Ensede Kaşıntı

Ensede kaşıntı kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Şiddetli olduğunda uykusuzluğa, gerginliğe ve depresyona neden olabilir... Ensede ağrı ile beraber oluşan kaşıntısının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini bu sayfamız üzerinden öğrenebilirsiniz...Ensede kaşıntı durumu hakkında tüm merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır...

Kepek, kafa derisindeki ölü deri hücrelerin anormal oranlarda kuruyarak atılması durumudur. Bu durum kaşındırıcı, sıkıntı verici ve çoğunlukla dönemseldir. Yaz aylarında azalır, kış aylarında azar.

Normal bir saç derisinde ölü cilt hücrelerinin atılması ve yenilerinin oluşması süreci normal ve orantılıdır. Kepek sorunu olan bir kişide ise bu oran bozulur, çoğunlukla dökülen hücrelerin tamamı ölmemiştir. Asıl ortaya çıkarılamayan da bu durumun nedenidir.

Kepek probleminin iki ana nedeni vardır:

A) İçsel nedenler:


Hormonal dengesizlikler

Sağlık sorunları

Fazla terleme

Yetersiz temizlik/hijyen

Alerjik hassasiyetler

Yorgunluk

Duygusal stres

Fazla oranda şeker, yağ, nişasta tüketimi

Dengesiz/yanlış beslenme

B) Dışsal nedenler:

Abartılı saç spreyi, saç jölesi veya saç jeli kullanmak

Saç boya maddelerinin yanlış kullanımı

Elektrikli bigudilerinin yanlış kullanımı

Soğuk hava ve kuru mekan sıcaklıkları

Sıkı şapka veya eşarplar

Saçın seyrek yıkanması veya iyi durulanmaması

Stres, panik, tansiyon

Kepek problemi genellikle kafa derisinin kuruluğu olarak bilinmesine rağmen bu problemi yaşayanların çoğu yağlı deriye sahiptir. Bu arada genel kanını aksine seyreden diğer bir husus da kepeğin kellikle hiç bir bilinen bağının olmamasıdır.

Kepek probleminin en yaygın tedavisi aşağıdaki maddeleri içeren şampuanlardır:

Kömür-katran

Pyrithione-çinko

Salisilik asit

Selenyum sülfit

Kükürt

Kepek doğal bir süreç olduğundan ortadan kaldırılamaz; ancak kontrol edilebilir. Yoğun problem yaşanmayan durumlarda kepeği düzenli kullanılan kepek şampuanıyla kontrol altında tutmak mümkündür. Bu mümkün olmadığı taktirde doktor tavsiyesiyle alınabilecek ilaçlı şampuanlar kullanılabilir.

Her iki durumda da şampuan sonrası saçın çok iyi durulanması gerekir. Saç yıkama sıklığının yani hijyenin kepek ile doğrudan ilişkisi olduğundan sık ve iyi yıkanmanın önemi unutulmamalıdır.

Kepek problemi olan kişide saç derisi dışında kaş, şakak, alın gibi bölgelerde kızarıklıkla birlikte oluşan kepeğimsi döküntüler varsa, bu kişinin kepekten ayrı bir problemi olabileceğinden doktora başvurması doğru olur.

Kepek probleminin ortadan kaldırılması mümkün olmasa da bazı önlemlerle kontrol altına alınması mümkün:

1) Beslenme: Beslenmenin kepek üzerinde büyük etkisi var. Kepeğin oluşmasına imkan sağlayacak yararsız karbonhidrat ve yağ asitlerine karşı bol B vitamini tüketin.

2) Şampuan: Piyasada bulunan iyi kepek şampuanlarından kullanın. Saçınızı sık yıkayarak iyi durulayın.

3) Alternatif uygulamalar: Kafa derisinin pH değerlerini dengelemesi açısından yıkanırken iki şampuan arası elma sirkesi kullanımı faydalı sonuçlar vermiştir.

4) Sarımsak ve kekik de kepeğe karşı iki iyi silah sayılır. Bunların tablet veya doğal yollarla tüketimi kepek probleminde yardımcı olacaktır.

5) Soğanlar yüksek oranda kükürt içerir. Ara sıra bir soğanın ezilerek kafa derisine masajla sürülmesi etkili olabilir. Haftada bir de saçınızı mutlaka kükürtlü bir şampuanla yıkamalısınız.

6) Diğer tedaviler: Kepeğin bazı homeopatik tedaviye, akupunktura, bazı özel masajlara cevap verdiği de kanıtlanmıştır.

Ayrıca ;

Evde kolayca hazırlayacağınız karışımlar, saçlarınızı güçlendiriyor , saç kepeği probleminize son verirken, saç yapısını da güçlendiriyor.
Isırgan otu, sorunlu saçların da ilacı. Ayrıca ısırgan otu, ergenlik sivilcelerini yok ediyor, saçları canlandırıyor, dökülmesini önlüyor ve kepeği gideriyor.

* Yarım litre taze kaynatılmış su içine, 5 poşet ısırgan otu çayını ilave edin. Kabın ağzını kapatın ve 5-10 dakika demlendirip, soğutun. Elde ettiğiniz bu infüzyonu saçlarınızı yıkayıp duruladıktan sonra durulama suyu olarak kullanın. Saç diplerine yapacağınız masaj, zaman içinde saç kaybını önler, saçları güçlendirir ve kepek oluşumuna engel olur. Ayrıca bu karışımı tonik olarak kullandığınızda cildiniz de sıkılaşır.

* 100 gram dulavrat otu kökü, 100 gram ısırgan otu kökü ve 60 gram simsir ağacı yaprağını 2 litre sirke içine bırakın. Bitkileri 8 gün sıcak bir yerde dinlendirdikten sonra süzün. Elde edeceğiniz sıvıyla kafa derisine masaj yapın. Bu masajı düzenli yaptığınız taktirde saçlarınız güçlenir ve parlaklaşır.

* Kafa derisi kaşıntısına karşı 1 litre elma sirkesini kaynama derecesine kadar ısıtın (Ama kaynatmayın) ve içine 1 avuç dolusu ısırgan otu yaprağı ekleyin. 15 dakika demlendikten sonra süzün. Daha sonra saçlarınızı bu suyla durulayın ve kafa derisine masaj yapın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp