Diyabetik Koma 2

Diyabetik Koma

Sebebi, insülin zamanını geçirmektir.

Şeker Eksikliği Koması

Hipoglisemi, Titreme, terleme, çırpınma, açlık ve huzursuzluk görülür. Sebebi fazla insülin vermek veya fazla miktarda karbonhidratlı yiyeceklerle beslenmektir.

Şeker Hastalığında Sporun( egzersizin) Önemi

Beslenme tedavisi, ilaç tedavisi ve egzersiz beraber uygulanmalıdır. Egzersiz yapılmalı, yürümeli ve merdiven çıkmalıdır. İnsan organizması hareket ettiği zaman düzene girer. Alçıya alınan bacak zaman içinde incelir. Demek ki insan vücudu hareket ederse sağlıklı kalır. Hareket büyüme çağındaki çocuklar için daha da önemlidir. Tip1 diyabet tedavisinde insülin tedavisi, diyet yanında egzersiz yapılırsa insülin ihtiyacını azalttığı ve psikolojiyi düzelttiği görülmüştür.

Kasların kasılabilmesi için şekere, şekerin kas içine girebilmesi için de insüline ihtiyaç vardır. İnsülin yoksa şeker hücre içine girip yanma meydana gelmez. Şekerin kaslara taşınması kalbin düzenli kan pompalaması ile olur. Kalbe gelen kan önce akciğerlere gönderilir. Oksijen alan kan tekrar kalbe gelir sonra bu kan tekrar vücuda pompalanır. Egzersizin durumuna göre sistemdeki organlar çalışır. Egzersiz şiddetinin artması için kaslarda daha fazla şeker ve daha fazla oksijen olmalıdır. Oksijen var ise üretilen enerjiye "aerobik enerji" üretimi denir.

Oksijen yoksa kaslarda enerji üretimi devam eder. Ancak oksijen olmadan üretilen bu enerjiye "anaerobik enerji" denir. Oksijen yetersizliğinde kaslarda yorgunluk asidi de denen laktik asit birikir. Bu durumda egzersiz uzun süre yapılamaz. Yorgunluk hissedilir. Düzenli egzersiz yapan çocuklar daha mutlu ve başarılı olur. Egzersiz yapılınca glikozun hücrede kullanılması hızlanır ve kan şekeri düşer. Egzersiz yemeklerden önce yapılmalıdır. Egzersiz sırasında şeker veya meyve suyu bulundurulmalıdır.

Egzersiz sırasında kandaki glukagon hormonu artar. Bu hormon kandaki glikoz düzeyini yükseltir. Bu hormon egzersiz sırasında dokuların artan ihtiyacı glikozun karşılanmasını sağlar. Adrenalin de kandaki glikoz miktarını ve kalbin çalışmasını artırır, damarları genişletir ve dokuların daha iyi beslenmesine yardımcı olur. Egzersiz de büyüme hormonu da artar. Diyabetliler kontrollü bir şekilde günde 30 dakika kadar spor yapabilir. Egzersiz, damarlarda oluşan ateroskleroz riskini azaltır. Düzenli egzersiz insana kendine güven ve mutluluk verir.

Diyabet Hastalığı ve Ayak Bakımı

Diyabet hastalarının ayakları enfeksiyona karşı hassaslaşır. Ayaklarda his kaybı meydana gelir. Topukta çatlaklar oluşabilir. Ayaklar her gün kontrol edilmelidir. Ayaklarda çatlak ve yaralar oluşmuşsa, ayakta kırmızı bölgeler oluşmuş ve buralar ağrıyorsa doktora başvurulmalıdır. Yalınayak yürümemelidir. Ayaklar her gün yıkanmalı ve parmak aralan kurulanmalıdır. Ayakkabılar ayak parmaklarını sıkarsa tırnak batması olabilir. Ayakkabı ayağa tam oturmalıdır. Ayak tırnaklarını fazla derin kesmemelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp