Diyabet 6

Diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır ve kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olması ile gösterir. Diyabet hastalarındaki temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan glikozun (şekerin) hücrelerin içine girememesidir. Normal koşullarda besinlerden elde edilen veya karaciğerdeki depolardan kana salınan glikoz pankreas tarafından salgılanan İNSÜLİN hormonunun yardımıyla hücre içine girer ve orada yakılarak enerjiye dönüşür, Hücrelerin üzerinde değişik maddelerin girmesine izin verilen kapılar vardır. Bu kapılar normalde kilitlidirler ve uygun anahtar varlığında açılırlar. Diyabet, hücrelerin üzerindeki glikoz kapısının açılamaması durumudur. Bu örnekten ilerlersek diyabet, anahtar işlevi gören İNSÜLİN hormonu yetersizliğine ve/veya insülinin etkilediği reseptörlerin (hücre kapısındaki kilidin) bozukluğuna bağlı gelişmektedir.

Pratik Bitkisel Formüller

- Arpa çimi, yulaf, kereviz tohumu, okaliptüs yaprağı, karadut yaprağı, ceviz yaprağı, keçi sakalı, dulavrat otu, zeytin yaprağı, hindiba, ardıç tohumu, böğürtlen yaprağı, adaçayı, yaban mersini, aslanpençesi gibi bitkilerin çaylarından günde 3-4 bardak duruma göre kullanılır.

- Karahindiba, ceviz yaprağı ile kaynatılıp içilmeye devam edilirse kandaki şekeri düşürür.

- Yabani hindiba kökü zeytinyağıyla beraber kaynatılıp içilmeye devam edilirse, kandaki şekeri düşürür.

- Lahana, tere, marul, turp, domates ve patlıcan gibi sebzelerin de şekeri düşürücü özelliği vardır.

Kainat Eczanesinden Önerilen Bitkiler

Çemen otu (Trigonella foneumgraecum): Çemen otu tohumu kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olan altı çeşit bileşik içerir. Kandaki iyi kolesterol (HDL) seviyesini artırıp, total kolesterolü düşürür.

Sarımsak (Allium sativum): Sarımsağın mükemmel bir kan şekeri kontrol özelliği vardır. Eğer yapabiliyorsanız sarımsağı çiğ yiyin ya da yemeklerinizde pişirin.

Yer fıstığı (Arachis hypogaea): Yer fıstığı da kan şekerini düşürücü özelliğe sahiptir.

Çay (Camellia sinensis): Siyah çayın anti-diyabetik özellikler taşıdığı ve kan şekerini ciddi şekilde düşürdüğü, Hintli araştırmacılar tarafından ispatlanmıştır.

Soğan (Allium cepa): Soğanın kabuğu, diyabetik retinopati gibi diyabet hastalıklarında S1k görülen göz sorunlarında etkili bir bileşik kaynağıdır.

Diyabet Hastaları için Diyet Örneği

Fasulyeler kan şeker seviyesini kontrol altında tutmaya yarayan bir tür lif, soğan kabuğu da aynı işi gören kuersetin adlı bir bileşik içerir. Torbayı pişirirken soğan i kabuğuyla Kullanırsanız; içerdiği kuersetinin tamamının çorbaya geçmesini sağlarsınız. Yarım litre su, 1 tane kabuğu soyulmadan dörde bölünmüş soğan, 1 Kutu barbunya konservesi,1 tane küp şeklinde doğranmış küçük boy havuç, yarım bardak yer fıstığı, Çeyrek bardak çemen otu filizi yada yarım çay kaşığı çemen otu tohumu, 2 defne yaprağı, 4 diş doğranmış sarımsak, bir tutam tarçın, bir tutam öğütülmüş karanfil ve bir tutam zerdeçal." Geniş bir tencereyi ateşe oturtup içine suyu ve soğanı koyup kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra barbunya, fasulye, havuç, yer fıstığı, çemen otu filizlerini yada tohumlarını, defne yapraklarını, sarımsakları, tarçını, karanfili ve zerdeçalı karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kadar pişirin. Kevgirle çıkardığınız soğanların kabuğunu soyup atın. Soğanları bir çatalla hafifçe ezin ve tekrar tencereye koyduktan sonra defne yapraklarını çıkarıp atın. Dört kişilik çorbanızı sıcak olarak servis yapın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp