Diyabet

Diyabet :

Diabetes metllitus eski Hintli doktorlar tarafından 3000 yıl önce bilinmekteydi. Klinik özelikleri ve etkili mücadele yöntemleri Ayurveda metinlerinde detaylı bir şekilde tartışılmıştı.Ayurveda' da bazı insanların idrarının tatlı olduğu için böcekleri ve sinekleri çektiği belirtilmiştir. Eski Hint bilgini Sushruta M.Ö. 1000 yılında diyabeti tanımladı.

Diyabet, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye yetecek kadar insülin üretemediği veya insülini yeterince kullanamadığı bir hastalıktır. Diabetes mellitus terimi Yunanca diabainess, "geçmek" ve Latince mellitus "balla tatlandırılmış" kelimelerinden gelir.

Vücut, enerjisinin çoğunu şeker, nişasta ve diğer besinlerden elde eder. İnsülin hormonu bu kimyasalları enerjiye dönüştürmekten sorumludur. insülin, midenin yakınında yer alan bir bez olan pankreas tarafından salgılanır. İnsülinin etkisi olmazsa,dokular açlık çekerken şeker, kanda birikir ve idrarla atılır. Kılcal damarlar, zedelenir erken katarakt hatta körlük oluşumu ve böbrek hasarları meydana gelir. Sinirler zedelenir, kol-bacakta ağrı ve aşırı uyuşmaya neden olur. Bunların yanında, kalp için sorun oluşturur ,zamanla kalp hastalığına dönüşür.

Dünya genelinde neredeyse 100 milyon kişi diyabet sorununu yaşamaktadır ama günümüz tıbbı sayesinde diyabet hastaları mükemmel bir yaşam kalitesiyle normal bir hayat sürdürebilmektedir. Diyabetin başlıca iki çeşidi vardır: Diabetesinsipedius ve Diabetes mellitus.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp