Doymuş Yağ İçeren Besinler

Doymuş Yağ İçeren Besinler

Etler: Bütün çeşitleriyle etler (sığır, koyun olsun) doymuş yağ deposudurlar. Sığır eti konservelerinde bu yağlardan büyük miktarda bulunur.Sosisler, koyun kaburgaları, hamburger, karaciğer, balık yumurtası (havyar) kolesterol bakımından çok zengindirler.
 
Sütler: Doymuş yağların ana kaynaklarından biri de süt ürünleridir; mesela tam yağlı süt, krema, peynir, tereyağı, yoğurt (az yağlı yoğurt istisna edilebilir), dondurma, boza, koyulaştırılmış süt ve süttozu gibi.
 
Kümes Hayvanları: Kümes hayvanlarının ve hindinin etleri doymuş yağlar bakımından fakir olduklarından tercih edilirse de, ancak bazı türleri, öncelikle kaz ve ördekler doymuş/zararlı yağ bakımından zengindirler.
 
Şuna dikkat edilmelidir ki, piliçler de dahil olmak üzere bütün kümes hayvanlarının derilerinde bol miktarda doymuş yağ vardır. Pişirmeden veya yemeden önce tavuk derisinin soyulması lazımdır.
 
Yağlar: Bazı bitkisel yağ çeşitleri, özellikle hindistan cevizi yağ ve hurma yağı, doymuş yağ bakımından zengindirler. Bunun için genellikle bun- lan azaltmalı veyahut onlardan uzak durmalıdır. Şu bir gerçektir ki yemeklerde kullanılan katı margarinler doymuş yağ bakımından zengindirler.
 
Hafif Yağlı Gıdalar: Pasta ve gözleme gibi iştah açıcı yiyeceklerde; lokma tatlısı, ızgara pidesi, bisküvi, çikolata (özellikle içinde hindistan cevizi yağı bulunan); çeşitli tatlılar, salça ve soslarda yağlar gizli vaziyettedir.
 
Süt: Bir litre normal sütte ortalama 45 gram doymuş yağ bulunur. Ama az yağlı sütte, muhtemelen bunun yarısı kadar bulunur. Bunun için az yağlı sütün kullanılması tercih edilir. Az yağlı yoğurt da böyledir.Bir de yağsız süt vardır ki bir litresinde ancak iki gram doymuş yağ bulunur, bu bütün süt çeşitlerinin en iyisidir. Çünkü bunu istediğin kadar içebilirsin.Ancak şunu vurgulamak gerekir ki çocuklara bu nevi süt verilmemelidir. Çünkü onların çok miktarda enerjiye ihtiyaçları vardır. Çocuklar için en iyisi tam yağlı sütlerdir.

Ayran: Eğer ayran seversen piyasada az yağlı çeşitli ayranlar vardır. En kalitelisi yağsız sütten yapılmış olanıdır.
 
Yumurta: Beslenme uzmanları yüksek kolesterelu olanlara günde 300 mg.’dan fazla kolesterol içermeyen gıdalar tavsiye ediyorlar. Bubağlamda bir yumurta şansının 275 mg. kolesterol içerdiğini hatırlatalım! Bunun için Hekimlerimiz çok yumurta tüketmekten şikayet ediyorlar. Yüksek kolesterolü olan hastalan haftada iki veya üç yumurtadan daha çok tüketmelerine izin vermiyorlar.
 
Çikolata: Çikolataya dikkat et; zira o, krema, hindistan cevizi, tereyağı gibi doymuş yağla doludur.Çoğu zaman çikolatanın kabına yerfıstığı yağı veyahut hindistan cevizi yağı içerdiği yazılır.Bu iki yağ arasında çok fark vardır; yerfıstığı yağı iyi (yararlı) yağdır. Çünkü içinde doymamış tek (mono) yağ vardır. 
 
Halbuki hindistan cevizi yağı kötü (zararlı) bir yağ olup doymuş yağ açısından zengindir.Ekmek ve Pastalar: Pastalann çoğunda hurma yağı ve hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağlar bulunur. Bu iki yağ çeşidi ise doymuş yağlar bakımından zengindirler. Kadıngöbeği ve lokma tatlıları bunların en kötüsüdür. Bunların bir tanesinde 4 gram doymuş yağ bulunur!
 
Patates: Patateste yağ yoktur. Ancak 20 dilim patates kızartmasında beş gram doymuş yağ bulunur. îşin en kötüsü patates kızartmasını hindistancevizi yağı veyahut hurmayağı ile yapmaktır.
 
Peynir: Peynir türlerinin çoğu doymuş yağ bakımından zengindir. Mesela 30 gramlık bir parça kaşar peyniri içinde 6 gram doymuş ve 30 mg. da kolesterol bulundurur.Çoğumuz ise bu miktardan daha fazla yeriz. Mesela pizza yerken de aynı durum söz konusudur.Şimdilerde piyasalarda az yağlı veya yağsız peynirler bulunmaktadır... İsteyenler bunlardan alabilir.
 
Deniz Ürünleri: Yüksek kolesterol hastalarına deniz ürünlerinden yemelerine müsamaha edilir mi?
 
Doktor Grafan şöyle diyor:“Kabuklu deniz hayvanlarından yemeğe izin verilebilir, ancak az olmak şartıyla. Bunun içine midyeler, istridyeler ve bütün kabuklu deniz hayvanlan girer.
 
Bu yaratıklarda az miktarda kolesterol bulunur. Eski inanışa göre midye kolesterol bakımından zengin kabul edilir. Ancak son deneyler bunun aksini isbat etti. Ama karides ve yengeç gibi kabuklular çok miktarda kolesterol içermelerine rağmen, bunlar doymuş yağ bakımından fakirdirler. Örneğin 100 gram karides 120 mg. kolesterol içermesine rağmen içinde sadece 0,3 gr. doymuş yağ bulunur.Bunun içindir ki denizden çıkanların en iyisi balıktır. Bundan sonra da yumuşakçalar, denizyıldızı ve midye gelir.Az miktarda İstakoz, yengeç ve karides yemede bir sakınca yoktur.”

Doymuş yağ nedir?

Doymuş yağ karbon atomlarından oluşur ve bu karbon atomlarını birbirine bağlayan birtakım bağlar vardır. Doymuş yağ denildiğinde bu karbon atomları arasındaki bağların tamamı doymuştur. Doymuş yağlar da hayvansa yağlar gibi oda sıcaklığında genelde katıdır. diyet yapanlar doymuş yağ tüketimini azaltmalılar. Çünkü doymuş yağlar vücuttaki bazı özel sistemler üzerinde ciddi anlamda yan etki oluşturabilmektedir.

Kötü huylu adı verilen kolesterol tipinin yükselmesine sebebiyet vermektedir. Aşırı miktarda tüketildiğinde obezite hastalığının getirmiş olduğu her türlü kötü yan etkinin görülmesine neden olmaktadır. Hiç bir yağ tek başına sadece 1 yağ grubunu içermez. Yağların içerisinde hem doymuş hem doymamış yağlar; hem tekli doymuş hem de çoklu doymamış yağlar vardır. Ama doymuş yağları asıl olarak içeren grup içerisinde hayvansa yağ içeren gruplardır. Özellikle sert margarinler olmak üzere, margarinler, doymuş yağ oranı açısından oldukça yüksek gıdalardır. Buna karşına ayçiçek yağının, mısıözü yağının içerisinde de bir miktar doymuş yağ asitleri mevcuttur. 

Doymuş yağ zararlı mı?

Doymuş Yağlar konusunda yanlış bilgilendirildiğimiz iddiaları avrdır ve bu iddialar asılsız değildir. Profesör doktor Mary Enig ve geleneksel yöntemlerle yemek pişirmeye kendini adamış bir aşçı olan beslenme uzmanı Sally Fallon birlikte yazdıkları “Nourishing Traditions” isimli kitaplarında, bazı gerçeklerin saptırıldığını savunmaktadırlar. Doymuş yağların bizzat damar tıkanıklığına yol açtığının hiç bir zaman bilimsel olarak kanıtlanamadığını öne suren bu ikili, şimdiye kadar otopsisi yapılan tıkanık damarlarda bulunan yağ artıklarının sadece %26’sinin doymuş yağlardan oluştuğunu, geri kalanının ise çoğunlukla doymamış (bitkisel) yağlardan oluştuğunu göstermektedirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp