Donmuş Omuz Hastalığı Nedir

Donmuş Omuz hastalığı nedir?

Donmuş omuz, omuz ekleminde hareket kısıtlılığı ve ağrı ile giden bir hastalıktır. Omuz ekleminde kapsüler yapışıklığı olarak ta bilinir. Hastalık sinsi başlar, bulgular gittikçe ağırlaşır ve uzun zaman sürecinde düzelme gösterir.
Donmuş Omuz hastalığının bulguları nelerdir?
Donmuş omuz hastalığının en önemli bulguları, omuz hareketlerinde ileri derecede kısıtlanma ile fonksiyon kaybı ve ağrıdır. Ağrı bazı hastalarda özellikle geceleri çok fazla gözlenir. Hastalık seyri sırasında üç evre görülür ki bulgular evrelere göre farklılıklar gösterir:
1. evre: Omuz ekleminin tüm hareketleri oldukça ağrılıdır. Eklem hareket açıklığında kısıtlanma başlar.
2. evre: Bu evrede hareket kısıtlılığı belirgin şekilde artarken ağrı azalabilir.
3. evre: İyileşme evresi diye adlandırılan bu evrede ağrı çok azalmıştır. Eklem hareketlerinde açılma görülür. Omuz eklemi hareket açıklığında kısıtlanma görülen hastalarda yapılacak cerrahi müdahaleler için en uygun evre olarak kabul edilir.
Donmuş Omuz hastalığının nedenleri nelerdir?
Donmuş omuz hastalığının tam sebebi bilinmektedir. Hastalık sıklıkla proksimal humerus kırığı, döndürücü manşet yırtığı, omuz cerrahisi gibi omuz travması geçiren hastalar ve bu nedenle uzun süre tespit edilenlerde görülür. Yine donmuş omuz hastalığı, şeker hastalarında yüksek oranda görülmektedir. Bunun yanısıra; hipotiroidi, hipertiroidi, tuberküloz ve nörolojik hastalıklarda da görülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp