Duygusal Sağlık

Duygusal Sağlık

9. Bölümde duygusal sağlığın fiziksel sağlık üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. Bu bölümde ise çocuklarımızın duygusal sağlığını koruma yollarını mercek altına alacağız.Duygusal sağlık kavramı bir çocuktan diğerine farklılık gösterir. Bazı çocuklar doğaları gereği coşkulu ve dinamiktir, Bazı çocuklar ise daha sakin ve sessizdir. Bazı çocuklar sabahları kalkar kalkmaz şarkı söylemeye başlar, bazıları ise uyanınca sessizce kitap okumayı ya da hayal kurmayı tercih eder. İçine kapalı, sessiz ve hayal dünyasında yaşayan bir çocuğu bir anda canlı, zinde, enerji dolu ve coşkulu bir çocuk haline getirmeyi düşünmeyin bile. Aşağıdaki soruları cevaplayarak çocuğunuzun ruhsal sağlığına ilişkin ipuçları elde etmeye çalışın.

Duygusal sağlık testi

Lütfen soruları evet-hayır şeklinde içtenlikle cevaplayın:

1.Çocuğum bana hislerinden söz ediyor mu? (Çocuğunuz duygularını yatmadan önce sessiz bir yerde ya da bir tartışma sırasında, çok sinirli olduğu bir anda açığa vuruyor olabilir.)

2. Çocuğumda stres belirtileri var mı?

3. çocuğum kaygısız ve etrafındaki her şeyden elini eteğini çekmiş bir halde mi yaşıyor?

4. çocuğum eskiye oranla daha az mı gülümsüyor? Çocuğum hayattan daha az mı zevk alıyor?

5. çocuğum çabucak öfkelenip, çabucak pes ediyor mu?

6. çocuğum mükemmeliyetçi bir çocuk mu? En iyiyi başarmak için, sınıfın en iyisi olmak için, spor takımında en başarılı oyuncu olmak için ya da herhangi bir ödülün tek sahibi olmak için çok fazla çabalıyor mu?

7. çocuğum eskiden sevdiği bazı faaliyetleri artık yapmak istemiyor mu?

8. çocuğum eleştirildiğinde ya da hatası düzeltildiğinde gereğinden fazla üzüntü yaşıyor mu?

9. Çocuğumun morali sık sık bozuluyor mu?

10. çocuğum başka insanları sık sık eleştiriyor mu?

11. çocuğum başka insanları (öğretmenini, arkadaşlarını, ailesini) memnun etmek için gereğinden fazla çabalıyor mu?

12. çocuğum eskisinden daha az mı gülüyor?

13. çocuğum utangaç mı? çocuğum tarif edemediği korkulardan yakınıyor mu? Yeni durumlara ayak uydurmakta zorlanıyor mu?

14. çocuğum sürekli onaylanmak istiyor mu?

15. çocuğum övülmeye ihtiyaç duyuyor mu?

16. çocuğum agresif mi? İlgi çekmeye çalışıyor mu ?

17. çocuğum sabırsız mı? Kendisine sunulan imkanların değerini biliyor mu?

18. çocuğum herhangi bir fiziksel nedeni olmayan karın ağrısı ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkları sık sık yaşıyor mu?

Yaptığınız yorumlar çerçevesinde birinci sorunun cevabı "evet", diğer soruların cevabı "hayır" ise çocuğunuzun duygusal dünyasının dengeli ve sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu bölümü sadece daha fazla bilgi sahibi olmak için okuyabilirsiniz. Cevaplarınızın içinde hem "evet" hem de "hayır" seçeneği yer alıyorsa, çocuğunuzun duygusal sağlığını yeniden gözden geçirmeniz ve bu bölümü dikkatle okumanız gerekmektedir.

Çocukların duygusal dünyasının dengeli olması ne anlama gelir? Duygusal dünyası dengeli olan bir çocuk kendisini iyi hisseder, ortaya çıkan yeni durumlar karşısında kendisine güvenir, başkalarının içinde en iyi, en başarılı ve en çok kazanan olmak gibi hırslardan uzaktır, sabırlıdır ve her şeyden önemlisi kendisini sever ve kendisi ile barışıktır. Çocukların duygusal dünyası hayatlarının her aşamasında sağlıklı ve dengeli olamayabilir. Çocuklar bazen kendilerini çok kötü hissederler, moralleri bozulur, kendilerini küçümserler, sağduyularını kaybederler ve hatta depresyona bile girebilirler. Çocuklar hastalanabilir. .. Hastalanan çocuklar iyileşir. Tıpkı fiziksel sağlık sorunları gibi duygusal sağlık sorunları da zaman zaman ortaya çıkar, zaman zaman kendiliğinden iyileşir. Çocuğunuzun vücuduna giren bakteri ve virüslerle savaşmasını sağlamak için bağışıklık sistemini güçlendirmeniz gerektiğini her fırsatta dile getirmeye çalışacağız. Çocuğunuzun duygusal sağlığını bozan etkenlerle mücadele edebilmek için duygusal dünyasını zenginleştirmeli, güçlendirmelisiniz. Bu şekilde çocuğunuzun hayatının her aşamasında yenilik ve değişikliklere ayak uydurmasını sağlamış olursunuz.

Endişelenmek için sebep var mı?

Amerikan Ruhsal Sağlık Hizmetleri Merkezi'nin verilerine göre, Amerika'da yaşayan her 33 çocuktan 1'i, her 8 gençten 1'i depresyona girmektedir. Amerika'da yaşayan 9-17 yaş arası çocukların %33'ü sinir bozukluğu şikayeti ile hastaneye başvurmaktadır. "Çocuklarda ve Ergenlerde Görülen Ruhsal Bozuklukların Epidemiyolojisi için Geliştirilen Metodolojik Çalışmalar" başlıklı bir çalışma Amerika'da yaşayan 9-17 yaş arası çocukların yaklaşık %21 'inin gözle görülecek kadar açık bir hal alan ruhsal bozukluk ya da madde bağımlılığı sorunu yaşadığını belirtmektedir.

İngiliz hükümeti tarafından yaptırılan bir araştırma çocukların ve ergenlerin %10'undan fazlasının duygusal sorunlar yaşadığını ortaya koymuştur. Bu araştırmaya göre, her 20 çocuktan 1'i klinik olarak teşhis edilebilen bir ruhsal hastalık yaşamaktadır. Söz konusu araştırma 5-15 yaşlarında çocukları olan 10,500 aile ve 11-15 yaşları arasındaki 4,500 çocuk ile yapılan röportajları temel almaktadır. Duygusal bozukluk kavramı aşırı sinirlilik hali, fobi , panik atak, takıntılı davranışlar ve depresyon gibi sorunları kapsamaktadır. Davranış bozuklukları kavramı ise korkak, sorunlu, agresif ve toplum aleyhine yapılan davranışlara işaret etmektedir. Duygusal bozukluk ve davranış bozukluğu yaşayan erkek çocuklarının sayısının kız çocuklarının sayısına oranla daha fazla olduğu bilinmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp