Düşük Ateş

Düşük Ateş

Düşük ısı, hayati organların işlevlerini yapamaz hale gelmelerine neden olan, soğuk, rüzgar veya yağmura maruz kalma durumlarında ortaya çıkan bir sonuçtur. Beyin ilk etkilenen organlardan biridir.

Derhal tıbbi yardım sağlamaya çalışın, eğer kişi:
 
• Kas sertliği veya bilinç bulanıklığı gelişirse
 
• Konuşması güçleşirse
 
• Mantıksız, şaşkın veya zehirlenmiş gibi sendeliyor veya davranıyorsa
 
• Ani enerji patlamalarını takip eden bitkinlik hali varsa
 
• Baş ağrısı gelişirse
 
• Bulanık görme gelişirse
 
• Karın ağrıları gelişirse
 
Tıbbi yardım için beklerken:
 
1. Kişiyi soğuk ortamdan uzaklaştırın.
 
2. Her türlü ıslak giyeceği çıkartın ve kurularını giydirin.
 
3. Kişiyi izole edin, ne tür olanak varsa onunla - uyku tulumu, fazladan giyecekler.
 
4. Kasıklar ve gövdenin yanlarına sıcak su torbaları uygulayın (büyük oranda ısı kaybettiren alanlar).
 
5. Kişiyi dikkatlice hareket ettirin ve gerekli olandan asla daha fazla hareket ettirmeyin.
 
6. €ğer kişinin bilinci açıksa, yudumlaması için sıcak, tatlı içecekler verin.Dikkat: Düşük ısılı bir kişiyi ovmayın veya masaj yapmayın.
 
Düşük Isı İçin Takip Bakımı
 
Baharatlı elma sirkesi veya zencefil çayı gibi tatlı sıcak içecekler verin, ama alkol veya kafein içeren içecekler değil, her ikisi de kalp-damar sistemini etkiler. Sonra, kişi yiyebilecek konuma geldiğinde, çorba ve yulaf lapası gibi sıcak şeyler verin. Sarımsak ve zencefil dolaşımı iyileştirdiğinden, onları hazırladığınız yemekler içinde bol miktarlarda kullanın. Salata gibi soğuk yiyeceklerden kaçının.

Düşük Ateş Neyin Belirtisidir?

Hipotermi denilen düşük ateş, dağcılıkla uğraşan insanların en çok karşılaştıkları durumdur. Beyindeki vücut ısısını koruyan bölüm genelde ateşin düşmesine izin vermez. Ancak bazen bozukluk olduğunda düşük ateş görülebilmektedir. Bu bozukluğun nedeni ise genelde kullanılan ilaçlardır.
Yine soğuğa maruz kalındığında da düşük ateş görülebilmektedir. Ateş 35 ve 35 derecenin altına düştüğü durumlarda tehlikeli olmaktadır. Şiddetli titreme, vücudun hep sıcak olan bölgelerinin bile aşırı soğuk olması, dalgınlık görülmesi, dil sürçmesi, ellerin renginin solması, ellerin ve dudakların morarması ateş düşmesinin belirtileri arasında yer almaktadır.

Düşük ateş tehlikeli bir durumdur ve görüldüğü takdirde doktora haber verilir ve doktor gelene kadar kişinin ateşi yükseltilmeye çalışılır. Bunun için kişi soğuk bir odadaysa normal sıcaklıkta odaya alınır. Kişinin üzerindeki kıyafetler ıslak ise onların değiştirilmesi sağlanır. Kişinin yavaş yavaş ısıtılmasının sağlanması gerekmektedir. Elektrikli battaniye gibi yöntemler kesinlikle kullanılmamalıdır.
Bilinç açıksa ılık ve tatlı yiyecekler, içecekler verilir. Yapılacak en iyi şey battaniye yardımıyla sarılarak vücut ısısının yükseltilmeye çalışılmasıdır. Yaşlıların ve çocukların vücut dengeleri daha hassas olduğundan genelde bu gruplarda hipotermi görülebilmektedir. Uzun süreli, inatçı düşük ateş ise zaman zaman kanser belirtileri arasında sayılabilmektedir.

Düşük Ateş Nedenleri

Özellikle çocuklarda ateş düşmesi vücutta bir aksaklığın ve bir hastalığın habercisi olabileceğinden, bunu zamanında saptamak önem taşır. Ateş düşmesinin nedeni kalp, karaciğer, akciğer, bağırsak gibi yaşamsal önem taşıyan organların çalışmasının yavaşlamasından ileri gelebilir. Çevre sıcaklığının çok düşük olduğu ortamda ıslak elbise de vücut ısısının düşmesine neden olabilir.

Ateş düşmesinin belirtileri; şiddetli titreme, özellikle hep sıcak olan bölgelerden başlayarak derinin aşırı soğuk olması, dalgınlık ve dermansızlık, dil sürçmesi, ellerinin renginin solması bazen mavimtrak renk almasıdır. Vücut sıcaklığı 35 derecenin altına düştüğünde tehlikeli bir durum var demektir.

Böyle bir durumla karşılaşıldığında eller çocuğunuzun üzerinde ıslak elbise varsa hemen onları değiştirin, dışarıdaysa normal sıcaklıkta bir odaya alınız. Çocuğu yavaş yavaş ısıtmaya dikkat ediniz. Bu nedenle sıcak su tulumu ve elektrikli battaniye kullanmayınız. Çünkü, bunlar vücudun merkezinden dış tarafına daha çok kan gelmesine ve içerideki sıcaklığın daha düşmesine yol açar. Normal sıcaklıktaki bir odada normal bir battaniyeye bir başkasıyla birlikte sarın. Başkasının vücut sıcaklığı çocuğa iyi gelir.

Çocuğun bilinci yerindeyse, sıcak olmayan, ılık ve tatlı içecekler veriniz. Çocuğun ateşini her yarım saatte bir ölçün ve doktora haber verin. Doktor gelinceye kadar ısıtma önlemlerini sürdürün.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp