğinden bunları en kısa zamanda atın.
 
• Eğer pazara gidecekseniz bütün gün dışarıda durmuş ve kim bilir kaç kişinin elinin değdiği ürünleri almaktan kaçınmak için erkenden gidin.
 
• Sauerbraten gibi bazı eski dünyaya ait tarifler bazıları birkaç gün kadar uzun bir süre olacak şekilde yiyeceklerin oda sıcaklığında marine edilmesini gerektirir. Bunlara kulak asmayın. Marine işlemini her zaman buzdolabında gerçekleştirin.
 
• Alışıldık tezgahlardan alınmış hotdoglarm tadı çok güzel olabilir fakat çoğu kaynama noktasına hiç ulaşmamış suda haşlandığı için çok tehlikelidir.
 
• Az pişmiş hamburgerler: bunlara hamburger ekmeğinin üzerine konmuş siyanür gözüyle bakın.
 
• Paketlerdeki, özellikle çiğ kümes hayvanı ve kırmızıetlerin paketlerindeki son kullanma tarihi talimatlarına uyun.
 
• İnsanların üçte biri bütün gece dışarıda kalmış olan pizzayı ertesi gün yediklerini itiraf ediyor. Eğer pizza iki saatten fazla dışarıda durduysa çöpe atılması gerekir.
 
• Mikrodalga fırının tabağını ve iç yüzeyini tamamen temizlemeden, çözdürmek için taze yiyecekleri koymayın.
 
• Birçok insan, besin maddesi saniyeler içinde düştüğü yerden alınırsa yemenin güvenli olduğunu düşünür. Hiçbir zaman böyle değildir.
 
• Bir açık büfeden servis alırken, yiyeceklerin oda sıcaklığında iki saatten fazla kalmaması gerektiğini unutmayın. Eğer hava sıcaksa bu süre daha da kısalır. 32 °C''''''''de bu süre bir saate iner.
 
• Bir sebzeyi ya da cipsi bir kap salsa ya da dip sosa batırdıktan sonra ısırıp tekrar batırmak ya da aynı yiyeceği sosa iki kez batırmak mikropların kesinlikle yayılmasına yol açacaktır.
 
• Hindinizin iç malzemesinin her tarafının 74 °C''''''''ye ulaştığına emin olun. İç malzemesi, küme hayvanı ya da kırmızı etin sularını içine alır ve tamamen pişirilmezse mikrop barındırabilir. Uygulanabilecek en iyi yöntem iç malzemesini ayrı olarak pişirmek ve sonra kuruluğunu gidermek ve tatlandırmak için kızartılan etten biraz yağ eklemektir.
 
• Çalışan insanların tümünün üçte biri paketlenmiş öğle yemeklerini buzdolabına koymak yerine masalarında tutar. Oda sıcaklığında geçen bu beş-altı saat mikropların çoğalması için yeterince fazla bir zaman.
 
• Ortalama bir işyeri buzdolabı sadece iki ayda bir temizlenir. Tüm kalan yiyeceklerin birkaç gün içinde atılması gerekir. Ayrıca dolabın içinde neler olduğuna dikkat edin; tanıdığım bir laboratuar çalışanı idrar örnekleriyle öğle yemeğini birlikte buzdolabında saklıyordu.
 
• Etrafta bir sürü market ve şarküterinin ürünlerin tadımı için koyduğu numune ürünler var ve insanların çoğu bu numunelerin sayısız başka müşteriyle temasa geçtiğinin farkında değil. Bunlardan her ne pahasına olursa olsun uzak durun.
 
• Etleri her zaman alışveriş arabasının en alt kısmına ya da daha iyisi tamamen ayrı bir kısma koyun. Kırmızı et, kümes hayvanı ve deniz ürünlerini kasaya gitmeden hemen önce satın alın ve paketlerinin iyice kapalı olduğundan ve soğuk olduğundan emin olun. Tüm kırmızı etleri, kümes hayvanı ve deniz ürünlerini diğer yiyeceklerden ayrı poşetlerde tutun.
 
• Paketlenmiş tavukların gri ya da sarı değil pembe renkte olması gerekir. 

Balıkların parlak, sert olması ve kemiklerinden ayrılmaması gerekir

Eti gri, yeşilimsi ya da kahverengi değil, açık pembe olmalıdır. Taze balığın "balık" kokusu çok olmaz. Balığın rengi donukla- şana ve kolayca parçalanana kadar pişirilmesi gerekir. Pişmiş ve çiğ ürünlerin birlikte sergilendiği tezgahlardan hiçbir şey almayın. Bu kural, çiğ balığın yanında duran pişmiş ya da tütsülenmiş deniz ürünü ya da şarküteri ürünü.etlerle çiğ etlerin aynı tezgahta durması durumunda da geçerlidir.
 
• Suşi, saşimi, çiğ kabuklu deniz ürünleri ve tartar için tek bir kural vardır: bunları yemeyin.
 
• Bazı kurutulmuş ya da tütsülenmiş etler sayısız mikrop barmdırabilir. Bu etleri mikrodalga fırında pişirmek ve soğuduktan hemen sonra hemen tüketmek iyi bir fikir olabilir.

• Una bulanıp kızartılmış tavuk, pirzola vs. tekrar yemeden hemen önce her zaman 74 °C''''''''ye ısıtılmalıdır. Önceden içi doldurulmuş fakat pişmemiş kümes hayvanlarını satın almayın. İç malzemesiyle karışan çiğ et suları mikropların yayılması için mükemmel bir ortam oluşturur.
 
• Kümes hayvanlarının suyu berrak, tamamen kansız değilse yemeyin. İyi pişmemiş her çeşit kümes hayvanı sizi hızlı bir şekilde hastaneye gönderir.
 
• Marketlerin paketlemiş olduğu ürünler hiçbir zaman çiğ tüketilmemeli, 77 °C''''''''yi aşan ısılarda iyice pişirilmelidir.
 
• Ortalama bir elmaya siz satın alıp eve götürmeden önce 50''''''''den fazla kişinin eli değer ve size ulaştığı yolun her safhasında üzerine mikrop bulaşabilir. Tüm meyve ve sebzeler itinayla, eğer mümkünse hafif deterjanlı bir suda yıkanmalıdır; bunun yemeden önce değil eve getirildikten hemen sonra yapılması daha iyi olur. Taze yiyecekler lezzetli ve doğal enzim deposu olmasına rağmen, bir grip salgınında salatalardan ve karışık sebze tabaklarından uzak durmak akıllıca olacaktır; tüm sebzeleri pişirin ya da sıcak suya daldırıp çıkarın ve meyveleri de pişirip komposto yapın. Alfalfa ya da turp gibi çiğ kök bitkiler pişirildiği zaman güvenli hale gelir.
 
• Meyve içeren bütün kokteyl ve punçların dörtte birinin içindeki meyveler yıkanmıyor. İçeceklerin içinekoymadan önce tüm meyveler dikkatlice ve itinayla yıkanmalıdır. Meyve soyulacaksa bile öncesinde kesme ve soyma işlemi sırasında meyve üzerine yayılacak mikropları ortadan kaldırmak için yıkamak önemlidir. Meyveleri yıkadığınız suyun mikropsuz olduğundan emin olmanız önemlidir ve bu yüzden sterilize edici tabletler ya da suya konulacak başka maddeleri kullanma şıkkı düşünülmelidir.
 
• Tüm süt ürünlerinin ve meyve sularının pastörize edilmiş olduğundan emin olun. İşlem görmemiş meyve suları çok miktarda mikrop barındırabilir. Eğer kendi sebze veya meyvenizin suyunu çıkaracaksanız önce dikkatlice yıkayın.
 
• Kavun ya da salatalık gibi sert ürünleri temiz bir fırçayla ovalayarak temizleyin.
 
• Küflü, ezik ya da kesik yiyecekleri almayın. Bunlar mikroplara mükemmel üreme yerleri teşkil eder.
 
• Marulların dış yapraklarını koparıp atın.
 
• Yiyeceklerinizi taze tutun. Çok büyük miktarda yiyeceği alıp eve yığmayın. Taze yiyecekleri üç günden fazla evde tutmak iyi bir fikir değildir.
 
• İnsanların üçte ikisi konserve ve kavanozların dışlarını açmadan önce hiçbir zaman yıkamıyor ve böylece içindekilere mikrop bulaşmasına izin veriyor.
 
• En az iki haftada bir raflar ve çekmeceler de dahil olmak üzere buzdolabının iç yüzeylerini temiz bir sünger ve sabunlu suyla ovalayarak temizleyin. Suya birkaç damla çamaşır suyu eklemenin de faydası olacaktır. Bol temiz suyla durulayın ve sonra kâğıt havlu yâ da temiz bir bezle kurulayın. Köşeleri ve kapak lastiklerini iyice silin çünkü bu kısımlar kolaylıkla küflenebilir.
 
• En temel gıda güvenlik kurallarından birisi farklı kesme tahtalarını, tabaklan ve aletleri birbirinden ayırmaktır. Bu, çapraz bulaşmayı en aza indirmek için yapılır. Çapraz bulaşma çiğ tavuk kesip sonra aynı tahtayı tatlı için çilek kesmeye kullandığınızda gerçekleşebilir. Tavuğun üzerinde mevcut olan mikroplar artık çileklere de bulaşmıştır. 
 
Tavuktaki bulaşıcı maddeler 82 °C''''''''de pişirilirse ölecektir ama çilekler çiğ olarak yenecek ve bu yüzden de potansiyel olarak ölümcül olan mikropların vücudunuza girmesi için doğrudan bir yol sağlayacaktır. Bu yüzden yapılacak en iyi şey çiğ tüketilecek ve iyi pişirilecek yiyecekler için ayrı, mesela renklerine göre birbirinden ayrılan kesme tahtaları ayarlamaktır. Aynı şeyi potansiyel olarak mikroplu olan tüm yiyeceklerle temasa geçen bıçak, kap ve diğer her şey için de yapın.

Ayrı tahtayı fakat aynı bıçağı kullanmanın hiçbir manası yoktur!
 
• Üzerinde yarık, çatlak ya da büyük bıçak izleri olan eski kesme tahtalarını atm. Bu alanlar sayısız mikrop için üreme alanı görevini görebilir.
 
• Her kullanımdan sonra kesme tahtalarını sıcak sabunlu suda iyice yıkayın ya da en yüksek ayarda bulaşık makinesine atıp yıkayın. Çamaşır suyu karıştırılmış bir su (örneğin bir litre suya bir yemek kaşığı seyreltilmiş çamaşır suyu) ya da mikrop öldürücü başka bir solüsyon kullanın ve temiz suyla durulayın.
 
• İyi bir termometre alın ve bunu her yemek pişirdiğinizde kullanın. İşte size asgari sıcaklıklar ve güvenli pişirme şekilleri için bir rehber.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp