Düşmeyen Ateş

Düşmeyen Ateş :

Ateş kendi başına bir hastalık değildir, çocuk hastalıklarında özellikle de enfeksiyonlarda görülen bir bulgudur ve hastalıkla mücadelenin bir göstergesidir. Ateşin yükselmesiyle, vücut enfeksiyon etkeniyle daha iyi savaşabilmektedir. Ateşli çocukta hemen ateşi düşürmeye çalışmak gereksizdir. Eğer bir enfeksiyon nedeniyle ateş yükselmişse, ateşi düşürmek enfeksiyonu daha hızlı iyileştirmeyecek, nedeni ortadan kaldırmayacaktır. Ancak çocuk ateşli dönemde kendini kötü hissediyorsa, halsizse ateş düşürücü ilaçların yardımıyla kendini daha iyi hissedecektir. Bu durumda, doktorunuzun önereceği parasetamol veya ibufen grubu ateş düşürücüler kullanılabilir.

Ateş sıklıkla 2 yaş 5 yaş arası kreş çocuklarında olmak üzere her yaş grubunda görülür. Rotavirus, boğazda beta enfeksiyonu ve gribal enfeksiyonlar en sık nedenler arasındadır.

Hafif ateş yüksekliklerinde vücudun savunma sistemi daha iyi çalıştığından belli seviyelere kadar müsaade edilmelidir. Koltukaltından ölçülen ateşlerde 37,8c nin(kulaktan 38c üzeri, rektal 38,5c üzeri ) üzerindeki ateşlerde tedavi gereklidir. Ateş bir sonuçtur ve mutlaka nedeni araştırılıp gerekiyorsa tedavi edilmelidir. Daha önce havale geçirmiş çocuklarda ateşi düşürmek için daha düşük ateşlerde tedavi verilebilir.

Ateş düşürücüler(parasetamol,ibuprofen) verilir. Aspirin ise viral infeksiyon dışındaki nedenlerle oluşan ateşlerde kullanılabilir. Bunun dışında
- Çocuğun bulunduğu ortamın ısısı 21-22 c civarında olmalıdır
- Çocuğun üzeri soyulur ve el ve ayakların sıcak tutulması sağlanır.
- Beslenme ve sıvı alımı desteklenmelidir
- Ilık su (29-32c) ile duş veya ıslatılmış bezlerle vücudun gövde kısmına kompres yapılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp