Disiplin Tüyoları

Disiplin Tüyoları

• Hareketli ve heyecan dolu bir çocuk sessiz ve sakin bir insanın eleştirisini dikkate almayabilir. Disiplin kurallarını nasıl uygulayacağınızın en büyük belirleyicisi çocuğunuzun karakteridir. Bu tür çocukların yaramazlık yapması durumunda verilebilecek en uygun karar birkaç dakikalığına odalarında bekletilerek kendi başlarına sakinleşmelerinin sağlanmasıdır.

• Kendine güveni olmayan, sessiz ve içine kapalı bir çocuk yaramazlık yaparsa yukarıda belirtilen kararın uygulanması uygun olmaz. Bu tür çocuklar yalnız kaldıklarında kendilerini daha kötü hissederler. Yaramazlık yapan çocuk içine kapalı bir çocuksa, anne ya da babasının onunla birlikte bir odaya girerek yaptığı davranışın neden yarılış olduğunu anlatması gerekir. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi disiplin kurallarının uygulanışı çocuktan çocuğa göre değişiklik gösterebilir.

• Evinizde belirli kurallar koyun. Çocuğunuz dahil tüm aile fertlerinin toplanarak birbirlerinden beklentilerini yazın.

• Çocuğunuzu uyarın! Çocuğunuz yaramazlık yaparsa, hemen cezalandırma yoluna gitmeyin. Önce uyarın ve sarı kart gösterin. Futbolda uygulanan sarı kart ve kırmızı kart uygulaması bizim evde de uygulanıyor. Sarı kart uyarı anlamına geliyor. Kırmızı kart ise yapılan hatanın çok ciddi olduğunu ve karşılığının ceza olabileceğini gösteriyor. Çocuklarımın hayatları boyunca sadece 3 defa kırmızı kart gördüğü gerçeğini göz önünde bulundurursanız, sarı kartların hataları ne düzeyde önlediğini anlamış olursunuz.

• Çocuğunuzla aynı düzeyde söz hakkı kullanın. Çocuğunuzu susmaya zorlayarak bağırıp çağırmaya başladıysanız, bu yaklaşımın hiçbir faydasının olmayacağını bilmeniz gerekir.

• Bağırmamaya çalışın. Kızgınlık ve gerilim anında duygularınızı kontrol etmenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz, ancak bağırmanız işleri daha zor bir hale getirir. Anne ve babalarının bağrış çağırışlarına maruz kalan çocuklar korkarlar ve pısırıklaşırlar, bazı çocuklar ise bu durumun aksine daha da pişkin ve umursamaz bir hal alırlar. Bağırırsanız, negatif enerji yüklenmiş olursunuz. Bu şekilde çocuğunuza da negatif enerji yüklersiniz. İçinde bulunduğunuz durum ne olursa olsun, sakin olmaya çalışın. Sakinleşmeyi beceremiyorsanız, içimizden 10'a kadar sayın ve sayma işlemine sakinleşinceye kadar devam edin.

• Çocuğunuza şiddet uygulamayın. Sorun ne olursa olsun şiddet yolunu seçmeyin.

• ihlal edilen kurallar için ceza mekanizmasını çalıştırmanız gerekmektedir. Uygulayacağınız

cezayı çocuğunuz ile birlikte kararlaştırın. Çocuklar kendilerine karşı daha gaddardır. Çocukların kendilerine verdiği cezalar arasında bilgisayarla bir gün oynamama, en sevdikleri kitabı almak için kütüphaneye gitmeyi erteleme ve yemekten sonra tatlı yememe gibi cezalar yer almaktadır. Çocuğun uz ceza olarak neyi seçerse, o cezayı aynen uygulayın.

• Takdir edilme duygusu disiplin kurallarının uygulanmasını kolaylaştırır. Çocuğunuzun kurallarınıza uyduğunu gördüğünüz zamanlarda, hemen takdir mekanizmasını devreye sokun.

• Anne ve babalar da birtakım kurallara uymak zorundadır. Çocukların da anne ve babalarından birtakım beklentileri vardır. Sabrınız çok çabuk taşıyorsa, uymanız gereken kurallardan ilki bağırmamak olacaktır. Önemli olan çocuğunuzla karşılıklı saygı esasına dayalı olan bir ilişki sürdürebilmenizdir. Hiç bağırmadan geçirdiğiniz bir haftanın sonunda kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Ödül olarak da pazar gününü kendinize ayırarak tüm gün gazete ve dergi okuyabilirsiniz. Peki ya ceza? işte eğlence bu noktada başlıyor? Anne ve babanın ceza alması ne kadar kemik, değil mi? Kuralları ihlal ettiğimde çocuklarım akşamları bir kadeh içki içmemi yasaklıyor.

• Çocukların adalet ve hakkaniyet duygusu oldukça gelişmiştir. Çocuğunuzu cesaretlendirirseniz, davranışlarının ne kadar adil olduğunu görürsünüz.

• Eğlenmeye çalışın! Her aile bireyinin uyması gereken 5-6 kural belirleyin ve bu kurallar üzerinde detaylı olarak konuşun. Tüm aile bireylerinin ortaya koyduğunuz cezalandırma ve ödüllerden memnun olup olmadığından emin olun.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp