Epilepsi Nedir Nöroloji

Epilepsi Nedir Nöroloji :

Epilepsi Nedir?
Halk arasında sara olarak bilinen Epilepsi, beyindeki hücrelerininin denetimsiz, ani, aşırı ve normal olmayan deşarjlarına bağlı olarak oluşan bir rahatsızlıktır. Beyin,insan vücudunun yönetim merkezidir. Beyin hücreleri arasındaki senkronize çalışma, elektriksel sinyallerle sağlanır. Epilepsi krizinin nedeni, bir tür beklenimsiz elektriksel ikaz olarak düşünülebilir. Epileptik nöbet beynin kuvvetli ve ani elektriksel boşalımı sonucu oluşan kısa süreli ve geçici bir durumdur. Bayılma,morarma, sıçrama, çırpınma, anlamsız bakma, dalma gibi şekillerde ortaya çıkan hastalıktır.
Kromozom hastalıkları, yapım maddeleri ile ilgili değişiklikler içeren metabolik hastalıklar, bazı enzim eksiklikleri gibi genetik nedenler,· gebelikte annenin yakalandığı ve bebeğin beyin gelişimini etkileyen mikroplu hastalıklar, annede alkol ve madde bağımlılığı, ilaç kullanımı, doğumda beyin travması, kanama ve oksijen alamama, beyne giden kanın azalması, menenjit ve beyin iltihapları, beyinde tümör, kazalarla oluşan beyin travması, tiroid bezi kaynaklı hastalıklar, B6 vitamin eksikliği epilepsinin ana nedenleridir.

Epilepsi nöbetleri çok çeşitlidir ve hepsi birbirinden farklı belirtiler gösterir. Kısmi nöbette duyu organları işlevini yitirme ve titremeler görülürken, basit kısmı nöbette bilinç kaybı olmaz. Karmaşık kısmi nöbet yarı bilinçsizliğe yol açar. Nedensiz motor faaliyetler görülür ancak hasta tarafından hatırlanmaz. Genellikle çocuk yaşlarda olan ancak yetişkin dönemde pek görülmeyen, kendini kaybetme nöbeti bilincin yarım dakika kadar bir süre kapanmasıdır. Tüm nöbetlerde bilinç kaybı olmaz. Kimi nöbetler sadece hasta uykudayken gelir.

Sara hastaları mutlaka doktor kontrolünde olmalıdırlar. Bazı nöbetler zararsızken bazıları çok tehlikeli olup, kendinden sonraki nöbeti tetikleyebilir. En güvenli tedavi ilaç tedavisidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp