Düzey A Egzersizleri Nelerdir?

Düzey A Egzersizleri Nelerdir? : 2.Kelimenin Uzunluğunun Ayırt Edilmesi

Amaç:
Bu aşamadaki amaç, koklear implant kullanıcısının bir kelime içinde duyduğu hece sayısının tanımasıdır. Kelimenin anlamını bilmesi gerekli değildir.

Yöntem:
Farklı uzunluğu olan iki kelime seçilir. Başlangıçta beş heceden oluşan bir kelime ile tek heceli bir kelimenin uzunluklarının ayırt edilmesi istenir. Örneğin; “Baş” ve “ Tahterevalli”Daha sonra aradaki hece sayısı farkı giderek azaltılmalıdır. Örneğin; 1-4, 2-5, 1-3, 2-4, 3-5, 1-2, 2-3, 3-4, 4-5.Koklear implant kullanıcısının duyabileceği kelimelere aşinalık kazanması için kendisine uygulama öncesi bir kelime listesi verilir.Uzman, sadece işitsel olarak kelimeleri koklear implant kullanıcısına sunar. Kullanıcı sadece bu kelimeleri dinleyerek “aynı” ya da “farklı” olduklarına karar verir.Baş - baş (aynı)Fırın tepsisi - Fırın tepsisi ( aynı)Baş - Fırın tepsisi (farklı)Koklear implant kullanıcısı duyduğu iki kelimenin “aynı” ya da “farklı” olduğuna karar vermelidir. Kelimelerin anlamlarını bilmesi gerekli değildir.Bir kelime listesinde %90 oranında başarı sağlanınca, aynı kelime listesi bir rehber olarak kullanılarak koklear implant kullanıcısına işitsel olarak sunulur ve bu kelimeleri tanıması istenir.

3. Bir Metin İçerisinde Kelimenin Uzunluğunu Ayırt Edebilme

Amaç:
Bu aşamadaki amaç koklear implant kullanıcısının ortak kelimelere sahip olan iki farklı cümleyi ayırt etmesidir. Öncelikle koklear implant kullanıcısının cümlelerin anlamlarının tanıması veya tanımlaması gerekmemektedir.

Yöntem:
Sadece bazı bölümleri farklı olan iki cümle seçilmelidir: “Ben otuzbeş yaşındayım” “Ben otuz yaşındayım”Kelimenin uzunluğunu ayırt edilmesi çalışmasında olduğu gibi koklear implant kullanıcısı tek heceli kelimenin farklılığını ayırt edene dek ifadelerde farklı olan kelimenin hece sayısı giderek azaltılır.Aynı ya da farklı olan cümle çiftleri sunulur;Ben otuz yaşındayım - Ben otuz yaşındayım (aynı)Ben otuzbeş yaşındayım - Ben otuzbeş yaşındayım (aynı)Ben otuz yaşındayım - Ben otuzbeş yaşındayım (farklı)Koklear implant kullanıcısı bu cümlelerin aynı ya da farklı olduğunu ayırt edemiyorsa, (ii) aşamaya geri dönülür ancak bu sefer sunum sırası değiştirilir. Bu uygulama sunum sırası değiştirilerek dört kez tekrarlanır.Bu uygulamaya koklear implant kullanıcısı %90 başarı gösterinceye dek devam edilir.Koklear implant kullanıcısı bir kez bu cümlelerin “aynı - farklı” olduğunu ayırt ettiğinde, liste tekrar kullanılarak duyduğu cümleleri tekrarlaması istenir.

4.Cümle ve kelimelerde birbirine zıt olan tınıları ayırdetme.

Amaç:
Bu aşamada aynı uzunlukta ancak farklı tını özelliklerine sahip uyaranlar seçilir. Listelerden biri yüksek diğeri alçak frekans yapısına sahip kelime ve cümlelerden oluşturulur. Böylece koklear implant kullanıcısı alçak ve yüksek tınılı spektral bilgileri ayırt etmeye yönlendirilir.

Yöntem:
Koklear implant kullanıcısının duyduğu iki kelimenin ya da cümlenin “aynı” ya da “farklı” olduğuna karar vermesi istenir.KELİMELER: palto silgiCÜMLELER: Sıcak çay içtim Ayakkabı aldımSunulan cümle çiftlerinin sırası rast gele değiştirilir. Koklear implant kullanıcısı bu cümlelerin aynı ya da farklı olduklarım ayırt edemiyorsa cümleleri sıralarını değiştirerek tekrarlanır. Bu uygulama yöntem değiştirilmeden dört kez tekrarlanır.23Koklear implant kullanıcısı cümle listelerinde % 90 başarıya ulaşıncaya dek uygulamaya devam edilir.Koklear implant kullanıcısı cümlelerin aynı ya da farklı olduğunu ayırt etmeyi başardığında, aynı kelime listesi kullanılarak duyduğu cümleleri tekrarlamasını istenir.

5.Kelimelerde değişik yerleşimi olan fonemleri ayırt etme

Amaç:
Koklear implant kullanıcısı baş ve son sesleri aynı olan ve sadece ortada fonem farklılığı olan iki kelimeyi ayırt etmelidir.

Yöntem:
Koklear implant kullanıcısı iki kelimenin aynı ya da farklı olduklarına karar verir. ÖRNEK: Top TüpSunulan kelime çiftlerinin sırası değiştirilir. Eğer koklear implant kullanıcısı duyduğu kelime çiftlerinin aynı ya da farklı olduklarını ayırt edemiyorsa, kelimeler tekrarlanır. Yöntem değiştirilmeden bu uygulama dört kez daha tekrarlanır.Koklear implant kullanıcısı bu kelime listesinde %90 başarı sağlayana dek çalışma sürdürülür.Kelimelerin aynı ya da farklı olduğunu ayırt edebildiğinde kelime çiftlerinden oluşan liste rehber olaralk kullanılarak duyduğu kelimeyi tekrarlaması istenir.

6.Cümle yapılarını ayırt edebilme:

Amaç:
Bu uygulamada, cümlelerdeki spektral yapılar aynı özellikleri taşır. Ancak cümle seçenekleri içindeki kelimelerin yerleşimi farklıdır. Böylelikle koklear implant kullanıcısından cümle yapısındaki farklılıkları ayırt etmesi beklenir.Yöntem:Yukarıdaki uygulamaların i) - v) aşamaları uygulanır.Materyaller aynı uzunlukta ve spektral içerikte olup, cümleler içindeki spektral bilginin yeri değişiktir.ÖRNEK;Saçları çok dağılmış. Bunlar onun saçları

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp