Erkek Uretra Tümörü

Erkek Uretra Tümörü : Erkek uretrasından çıkan primer tümör çok seyrektir. Sıklık sıralamasına göre membranöz, penil ve prostatik uretradan kaynaklanır. Tüm yaşlarda görülürse de özellikle 60'ından sonra sıklaşır. Patogenez ve Patoloji. Primer erkek uretra tümörlerinin yarıdan çoğu, squamöz hücreli karsinomlardır. Daha az sıklıkta görülen transisyonel hücreli karsinom, adenokarsinom, indiferansiye ve mikst karsinomlardır. Adenokarsinomun yalnız membranöz uretradan kaynaklanması, Cowper veya periuretrai Littre bezlerinden mi çıktığı sorusunu akla getirmektedir. Sqamöz hücreli karsinomun penil ve bulbomembranöz uretra epitelinin metaplazisi yoluyla geliştiği görüşü daha yaygındır.

Erkek uretra tümöründe lokal yayılım sık olmasına karşın, organ tutulumu seyrektir. Metastazlar sıklıkla inguinal ve pelvik lenf bezlerine embolizasyon şeklinde gerçekleşir. Hematojen yayılım akciğerler, karaciğer, böbrekler, sürrenaller ve plevraya olur ve oldukça da ender rastlanır.Tedavi planlaması açısından hastalık lokalize, lenfatik tutulumun varlığı veya uzak metastazı bulunup bulunmamasına göre evrelendirilir. Bulgular. Hastaların çoğu uretrada, dıştan ele gelen ve duyarlığı olan kitleden yakınırlar.

Bu bölgede açılan uretra kutanöz fistül veya abse de ilk yakınma nedeni olabilir.Uretra darlığına eşlik eden akut veya kronik enflamatuar gelişmeler ureta kanserini gizleyebilir. Bu bakımdan alışılmışın dışında uretral veya periuretrai her patolojik olayda biopsi kesin kuraldır.Uretroskopide sıklıkla papiller, polipoid veya skirö yapıda lezyon görülür. En küçük kuşkuda biopsi yapılır.

Ayırıcı Tanı. Erkek uretra tümörü, cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklar veya uretra darlığıyla karışır. Aslında iki patolojik olay birlikte de olabilir. Daha sıklıkla dilatasyon gerektiren bir uretra darlığı gibi düşünülerek tedavi edilenler vardır.

Tedavi. Tedavi yaklaşımı, hastalığın lokalizasyonuna ve yayılım evresine bağlıdır. Penil uretra tümöründe parsiyel veya total penektomi yapılır. Tümör, en az 2 cm.lik bir cerrahi sınırla birlikte çıkartıldıktan sonra, ayakta miksiyon yapacak uzunlukta penis bırakılacak şekilde parsiyel penektomi yapılır.

Bu uzunluk yeterli değilse, perineal uretrostomiye yetecek kadar korpus spongiosum bırakılarak total penektomi uygulanır.Bulbomembranöz uretra tümörleri için yapılacak cerrahi işlem daha geniş kapsamlıdır. Lokal nüks olasılığını önlemek için pubektomi ile birliktetotal penektomi, radikal prostatektomi, sistektomi, bilateral pelvik lenfade- nektomi ve yeterli pelvik doku rezeksiyonundan oluşur. Perineal bölgedeki defekti kapatmak için flepler kaydırılır.Prostatik uretrada yerleşik yüzeyel uretra tümöründe seçkin tedavi yöntemi transuretral rezeksiyondur.

Tümör, periuretral bölgeye ve prostatik stromaya yayılmışsa radikal sistektomi ile birlikte uretrektomi gereklidir.Erkek uretra tümöründe, radyoterapi yararsız olduğu gibi, etkili bir sistemik kemoterapi programı da yoktur.Prognoz. Ön uretra tümörlü hastanın beş yıllık yaşama oranı %60'ın üzerindedir. Tedavi edilmeyen veya palyatif yöntemler uygulanan hastalar genellikle 3-6 ay içinde ölürler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp