Durma Yaralanmaları

Durma Yaralanmaları : Bu tip yaralanmalar genellikle çarpma esnasındaki kuvvetler nedeniyle oluşur ve başın hareketiyle ilgisi yoktur. Çarpmaların çoğu aynı zamanda baş hareketlendirdiği için saf olarak bu tip travma klinikte nadiren görülür. Çoğunlukla çarpma yaralanmalarında, akselerasyon yaralanması da vardır.Durma tipi yaralanmalar travma yerinde olan ve travma yerinden uzakta olan yaralanma olmak üzere iki çeşittir. Her iki durumda da durma tipi yaralanma kuvveti fokal beyin zedelenmesi yapar ve diffüz beyin zedelenmesi meydana gelmez. Lineer ve çökme kırıkları, epidural hematom, kup kontüzyonları ve kafa kaide kırıkları durma tipi yaralanmalar arasındadır. Kafatası kırığının oluşması travmanın kuvvetine, yerine, kafatasının kalınlık ve sertlik gibi özelliklerine bağlıdır. Kafatasına bir vurgu olduğu anda dış tabulada içe doğru eğilme şeklinde bir kompresyon ve iç tabulada bir gerilme kuvveti meydana gelir.

Kemik gerilmeye, kompresyona oranla daha az dirençli olduğu için, yeterli içe eğilme iç ta- buladan başlıyan ve travma yerinden en az rezistans bölgelerine doğru yayılan kırılmaya neden olur. Kırığın uzunluğu, yönü ve genişliği, kraniuma intikal eden enerji miktarına ve travma yerindeki kemik kalınlığına bağlıdır.Epidural hematom, kafatası kırığının dural damarların yırtıldığı komplike bir tipi olarak düşünülebilir. Kırık damarı çaprazlarken yırtılma olabileceği gibi, kırık olmadan da kafatasının deformasyon ve eğilmesi damarı yırtmaya neden olur. Burada da yırtılmayı yapan kuvvet iç tabuladaki gerilim kuvvetidir.Kup kontüzyonu (darbe kontüzyonu) vurgunun altında meydana gelir. Bu kontüzyon vurma yerinin alındaki beyin ve yüzeyel damarların doğrudan yaralanmasına ve içe doğru bükülen kafatasının normale doğru hızla geriye dönmesiyle oluşan yüksek negatif basınca bağlı olarak meydana gelir. Beyin lase- rasyonu ise aynı fenomenin daha ileri safhasında veya içe eğilen kafatasının beyin dokusunu delmesiyle meydana gelir.Durma fenomeni, vurma yerinden uzakta iki mekanizma ile yaralanma meydana getirir.

Bu mekanizmalar kafatası şekil bozukluğu (distorsiyonu) ve şok dalgalarıdır. Her iki mekanizma ile darbe yerinin uzağında kemik kırığı, kaide kırığı ve kontr-kup yaralanmalar meydana gelir.Başa olan darbe daima vurma yerinde içe veya dışa eğilme meydana getirmez. Bazen kafatasının şeklinde global değişiklikler meydana gelebilir. Bu tip kafatası deformasyonla- rı intrakranial hacmi artırabilir veya azaltabilir. Özellikle bu tip deformasyonlar, kırık olmadan kafatasının elastikiyetine bağlı olarak kısa zamanda eski haline döndüğü durumlarda daha belirgindir. Kafatasının beyin yüzeyinden uzaklaştığı bölgelerde meydana gelen negatif basınç beyin yüzeyinde peteşial kanamalar şeklinde, kontr-kup lezyonlar yapar. Periventriküler peteşial kanamalarda da aynı mekanizmanın geçerliliği iddia edilmiştir.Şok dalgaları vurgu yerinden çevreye doğru üç boyutta dalgalar halinde yayılır. Bu dalgalar kafatasında distorsiyona ve bu nedenle uzak kranium kırıklarına neden olur. Aynı şekilde beyinde mikrosaniyeler içinde şok dalgaları çevreye yayılır ve beynin içinde zedelenmelere ve travmatik intraserebral kanamalara neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp