Diyet Ve Stres

Diyet Ve Stres : Sağlıklı bir diyet uygulamanın stres azaltmada önemli bir yardımı olabilir. İyi beslenme vücudu sağlıklı tutar ve stres seviyesinin düşürülmesine neden olur. Sağlıklı bir vücut, yüklendiğiniz stresle daha iyi başa çıkar. Bunlara ek olarak iyi beslenmek kanser, koroner yetmezliği, diş çürümeleri ve şişmanlık gibi rahatsızlıklan da önler. Yedikleriniz yüksek tansiyon, şeker, kalp krizi, osteoporoz, gibi bilinen hastalıklara yakalanma ihtimalinizi de etkiler.

Yedi sağlıklı adım

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlıklı beslenme için yedi öneri hazırlamıştır:

M Bolluk Düzenli ve sağlıklı yiyin.

M Tatmin Her öğünde ekmek, patates ve tahıl yiyin

.■ Nitelik Yemekleriniz için yağsız et, yarım yağlı süt ürünleri ve her çeşit balığı tercih edin.

M Değer Sağlıklı besin maddelerini, değerli, nefis yemeklere dönüştürün.

■ Besleyicilik Yağ, şeker ve tuz tüketimini en düşük seviyede tutmaya çalışın.

■ Keyif Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen sağlıklı besin maddelerinin keyfini çıkarın.

■ Seçim Bir tüketici olarak, sağlıklı besin Omaddeleri almakta ısrar edin. Dünya Sağlık Örgütü günde en az beş porsiyon meyva ve sebze yemeyi önermektedir. Meyva ve sebze lif, vitamin ve mineraller bakımından çok zengindir. Strese karşı koymak için uygulayacağınız diyette her öğüne sebze, meyva ve salatayı dahil edin.Bu maddelerden yiyebildiğiniz kadar tüketin. Her öğünde ekmek, tahıl, patates gibi nişastalı maddeler yemeye çalışın. (Patates, nişasta bakımından zengin olduğu için tahıl sınıfına alınmıştır).

Taneli ürünler yağ asitleri, vitamini B ve mineraller bakımından zengindir; bu nedenle beyaz ekmekten çok, daha lifli olan taneli ekmek yemeye gayret edin.Et, balık ve süt ürünleri sağlıklı bir diyetin parçalan olabilir. İstediğiniz sıklıkta, en az et kadar çok balık yiyin. Diyetinizin yağ içeriğini düşük tutun.

Kafein ve stres

Çay, kahve, kolalı içecekler ve çikolatada bulunan kafein vücut dokularının adrenaline daha duyarlı hale gelmesini sağlar.Bu duyarlılık kısa dönemde enerji verir gibi gözükürse de aşağıdaki olumsuz sonuçlar kaçınılmazdır:

■ Yüksek tansiyon

■ Kalp atışlarında artış

M Baş ağrısı / migren Kafein tüketiminizi birkaç hafta içinde yavaş yavaş azaltmaya çalışın. Yavaş yavaş azaltma, baş ağrılarını, yorgunluğu ve depresyonu önler.Kafein tüketiminizi düzenlemek tercih edin günde iki üç fincan filtre kahve veya altı fincan çaydan fazlasını içmeyin.Gerekiyorsa, kafeini alınmış kahveyi tercih edin, bunun karşılığında su maden suyu ve meyva suyu tüketiminizi mümkün olduğunca artırın.

Alkol ve stres

Ölçülü alkol tüketimi sağlıklı bir diyet için kabul edilebilir, ancak aşırı içkidepresyona, strese ve yüksek tansiyona neden olur.Stres önleyici bir diyette alkol tüketimi haftada 14 ölçekle sınırlandırılmalıdır bir ölçek,(bir bardak biraya, bir kadeh şaraba eşittir.)

İş yemeklerine dikkat edin

Genel olarak öğle yemeklerinde iş görüşmeleri yapıyorsanız, aşırı yememeye dikkat edin.Yemek seçerken, sağlıklı olanları belirleyin sebze ve meyvaya ağırlık verin ve alkol tüketiminizi sınırlayın. Öğle yemeğini atlatmak veya aceleyle bir şeyler atıştırmak sağlıklı değildir. Gün içinde yemeğe zaman ayırın ve sakin bir ortamda yemek yemeğe çalışın. Düzenli yemeğe ayrı bir önem vermeniz gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp