Divertikülün Tedavisi

Divertikülün Tedavisi :

Ana hedef ağnlan ortadan kaldırmak ve normale yakın bir akımı sağlamaktır. Bunun için olağan tedaviye parafin yağı (günde 2 kaşık) ve antispastik (spazm-sancı giderici) ilaçlar eklenir. Enfeksiyon ortaya çıktığında yatak isti-rahati ve sol kasık çukuruna buz torbası uygulaması gerekir. Antibiyotik tedavisi öbür uygulamalarla birlikte yapılır; genellikle penisilinler ve başka antibiyotikler kullanılır. Bu tedaviyle işlevsel bozukluklar birkaç günde giderilir. Bunların yarar sağlamadığı durumda cerrahi girişim uygulanmalıdır. • Cerrahi tedavi - Çeşitli nedenlerle önerilmeyen cerrahi tedavi, yeterli tıbbi tedaviye karşın, sık sık yineleyen ya da günlerce süren antibiyotik tedavisine karşın kasık bölgesindeki kütlenin varlığını sürdürdüğü hastalara uygulanır. Nedenleri yeterince açıklanamayan idrar yolu belirtileri gösteren hastalarda da cerrahi tedaviye başvurulabilir. Ameliyat kural olarak 50 yaşın altındaki hastalara uygulanır.

DİVERTİKÜLİTTE TEDAVİ NASILDIR?


Eğer yaşanan ilk atak ve belirtiler hafifse evde istirahat önerilir. İlk birkaç gün sıvı veya düşük lifli diyet önerilir. Daha sonra tahıllar, meyve ve sebzeler diyete eklenir. Bir hafta kadar antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Ağrı kesiciler ve kabızlığa yol açabilecek etkenlerden uzak durulmalıdır.

Eğer atak şiddetliyse veya tekrarlayan bir divertikülit atağı yaşanıyorsa hastanede yatış gerekebilir. Şiddetli karın zarı iltihabı durumunda ağızdan gıda alımının kesilir ve damardan antibiyotik tedavisi uygulanır. Apse gelişmesi durumunda ultrason veya tomografi kılavuzluğunda ince bir boru(dren) konularak apse boşaltılması gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp