Enerji İçecekleri

Enerji İçecekleri

Enerji İçecekleri,enerji içeceği ne demek,ne işe yarar,etkileri nelerdir,yan etkileri varmıdır,içinde hangi maddeler vardır hakkında tüm bilmek istedikleriniz aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.Enerji içecekleri ile ilgili tüm bilmek istedeklerinizi aşağıdaki makalemizde bulabilirsiniz.



İlk çıktığı günden beri popülerliğini koruyan ancak faydaları ve zararlarıyla hep tartışılan bir konu oldu enerji içecekleri. Kalp damarlarını olumsuz etkilediği yönünde yapılan açıklamalarla son günlerin de en çok konuşulan konularından biri olan enerji içecekleri aslında enerji sağlamaktan çok tüketiciyi uyararak kendini enerjik hissetmesine yol açan ürünlerdir.

Özellikle alkolle birlikte alınması durumunda ölüme kadar götürebilecek ciddi olumsuzluklar doğurduğu uzmanlar tarafından ifade edilse de en çok da eğlence mekanlarında alkollü içkilere karıştırılarak tüketilen enerji içecekleri günümüz dünyasının popüler içeceklerinden biri olmaya devam ediyor.

Enerji İçeceği Ne Demek?
Enerji içecekleri, içeriğindeki yararlanılabilir karbonhidrat içeriği nedeniyle insan vücuduna enerji veren, vitamin ve mineraller yanında sağlık açısından fonksiyonel maddeleri de içerebilen içeceklerdir. Vücut direncinin güçlendirilmesi ve fiziksel performansın arttırılması amacıyla üretilmeye başlanan enerji içecekleri önceleri daha çok bedensel efor harcayanlar için üretilmeye başlansa da bugün gençlerden yetişkinlere dek geniş bir tüketici kitlesi tarafından rağbet görüyor.

Enerji İçeceklerinin Etken Maddeleri
Alkolsüz bir içecek olan enerji içecekleri; kafein yanı sıra taurin, inositol, glukoronolakton ve efedrin gibi uyarıcı maddeleri de içerirler.

Taurin vücutta doğal olarak bulunan ve protein üretimine katkıda bulunan bir amino asittir. Vücudu, toksin gibi zararlı maddelerden arındırdığı belirtilen taurini, stresli zamanlarda ve yoğun fiziksel aktivitelerde, vücudun az miktarda kaybedebileceği söyleniyor. Bu nedenle de bazı kişiler vücutlarına taurin takviyesi yapmak için enerji içeceklerini tüketirler. Enerji içeceklerine katılan bir diğer madde glukuronolakton, glikoz parçalandığında oluşan karbonhidrattır ve vücutta doğal olarak bulunur. Üzerinde en çok tartışılan kafein ise, merkezi sinir sistemine etki ederek, kişinin daha uyanık ve aktif olmasını sağlayan bir uyarıcıdır. Enerji içecekleri, bir fincan kahvedeki kafeine eşdeğer miktarda ancak koladakinden daha çok kafein içerir.

Sporcu İçeceği İle Enerji İçeceği Farkı
Sporcu içecekleri, enerji içeceğinden farklı olarak uyarıcılar içermez. Sakkaroz, fruktoz ve glukozla vücudu destekleyen sporcu içecekeleri spor sırasında vücudun terlemeyle kaybettiği mineral ve tuzları geri kazandırır ve tüketim sınırlaması yoktur.

Gerçekten Kanatlandırır Mı?
İçecek sektörü içinde gittikçe büyüyen bir pazar yaratan enerji içecekelerinin günlük maksimum kullanımı 2-5 kutu olarak sınırlandırılıyor. Ancak bir çok insan, maksimum miktarda tüketimin maksimum enerji vereceği yanılgısına düşmekte. Oysa bu sınırlama, tüketilebilek maksimum miktarı ifade ediyor; bu miktarı önermiyor. Uzmanların, enerji içeceklerinin aşırı tüketiminin fiziksel ve psikolojik sağlık problemlerine neden olabileceği uyarısını gözardı etmemek gerekiyor.

Tartışmalar
Enerji içecekleri, taurin ve yüksek kafein miktarları nedeniyle, insan sağlığına olumsuz etkisi açısından bir süredir tartışılmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra; diğer uyarıcı maddelerin birbirleri ve kafein ile etkileşimleri ve tüm ürünün alkol ile birlikte alınması durumunda yaratabileceği risklere yönelik kaygıları içeren bilimsel raporlar da yok değil.

İsmi enerji içeceği olmasına rağmen, enerji sağlamaktan çok tüketiciyi uyararak kendini enerjik hissetmesine yol açan bu ürünlerin bu yönüyle tüketiciyi yanılttığı da belirtiliyor birçok uzman tarafından. İnsan sağlığına etkisi halen tartışılan bu ürünler hakkında temkinli davranmak ve aşırıya kaçmamak en doğrusu. Kafeinsiz olan ve üzüm suyu gibi doğal madde içeren meyve suları daha çok doğal beslenmeyi tercih edenler için enerji içeceklerine iyi bir alternatif olarak önerilebilir.

Tüketmemesi Gerekenler
Enerji içecekelerinin, yüksek tansiyonu olanlar, diabetikler, metabolik rahatsızlığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar, kafeine hassas olanlar, 18 yaş altı kişiler, hamile ve emziren bayanlar tarafından tüketimleri tavsiye edilmiyor.

Uzmanlar, enerji içeceklerinde bulunan yüksek kafein ile taurine adlı maddenin kan basıncını ve kalp fonksiyonlarını da ciddi oranda etkilediği, bu nedenle de yüksek tansiyonlu kişiler ile kalp rahatsızlıkları bulunanların bu içeceklerden kesinlikle kaçınması gerektiği uyarısında bulunuyorlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp