Doğumsal Kalp Hastalıkları Komplikasyonlar

Doğumsal Kalp Hastalıkları Komplikasyonlar : Fallot dörtlemesinde erken tanı konarak tedavi edilmesi gereken önemli kompli­ kasyonlar ortaya çıkabilir.

• Kanda oksijen azlığı (anoksemi) nö­ betleri- Oksijen azlığı nöbetlerinin sağ karıncıktaki darlık hizasında kasların şiddetle kasılmasına bağlı olduğu düşü­ nülmektedir. Ani damar spazmı akci­ ğere kan akımının önemli ölçüde azal­ masına, atardamar kanının yeterince oksijen almamasına ve sonuçta beynin oksijensiz kalmasına yol açar. Bu nö­ betler bir huzursuzluğun ya da denetle­ nemeyen bir ağlama nöbetinin ardından ortaya çıkar. Hemen ardından ağır bir nefes dar­ lığı, çok daha şiddetli morarma ve bilinç kaybı ile çoğu kez havale tipi kasılmalar görülür. Nöbetin süresi birkaç dakika ile birkaç saat arasında değişebilir. Sabah erken saatlerde, kahvaltı ya da dışkılama sırasında ortaya çıkma olasılığı daha faz­ ladır. Ortaya çıkması için hastanın mut­ laka aşırı güç harcamış olması gerekmez. Fallot dörtlemesinin hafif biçimle­ rinde birkaç haftada bir görülen bu nö­ betler ağır olgularda günde birkaç kez gelebilir. Nöbetler özellikle ilk altı ay içinde görülür; beş yaşından sonra ise ender ortaya çıkar. Nöbet geldiğinde çocuğa hemen ok­ sijen verilmeli, dizlerini göğsüne doğru çekerek çevrel damar direnci artırılmalı ve morfin uygulanmalıdır. Morfin merkez sinir sistemi üzerindeki etkileri ve sağ kulakçığın girişini gevşetmesi nedeniyle kullanılır.

• Beyin apsesi- Morarmaya yol açan bütün doğumsal kalp hastalıklarında, özellikle de merkez sinir sistemiyle il­ gili toplardamarlara ilişkin belirti ve bulguların görüldüğü Fallot dörtleme­ sinde beyin apsesi olasılığı vardır. Beyin apsesinden kuşkulamldığında kesin tanıya varmak amacıyla elektro- ensefalografi (EEG), beyin-omurilik sı­ vısının incelenmesi, beyin sintigrafisi, bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlere başvurulabilir. Apselere yol açan mikroorganizma­ ların başında streptokoklar gelir. Apse çoğunlukla sağ yankafa-artkafa bölge­ sinde gelişir, ama nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Sağdan sola kısa devre akım sırasında doğrudan aorta giden mikroplu bir pıhtıya, alyuvarların aşırı artması sonucunda, beyinde ge­ lişen bir pıhtının üzerine enfeksiyonun eklenmesine ya da beyindeki enfarktüs alanlarına bağlı olarak geliştiği düşü­ nülmektedir. Tedavi yüksek dozda antibiyotik ve­ rilmesinin yanı sıra beyin apsesinin bo­ şaltılmasından oluşur. Apseye bağlı ölüm oranı yüksektir; kalıcı nörolojik bozukluklar da sık görülür.

• Öbür komplikasyonlar- Hastalığın yol açtığı öbür ikincil sorunların ba­ şında yarım felç, "göreli k an sızlık la birlikte alyuvar sayısında aşın artma, bakteri kökenli kalp iç zan iltihabı ve kanama düzensizlikleri gelir. Kanda al- yuvarlann artışıyla birlikte ortaya çıkan göreli kansızlık, atardamarlarda genel oksijen azlığı bulunan hastalarda sık görülür. Fallot dörtlemesi olan ve ka­ nında ağır oksijen azlığı görülen hasta- lann çoğunda kandaki alyuvar oranı (hematokrit) yüzde 55-70'e ulaşsa bile hasta normale yakın bir yaşam sürdüre­ bilir. Hematokrit yüzde 70'in üzerin­ deyse ve hastada bazı belirtiler de or­ taya çıkmışsa, damar içi sıvı hacmini sabit tutmak koşuluyla alyuvarları bir miktar azaltmak hastaya yarar sağlaya­ bilir. Bu arada hastadan birkaç kez kan alınır ve ek demir tedavisi yapılmazsa kansızlık ortaya çıkabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp