Epilepsi Nedir? Ne Değildir?

Epilepsi Nedir? Ne Değildir? :

Epilepsi zeka geriliği değildir.

Epilepsi her yaşta başlayabilir. Nöbetler önceden anlaşılamaz.Epilepsi tedavi edilmez, kontrol altına alınır.Epilepsiye, davranış ve öğrenme sorunları eşlik edebilir.Her yıl 100.000 kişiden 120’sinde epilepsi teşhis edilmektedir.Epilepsi insandan insana bulaşmaz. Bazı ailelerde biraz daha sık görülür ama bu bulaşma değil, soya çekimdir. Epilepsi Sezar’da olduğu gibi son derecede zeki insanlarda da olabilir. Zeka geriliği olanlarda da olabilir. Zeka geriliği olanların da zaten zeka sorunları ayrı, epilepsi sorunları ayrı değerlendirilir. Yani ikisi birbirinden bağımsızdır. Zeka geriliğine sebep olan faktör aynı zamanda epilepsiye de neden olmuştur.

Yoksa epilepsi mutlaka zeka geriliği yapmaz.

Bir başka durum daha vardır, epilepsi nöbetleri tedavi îdilemezse zeka ile ilgili sorunlara neden, olabilir. Ama yine dikkat edilirse epilepsi eşittin zeka geriliği demek değildir. Epilepsi doğumdan hemen sonra başlayabileceği gibi yıllar sonra da Kışlayabilir. Yıllar sonra başlayan, çevresel bazı taraölere bağlı olabileceği gibi, doğuştan da olabilir. Yani, doğuştan olan bir sebep yıllar sonra belirti vermiş olabilir.Epilepsi nöbetlerini önceden anlayıp tedbir almak maalesef mümkün değil. Ama bu nöbetleri ortaya çıkaran durumlar bilinir ve onlara dikkat edilirse faydalı olur. Epilepsiye yol açan sebepler o kadar fazladır ki, esas olan bu sebeplerin ortadan kaldırılmasıdır. Fakat genellikle beyin sorunları ortadan kaldırılamaz boyutta olurlar. Bu durumda, sebep ne olursaolsun amaç öncelikle nöbetleri ortadan kaldırmaktır.

Epilepsi sinir sistemimizin bir hastalığıdır.

Sinir sistemimiz çevreden veya bizzat kendi organlarımızdan gelen uyarıları algılar. Bu uyarıları yorumlar ye vücudumuzun yararına uygun bir yanıt verir. Elinizin sıcak bir cisme değdiğini düşünün. Bu durumda, ciltteki ağrıya hassas.sinü bu uyarıyı alır. Bu sinirler omurilik boyunca ilerleyerek beynimize ulaşırlar.Beyin, vücudumuzun yararına olacak şekilde ne yapması gerektiğine karar verir. Bu karar yine''SHlırler vasıtası ile ve yine omurilik boyunca el ve kol kaslarımıza taşınır.

Sonuç olarak, elimizi sıcak cisimden uzaklaştırırız.
Bu vücudumuzun yararına bir hareket olur. Elimizi çekmezsek elimizyanar. Ancak el-bcyiıı-el haberleşmesi, burada yazdığım şekilde uzun sürmcî''rTüm bu olaylar saniyeden çok kısa bir süre içinde gerçekleşir. Elektrik düğmesine basmamızla, lambanın yanması arasında geçen süre gibi anlık bir zaman içinde olur.Örneği bilerek elektrikten seçtim, çünkü sinir iletisi de elektrik enerjisi ile gerçekleşmektedir. Elektrik enerjisini taşıyan sinirler, tıpkı bakır elektrik telleri gibidir.Hatta birbirlerine değip kısa devre yapmasınlar diye, etrafları elektriği geçirmeyen koruyucu bir yağ tabakası ile çevrilmiştir. Tıpkı bakır elektrik tellerinin etrafındaki kablo gibi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp