eklem hastalıkları ve hemşirelik bakımı

Eklem İltihabı Belirtileri

Romatoid artritte eklem iltihaplanması öncelikle bir kaç eklemde görülür. Daha sonra bu ilthap bir çok eklemi tutar. Sıklıkla el ve parmak eklemlerinde görülür; fakat omurga bu durumdan etkilenmez. Hastanın başlıca şikayetleri, geceleri ve sabahları eklem ağrılarının olmasıdır. Özellikle parmak eklemlerinde olmak üzere eklemler şişmiştir. Eklem dış tarafında düğüm oluşur. Bunun dışında parmaklarda anormal duruş bozuklukları vardır. Parmak kemiği çıkıntılı bir halde olabilir ya da parmak dış tarafa doğru kayma gösterir. Ayrıca parmağın uç tarafı aşağı yöne doğru katlanmış bir hal alır. Bunların dışında çok rastlanan şikayetlerden birisi de hasta sabah uyanırken ortaya çıkan eklem tutulmalarıdır. Bu eklem tutulmaları 15-20 dakikayı geçer. Yorgunluk, halsizlik ve hastalık hali sık karşılaşına fakat RA’ya özgü olmayan bazı belirtilerdir.

Diğer organlarda da bazı belirtiler olabilir. Kalp zarının ve akciğer zarının iltihabı , gözde meydana gelen iltihaplanmalar RA’nın etkilemesi sonucu organlarda görülen bulgulardır. Ciltte vaskülitis dediğimiz özellikle alt baldırda görülen, kılcal damar iltihabı oluşabilir. Ağızda ve gözde kuruluk oluşabilir.

Eklem İltihabı Tedavisi

Eklemi oluşturan yapılar içinde eklem kıkırdağı, eklem kapsülü ve bu kapsülün içerisinde sinovya denilen bir zar bulunmaktadır. Eklem iltihabı sinovya zarında ortaya çıkan bir çeşit kimyasal reaksiyondur.

Eklem iltihabının tedavisi ilaçlı ve ilaçsız tedavi olarak ikiye ayrılır.

İlaçlı eklem iltihabı tedavisi

Eklem iltihabında ilaçlı tedavi uygulanacaksa bunun için iltihap giderici ilaçlar, kortizon ve hastalığın gidişatına göre değişiklik gösterebilen ilaçlar kullanılır.

Eklem iltihabı hastalığında her ne kadar iltihap söz konusu olsa da antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur. Doktorun uygun gördüğü durumlarda antibiyotik kullanılabilir.

İlaçsız eklem iltihabı tedavisi

İlaçsız eklem iltihabı tedavisi çoğu zaman ilaçlı tedaviye destek olmak ya da eklem iltihabı oluşumunu önlemek maksadıyla kullanılır. Kilo vermek, egzersiz yapmak, sigaradan uzak durmak ve düzenli beslenmek eklem iltihabı riskini azaltabilir. Yapacağınız egzersizleri bir fizyoterapistten öğrenmenizde fayda vardır.

Eklem İltihabı Bitkisel Tedavisi

Romatizma hastalarında bitkisel tedavi şekli ile son zamanlarda bilimin de dikkatini çekecek kadar anlamlı ve başarılı çalışmalar bulunmuştur. Bu çalışmaların başında;

- Çobançantası (capsella bursa pastoris, shepherd's purse)
- Isırgan otu (urtica sp., nettle)
- Ardıç (juniperus communis, juniper)
- Çuha çiçeği (primula elatior, cowslip)
- Kibrit otu (lycopodium clavatum, club moss)
- At kuyruğu (equisetum arvense, horsetail)
- Kuşburnu (rosa canina, rose hip)

gibi bitkilerden yapılan araştırmalar sonucunda antienflamatuvar etkisiyle, antiromatizmal etkileriyle ciddi bir şekilde tesbit edilebilmiş ve Osteoartritte doku hasarından sorumlu olan polimorfonükleer lökosit ve monositlerin kemotaksisini, siklooksijenazdan türeyen prostaglandinlerin sentezini ve proenflamatuvar sitokin olan TNF-α ve IL-1 salınımını da inhibe ettiği tespit edilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp