Dünya Göz

Dünya Göz

Dünya Göz hakkında bilgiler.

İnsanın en önemli duyu organı sayılan gözler, görme fonksiyonunun dış dünyaya açılan penceresi gibidir.Göz hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

GÖZÜN KISIMLARI
Göz, iç içe geçmiş üç tabakayla çevrelenmiştir. Sert tabaka da denilen dış tabaka beyaz ve serttir. Gözü en dıştan saran koruyucu tabakadır. Beyaz renkli kısmına göz akı denir. Sert tabaka gözün ön kısımlarında dışbükey bir hal alarak saydamlaşır. Buna kornea ya da saydam tabaka denir. Damar tabaka koyu renktedir ve burada sık kan damarları vardır. Sert tabakanın altında yer alan damar tabaka, gözün ön kısımlarına kadar uzanır ve korneanın altında, göz bebeğinin orta kısmında çeşitli renkli, iris denen dairesel bir organ halini alır. Işınların göze giriş deliği olan gözbebeği, ışık yoğunluğuna göre daralıp genişleme özelliğine sahiptir. Göz bebeği irisin ortasındadır; çapı 2mm ile 8mm arasında değişebilir. İç tabaka olan ağ tabaka (retina) ışığa karşı çok duyarlıdır. Işık uyarılarını alan çomak hücreler, renklere duyarlı konik hücreler ve görme sinirleri bu tabakadadır. Konik hücrelerin duyarlılığı az ışıkta azalır. Bu nedenle az ışıkta renkleri fark edemeyiz.
Görme sinirlerinin göze girdiği yer duyarlı değildir. Buraya kör nokta denir. Kör noktanın üst kısmında sarı benek bulunur. Işık ve renk uyarılarını alan hücrelerin yoğun olarak bulunduğu bu nokta renkleri çok iyi ayırt edebildiği halde yanda kalanların karartıları görülür.

BU KISIMLARIN GÖREVLERİ
Çeşitli renkte olabilen irisin arkasında bir mercek bulunur.
Gözün her bölümünün bir görevi vardır. Dış tabaka gözü korur, ışığın göze girmesini sağlar. Damar tabaka onu besler ve görüntüyü düzenler. Ağ tabaka ise görüntülerin düzenlenmesine yardımcı olur; yani kendine ulaştırılan
görüntüleri toplar ve beyne ulaştırır.

GÖZ MERCEĞİ
İris ve göz bebeğinin arkasında bulunur. ince kenarlı bir mercektir. Göz billuru da denir. Görüntünün sarı lekeye düşürülmesi(göz uyumu) için incelip şişkinleşerek ışığı kırar. Saydam ve elastik bir madde olan göz merceği, gözün içini ön ve arka odalar olmak üzere ikiye ayırır. Bu odaların içi sıvıyla kaplı olup bunlardan ilki, irisin önünü tül gibi kaplayarak onu korur. Daha koyu ve jelatine benzer bir sıvıyla kaplı olan diğer oda irisin arka kısmını korur.

GÖRME OLAYI
Bir cismin görülebilmesi için bu cisimden göze ışınlar gelmesi gerekir. Bu ışınlar:
>>> Işık kaynaklarından doğrudan doğruya,
>>> Işık kaynağı olmayan cisimlerden de, başka ışık kaynaklarından aldıkları ışınları yansıtarak gelir.
>>> Göze gelen ışınlar, gözün saydam kısımlarından (saydam tabaka, ön oda, göz bebeği)kırılarak geçip göz merceğine ulaşırlar.
>>> Göz merceği de bu ışınları birbirine yaklaştırarak kırar ve normal bir gözde cismin görüntüsünü retina üzerine düşürür.
>>> Görme sinirleri bu uyartıları alarak, beynin arka lopları üzerinde bulunan görme merkezine iletir.
>>> Görme merkezindeki hücreler faaliyete geçerek cismin düz ve renkli görüntüsünü oluşturur.
>>> İnsan gözü, kırmızı ve mor arsındaki tüm renklere duyarlıdır.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp