El Ve El Bileği Çıkıkları

El Ve El Bileği Çıkıkları : Distal interfalangeal eklem dislokasyonla- rı oldukça nadirdir. Çıkıkların çoğu da redük- siyon sonrası stabildir. Bu dislokasyonlar dijital blok ile redükte edildikten sonra 2-3 hafta kadar atelde tutulur. Açık dislokasyonlarda kültür alınır ve mekanik temizlik ve debridman sonrası gerekiyor ise Kirschner teli ile transfikse edilir.Proksimal intrefalangeal eklemde dislo- kasyon olabilmesi için volar plak, kollateral ligamentler ve aksesuar kollateral ligament- lerden en az ikisinin zarar görmüş olması gerekir. Volar plakta eklem yüzeyinin % 20'sin- den daha azım içeren bir kırık var ise kapalı redüksiyon yapılır ve kontrol radyogramı alınır. Eğer instabil ise açık redüksiyon yapılır. Eğer volar plakda avulse fragman eklem yüzeyinin % 40'mdan fazlasını ilgilendiriyor ise açık redüksiyon yapılır. Dislokasyonlarda deplasman çoğunlukla radiyal kollateral lez- yonu ile oluşur. Kendiliğinden redükte olabildiklerinden klinik olarak demonstre edebilmek için stres radyogramlarının alınması gerekir.

Tedavilerinde üç hafta kadar atel im- mobilizasyonu yeterlidir. Bazı proksimal interfalangeal eklem dislokasyonları kollateral ligament rüptürü ve lateral ekstansör tendon nedeni ile redükte edilemeyen dislokasyonlar şeklinde gelişebilir. Bu gibi durumlarda açık redüksiyon gerekir.Metakarpofalangeal eklem dislokasyonla- rımn büyük bölümü proksimal falanksın me- takarp distal ucu üzerinde dorsal deplasmanı ile oluşur. Metakarp distal ucu, lumbrikal kas, volar plak, fleksor tendonlar ve superfisi- yal ligament arasında sıkışır ve redükte olamaz. Bu durumda açık redüksiyon ve 3 hafta kadar atel ile immobilizasyon uygulanır. Beşinci parmakta radiyal kollateral yırtık ise adductor digiti quinti etkisi ile ulnar deviyas- yon oluşur.

Belirgin instabilité yok ise Kirschner teli ile fiksasyon yapılır ve dört hafta kadar atel ile immobilize edilir.Birinci parmağın ulnar kollateral ligament yırtığı volar subluksasyona neden olur (gamekeeper's thumb). Özellikle lateral radyogramda subluksasyonun derecesi saptanabilir. Subluksasyonun belirgin olmadığı olgularda 6-9 hafta kadar atel immobilizasyonu yeterlidir. Tam iyileşme süresi üç ay kadardır. Belirgin subluksasyon var ise cerrahi onarım gerekir. Dejenerasyon bulguları göstermeyen kronik subluksasyonlarda adduktor ilerletme ile ulnar kollateral rekonstrüksiyo- nu yapılabilir. Dejeneratif artrit bulgulan var ise metakarpofalangeal artrodez tercih edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp