Enfeksiyona Nötrofillerin Cevabı

Enfeksiyona Nötrofillerin Cevabı :

Normal nötrofil üretimi ya da yıkımının kinetikleri Bölüm 15'te tanımlanmıştır. Enfeksiyon ya da yabancı antijene cevap olarak çeşitli sitokinler (TNF-alfa, IL-I, G-CSF, GM-CSF, M-CSF, IL-3) salınır bunlar nötrofil üretimi kinetiğine ve hücrelerin dalaşım ve doku içindeki dağılımını etkiler. İnflamasyonun tek bir mediatörü saptanamayabilir fakat TNF-alfa'nın geniş etkileri reaksiyonun nasıl koordine edildiğini gösterir. TNF-alfa verilmesi sepsisin ateş, hipotansiyon, ARDS, pulmoner ödem gibi semptom ve bulgularını ikiye katlar. Bu enfeksiyonun diğer etkilerini ortaya çıkaran diğer sitokinlerdeki eş zamanlı değişiklikler ile ilişkilidir. Bunlar immün sistemi uyaran IL-1 ve granulosit üretimini ve fonksiyonunu uyaran, koloni stimüle edici faktörlerdir (CSF'ler). TNF-alfa'nın deneysel olarak bloke edilmesi sepsisin inflamatuvar hücrelerini ortadan kaldırır ve bazı modellerde septik şoktan ölümü önleyebilir.

Enfeksiyona en erken cevap granulositlerin dokuya ve bakteri invazyon yerine göçüdür. Enfekte bölgeye yakın granulositler marjinsyon ve migrasyon hızlarını arttırarak lokal kemotaktik faktörlere yanıt verirler. Bu ilikteki progenitör proliferasyonu artırarak daha fazla sitokin salınımı sonrasında tam infalamatuvar cevabı oluştururlar.

Enfeksiyona yanıt olarak dolaşan sitokinlerin sayısında artışın hızı ve büyüklüğü etkileyicidir. Ciddi enfeksiyonun başlangıç saatlerinde, granulosit sayısı 2-4 katına çıkar, ilk olarak granulositler marjinasyon yapar ve dolaşan granulosit havuzu ve ilik havuzundaki yeni granulositlerin salınımı arasında bir denge oluşur. Bazal durumda matur granulositler dolaşıma girmeden önce ilikte 5-6 gün harcar. Ciddi enfeksiyonda transit zamanı bir gün ya da immatür granulositlerin (bant, metamyelosit) salınımı ile daha kısa olabilir. G-CSF uyarısı ile progenitör proliferasyonu ve prekürsör maturasyonunda daha da kısalma olur.

G-CSF, GM-CSF ve M-CSF granulosit ve monosit devamlı artışında rol oynar G-CSF'in primer etkisi granulosit prekürsör yolağını uyarmaktır.GM-C SF ve M-CSF granulosit ve monosit üretimini arttırır. Nötropenik hastalarda plazma sitokin seviyelerinin ölçümünde gibi, bu büyüme faktörleri enfeksiyonun ciddiyetine ve olgun hücrelerin kullanım hızına göre ortaya çıkar. G-CSF seviyesi ilk yükselir, GM-CSF ve M-CSF seviyesindeki artışlar daha sonra olur ve hasta granülositopenikken belirgindir. Bunların hücre üretiminde geniş etkileri vardır ve ciddi granülositopenik olan hastalarda dolaşan monosit sayısında artıştan sorumludur. Ayrıca granulosit ve monositierin fagositik ve sitotoksik fonksiyonlarını arttırır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp