Duygusal Acil Durumlar

Duygusal Acil Durumlar : Duygusal acil durum terimi hastanın beklenen biçimde davranmadığı, duy­gularının mantığına egemen olduğu ve davranışını yönlendirdiği durumlar için kullanılır. Hasta çevresindeki insanlara yanıt verir; kendisini ya da başkalarını tehlikeye sokacak davranışlarda bulun­maz; genellikle çok ürkmüştür ve kolay sakinleşemez. Kural olarak hastanın davranışları acil durumun yarattığı geri­lime bağlanabilir. Ama hastayla görüş­me sırasında ve ilkyardım girişiminde bulunulduğunda hasta sakinleşmezse, olayı gerilime bağlamanın doğru olup olmadığı yeniden değerlendirilmeli vekişisel etkileşim kurma yoluna gidilme­lidir. Bu yöntem uygulandığı halde has­tanın endişe verici durumu sürerse anor­mal davranış içinde olduğu sonucuna varılabilir.

Her hasta ayn bir bireydir. Davra­nışları başkalanmnkinden farklı bir has­talığa ya da lezyona bağlı olmayabilir, ama acil bir durumu göğüslemek ve yardım çabalarına yanıt vermek için ba­zı hastalar daha uzun bir süreye gerek duyabilir. Sorun bir akıl hastalığından da kaynaklanabilir, ama ilkyardımda bulunan kişi genellikle böyle bir sonuca varabilecek düzeyde değildir. Değerlen­dirmenin bu noktasında ancak hastanın olağandışı davrandığını ve duygusal aciliyet taşıyan bir durumda olduğunu söyleyebilir.Duygusal acil durumlar bir kaza, lez- yon, hastalık ya da ciddi bir olay sonu­cunda ortaya çıkabildiği gibi bağımsız olarak da gelişebilir. Bu tür olaylardan bağımsızsa, bir duygunun dışavurumu psikiyatrik bir soruna bağlı olabilir.

Duygusal bir acil durum gösteren hasta genellikle bu durumu göğüslemek için yalnızca zamana gereksinim duyar. Bu durumdaki bir hastaya yapılacak başlıca yardım karşılıklı konuşmayı başlatmak ve bunu sürdürmektir.Bu tür hastalarla genellikle gerilim içindeki hastalardan daha uzun zaman konuşmak ve onları daha çok dinlemek gerekir. Hastanın ilkyardım girişimine kendisinin de katıldığını görmesi iyileş­mesini kolaylaştırır. Hastanın bütün so­ruları yanıtlanmak, tansiyonun hangi koldan ölçüleceği, taşınması gerekiyor­sa bunun nasıl yapılacağı gibi bazı ka­rarlar olanaklar ölçüsünde hastaya bıra­kılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp