Düzey C Egzersizleri Nelerdir?

Düzey C Egzersizleri Nelerdir? : Tanıma ve Tanımlama:
Koklear implant kullanıcısının.
1. Çeşitli vıırgıı yapılarına sahip cümleleri tanıması
2. Cümlelerdeki vurgulu kelimeleri tanıması
3. Kelime ve cümleleri tanıması
4. Başlık ile ilgili ipuçlarını kullanarak cümleyi tanımlaması gerekir.

1.Vurgu Özelliğine Göre Cümleyi Tanıma
Amaç:
Koklear implant kullanıcısı vurgu özelliklerine göre cümlelerdeki amplitüd ve süre değişikliklerini fark etmeye yönlendirilir.

Yöntem:
1. Koklear implant kullanıcısına aynı uzunlukta ancak farklı v urgu özelliklerine sahip dört cümle gösterilir.Örneğin;Okula bugün gelebilir misin?Hayır, yanlış düşünüyorsun.Çantayı al ve masaya koy Seni anlamaya çalışıyorum.

2. Cümleler tek tek okunur. Koklear implant kullanıcısı vurgu olan kelimeyi fark ederek işaretler.

3. Dört cümleden biri rastgele seçilerek okunur. Koklear implant kullanıcısı duyduğu cümleyi bulmaya çalışır.^Uygulamada koklear implant kullanıcısı zorluk çekerse başarıyı arttırarak onu cesaretlendirmek amacı ile vurgular abartılır. Bir kaç kez başarılı olduğunda sonra cümleler normal şekilde okunur.

4. Bir kez beklenen kritere ulaşıldığında 3 adet 4 er cümlelik liste daha uygulanır.

2. Vurgulu Kelimeyi Tanıma:
Amaç:
Bu uygulamadaki amaç cümlede vurgulanan kelimenin tanınmasıdır.

Yöntem:
1. Koklear implant kullanıcısına bir cümlede farklı kelimeler vurgulanarak cümlenin anlamının nasıl değiştirildiği gösterilir.Örneğin;Ben sinemaya gitmek istiyorum.Ben sinemaya gitmek istiyorum.Ben sinemaya gitmek istiyorum.

2. Koklear implant kullanıcısına 10 cümlelik bir liste verilir. Her cümle içindeki bir kelime vurgulanarak sunulur. Koklear implant kullanıcısı duyduğu cümle içinde hangi kelimenin vurgulandığını tanımaya yönlendirilir.

3. Diğer cümleleri de içlerindeki bir kelimeyi vurgulayarak okunur.

4. Aynı uygulamayı aynı cümlelerle ancak vurgulanan kelimeler değiştirilerek uygulanır.

3. Cümle Tanıma: Aynı Uzunluktaki Kapalı Uçlu (closed set) Cümleler
Amaç:
Koklear implant kullanıcısı aynı uzunlukta olan ve herhangi bir suprasegmentalipucu taşımayan cümleleri tanıması amaçlanır.

Yöntem:
1. Aynı vurgu yapısına uygun ve aynı uzunluktaki beş cümle koklear implant kullanıcısına verilir.Örneğin;Okula gel Kalemi ver Bu gece gel Çarşafı ser Kalemle yaz

2. Listeden bir cümle seçilerek okunur. Koklear implant kullanıcısından duyduğu cümleyi beş cümle arasından bulması istenir.

3. Bu uygulama cümlelerin okunuş sırası değiştirilerek sunulur.

4. %90 başarı kriterine rastlanınca bir başka grup cümle sunulur. Tüm cümle grupları kendi içinde cümlelerin sunuluş sıraları değiştirilerek okunur.

4. İlgili Cümlenin Tanımlanması: Anahtar Başlık ve Kelime İpuçları
Amaç:
Koklear implant kullanıcısı cümle ile ilgili başlık ve cümledeki bir kelime ipucu olarak verildiğinde ilgili cümleyi tanıması istenir.

Yöntem:
Koklear implant kullanıcısına bir başlık sunulur ve başlık ile ilgili 10 adet cümle duyacağı belirtilir. Her cümledeki bir kelime dudaktan okuma yöntemi de kullanılarak cümlelerdeki diğer kelimeler sadece işitsel olarak sunulur.

Örneğin;Anahtar ipucu: TELEVİZYON

Ne seyrediyorsun ? (2)Haberleri aç (2)Bu tip reklamlardan nefret ediyorum. (5)Bu gece güzel bir film var. (7)Televizyonda spor programlarını seyretmeyi çok seviyorum. (6)Filmde başrol oynayan aktör kimdi? (5)Yatağa gitmeden önce televizyonu kapat. (5)Filmi seyretmek için geç saatlere kadar uymadım. (8)Evinizde videonuz var mı? (4)Film saat kaçta? (3)

2. Eğer koklear implant kullanıcısı duyduğu cümleyi tekrarlamakta zorluk çekerse cümlelerde duyacağı kelime sayısı belirtilir.

3. Halen zorluk çekmekteyse cümledeki bazı kelimeleri dudaktan okuma yöntemi kullanarak sunulur.

4. Başlık ile ilgili tüm cümleler doğru olarak tekrarlandığında bir başka başlık sunulur. Bu başlıklar kitaplar, giysiler, mevsimler, meslekler ve hobiler olabilir.

5. İlgili Cümlenin Tanımlanması : Anahtar İpucu İfadeler
Amaç:
Bu aşamada koklear implant kullanıcısı aşina olduğu ifadelerin yer aldığı cümleleri tekrarlayabilir. Uygulama, cümlede ifadenin bulunduğu yere göre değişkenlik gösterir.

(a) Cümlenin Başındaki İfade

Yöntem:
1. Koklear implant kullanıcısına anahtar ifadeyi dudaktan okuma yöntemini de kullanarak okuyun ve bu ifadenin 5 farklı cümlede geçeceğini belirtin.

Örneğin;Yaz gelince....
Yaz gelince, herkes tatile gider Yaz gelince, okullar tatil olur.Yaz gelince, plajlar çok kalabalık olur.Yaz gelince, hava ısınır.Yaz gelince, yağmur yağmaz hava çok kuru olur.

2. Anahtar ifade okunurken dudaktan okuma metodu ile beraber, cümlenin geri kalanı ise sadece işitsel yol kullanılarak okunur.

3. Eğer koklear implant kullanıcısı zorluk çekiyorsa bir kaç denemeden sonra ek bir kelime daha sunulur.

4. Koklear implant kullanıcısı cümleyi doğru olarak tekrarlarsa, dudaktan okuma metodu kullanılmadan cümleler okunur. % 90 başarıya ulaşılınca diğer cümle grubuna geçilir.

5. Farklı uzunlukta anahtar ifadeye sahip olan iki grup cümle seti ile daha çalışılır,

b) Cümlenin ortasında olan ifade
Yukarıda anlatılan 1-5 aşamaları uygulanır. Ancak bütün cümlelerin ortasında aynı ifade bulunmalıdır.

Örneğin;........en sevdiğim......
Mavi en çok sevdiğim renktir.Çikolatalı pasta en çok sevdiğim tatlıdır.Ayşe en çok sevdiğim arkadaşımdır.Sabah günün en çok sevdiğim zamanıdır.Futbol en çok sevdiğim spor dalıdır.

c) Cümlenin sonunda olan ifade
Yukarıda anlatılan 1 -5 aşamaları uygulanır. Ancak bütün cümlelerin sonunda aynı ifade bulunmalıdır.

Örneğin;........................................sonra eve gittim.İşimi bitirdikten sonra eve gittim.Anneme yardım ettikten sonra eve gittim.Bakkala uğradıktan sonra eve gittim.Arabayı park ettikten sonra eve gittim.Spor yaptıktan sonra eve gittim.

6. İlgili Cümleyi Tanımlama: Başlık İpuçlu Cümleler
Amaç:
Koklear implant kullanıcısı sadece anahtar kelimeyi dudaktan okuma metodu ile beraber, cümlenin geri kalanı işitsel olarak dinler.

Yöntem:
1. Koklear implant kullanıcısına başlık ile ilgili içinde anahtar kelime olan ipucu cümle ve başlık ile ilgili 10 cümle sunulur. Koklear implant kullanıcısına başlık ile ilgili 10 cümlelik liste verilir.Örneğin; BAŞLIK: İstanbul’un altında Dünyadan Aya kadar uzatılabilecek kadar telefon kablosu vardır.Ay ile Dünya arası mesafe aşağı yukarı 10 milyon kilometredir.Haberleşme iş dünyası ve reklamcılıkta önemli bir rol oynar.

2. Cümlelerden biri işitsel olarak sunulur. Koklear implant kullanıcısı duyduğu cümleyi seçer.

3. % 90 başarı kriterine ulaşıldığında, farklı iki cümle grubu daha seçilerek 1 ve 2’nci aşamalar tekrarlanır.

7. İlgili Cümle Tanımlama: Başlık İpuçlu Cümleler: Açık Uçlu Konuşmayı Okuma.
Amaç:
Koklear implant kullanıcısı ilk olarak cümle düzeyinde açık uçlu dinleme becerisini kullanmaya yönlendirilir. Burada sadece cümle ile ilgili bir başlık sunulur, herhangi bir görsel ipucu (dudaktan okuma, yazılı metin) yoktur.

Yöntem:
6‘ncı uygulamada olduğu gibi, cümleler ile ile ilgili bir başlık dudaktan okuma yöntemi de kullanılarak sunulur. Daha sonra, herhangi bir görsel ipucu olmadan başlık ile ilgili 10 cümle dinletilir.

1. Koklear implant kullanıcısına yazılı olarak ve dudaktan okuma yöntemi kullanılarak başlı olan cümle okunur, gösterilir.

2. 10 cümle karışık bir sıra ile dinletilir. Koklear implant kullanıcısı duyduğu cümleyi tekrarlar.

3. Koklear implant kullanıcısı uygulamada zorlanırsa, cümlelerdeki anahtar kelimeler dudaktan okuma yöntemi ile beraber sunulur.

4. Uygulamadaki zorluklar devam ederse uygulamayı 6’ncı aşamadaki gibi dinletilen cümle listesi kullanıcıya verilerek sürdürülür. Uygulamayı devam ettirmek için alternatif cümleler kullanılır. Nitekim bu aşama D Düzeyine geçiş için önemli bir aşamadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp