Eritrosit Transfüzyonu

Masif kanamalarda eritrositlerin masif kaybı eritrosit transfüzyonu ile tedavi edilmelidir. 1 ünite eritrosit 50-75 mL plazma içerisinde 200 mL eritrosit içerir. Hazırlanma metoduna bağlı olarak 1 ünitede cansız trombositler, granülositler ve canlı lenfositler bulunabilir.

A. Eritrositlerin Filtrasyonu

Bazı kan merkezlerinde eritrositler depolanmadan önce filtre edilirler. Filtrasyonla çoğu granülositler ve trombositler uzaklaştırılır. Lökosit filtresi sitokinler ve lökositlerin HLA antijenlerine karşı oluşan alloantikorlar sonucunda gelişen akut febril reaksiyonlarının sıklığını azaltır.

B. Kan Kaybının Derecesi ve Hızı

Eritrosit transfüze etme ihtiyacı kan kaybının hızına ve ciddiyetine bağlıdır. Genellikle hastanın hipovolemisini düzeltecek kadar acil değildir. Yeterli miktarda hacim genişleticileri verilirse hasta eritrositlerinin %50 kaybını tolere edebilir. Fakat bu yaşlı hastalar ve kardiovasküler hastalığı olanlar için geçerli değildir. Kan transfüzyon kararı hastanın yatak başı kardiovasküler kompansazyonu ,mental durumu, yaşı ve komorbid hastalıkları değerlendirilerek yapılmalıdır. Eğer kan kaybı masif ise eritrosit transfüzyonu hacim desteğinin bir parçası olarak başlanmalıdır. Hipovolemik şok metabolik asidoza neden olur ve bu durum 14 günden daha eski kan transfüzyonu ile kötüleşebilir. Bu yüzden masif kan transfüzyonu yapılan hastalarda asidozun kötüleşmesini engellemek, hipokalsemi , hiperkalemi gibi komplikasyonlara engel olmak için taze kan transfüzyonu yapılmalıdır.

C. Kan Grubu Tiplendirmesi

Eğer kan transfüzyonu 30 dakika veya daha fazla gecikirse, hastanın kan grubu çalışılmalı ve hastanın plazması eritrositlere karşı olan antikorlar açısından değerlendirilmelidir. ABO tiplendirmesi yapmak birkaç dakika alır. Bu sayede tip spesifik eritrositler düşük risk transfüzyon reaksiyonu ile transfüze edile bilirler. Daha hızlı uygun transfüzyon yolu O grubu (Rh negatif) eritrosit süspansiyonu vermektir. O grubu kan grubunda A ve B maddesi bulunmaz ve genel verici olarak kabul edilir. Ancak O grubu kan grubu oldukça kısıtlıdır ve vericilerin sadece %Tsi O Rh negatiftir. Masif kanaması olan hastalar için çoğu major travma merkezlerinde bu kan grubundan temin etmek sıkıntılı olmaktadır.

Tip spesifik kan grubu kullanılırken hastanın Rh durumu bilinmeyebilir veya dikkate alınmamak durumunda kalınabilir. Çocuk doğurma yaşını geçmiş bayanlar ve erkekler için Rh positif kan grubunu Rh negatif alıcıya vermek çok sorun yaratmaz. Eğer hastada Rh antikoru yoksa hastada duyarlılık gelişmesi ihtimali %20'nin altındadır. Böyle bir şey olsa bile bu önemli bir hematolojik anormalliğe neden olmaz. Eğer gerekli ise immunizasyon riski eritrosit transfüzyonu sonrası 3 gün boyunca AntiD antikoru (RhoGAM) verilerek engellenebilir. Bu immun cevabı baskılamaya yarar. Genç Rh negatif bir kadına Rh positif kan verilirse RhoGAM tedavisi verilmelidir. Gerekli olan miktar transfüze edilen kan mililitresine 20 mg' dır.

D. Hacim Genişleticiler

1 ünite eritrosit süspansiyonu hemoglobin seviyesini 1 gldL (hematokriti %3-4) arttırır. Her bir ünitede çok az plazma verilmesine rağmen fazla eritrosit infüzyonun da belirgin hacim genişlemesi olabilir. Bu durum konjestif kalp yetmezliğine neden olmamak için hacim genişleticiler verilirken göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer hasta çok miktarda hacim genişletici özellikle elektrolit solüsyonu alırsa ve klinik durumunda değişiklik yoksa eritrosit transfüzyon hızı yavaşlatılmalıdır gerekirse diüretik tedavisi verilmelidir.

E. Allerjik Reaksiyonlar

TDP gibi birkaç ünite eritrositin hızlıca transfüzyonu immün aracılı alerjik reaksiyona neden olabilir. Urtiker, bronkospazm ya da kan basıncında ani düşme görülmesi IgE aracılı reaksiyonu gösterir. Buna karşılık titreme, ateş nöbetleri genellikle depolama sırasında toplanan sitokinlere ya da nadiren bakteriyel kontaminasyona bağlı gelişir. Eritrosit süspansiyonlarında depolanma öncesi lökositlerin azaltılması lökosit kökenli sitokinlerin azalmasına ve febril reaksiyonların insidansını ve ciddiyetini azaltır. Eritrosit transfüzyonun kan kökenli infeksiyonları bulaştırma riski vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp