Dişçi Korkusu (deontofobi)

Dişçi Korkusu (deontofobi) : Dişçi korkusu tıbbî olarak, dişçiye gitmekten korkma ya da hoşlanmama ile dişçiye gitmeyi iğrenç bulma gibi mantıkdışı durumları içerir. Bu korkunun kapsamında dişçi koltuğunda geriye doğru yatırılma, ellerin ya da dişçilikte sıkça kullanılan delici aletlerin ağzın içine sokulması, iğne korkusu ve kullanılan aletlerin steril olmadığı takdirde HİV, hepatit gibi bulaşıcı hastalık ve mikropların kapılabileceği korkuları da yer alır.

Bu korkular aslında bir bakıma kabul edilebilir korkulardır ve kişinin bu tür korkular içinde olmasında kendine göre haklı nedenleri bulunabilir. Ancak yaşantımızda her an için dişçiye gitme olasılığımız bulunduğundan hoşlanmadığımız bu durumlarla karşılaşmak zorunda kalabileceğimiz göz ardı edilmemelidir, dolayısıyla hoşunuza gitmese de bu duruma katlanmak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız.

Hepimizin bildiği ve bize tavsiye edildiği gibi en az altı ayda bir olmak üzere düzenli olarak diş hekimine giderek ağzımızı ve dişlerimizi kontrol ettirmemiz gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığımız için olduğu kadar diğer organlarımızın sağlığı açısından da gerekli olan bu durum bazılarımızda büyük bir korku ve endişeye yol açmaktadır. Bu korku ve endişe, değil diş hekimine gitmek, bu düşüncenin akla gelmesiyle dahi yaşanabilmekte ve kişide panik hali yaratabilmektedir.Dişçi korkusunda iyi olan şey, her zaman için bu korkunun üstesinden gelebilmenin mümkün olmasıdır.

Yeter ki hasta bu korkusundan doktoruna ve dişçisine önceden söz edebilsin, korkularının kaynağı ve nedenleri konusunda doktoruyla konuşabilsin. Hastası ya da hastasının yakınları tarafından yaşanan korkular konusunda önceden bilgilendirilmeyen doktorun, bu durumu kendiliğinden anlaması beklenemeyeceğinden fobik hastaya bu anlamda yaklaşımında hiçbir farklılık olmayacak ve hasta korkuyla baş etmede zorluklar yaşayabilecektir. Üstelik de bu korku hem paylaşılmadığı için hem de bu konuda doktordan yardım alınmadığından giderek büyüyebilecektir. Diş tedavisinden önce, mutlaka bu korkunun yenilmesi gerekir.Böyle durumlarda ilk yapılması gereken, diş hekiminden randevu alınırken korkudan söz edilmesidir.

Bu yolla, öncelikle, alınacak randevu saati daha uygun bir zaman için ayarlanacak ve dolayısıyla randevu daha uygun bir hale getirilebilecektir. İkinci olarak yapılması gereken, hastanın korkuları konusunda hekimiyle açıkça konuşmasıdır. Hasta diş hekiminden neden korkuyor ve bu konuda neler yapılabilir? Korku ve kaynakları konusunda doktorla hastanın konuşması ve bu anlamda alınacak önlemlerin yanı sıra yapılabilecek değişiklikler konusunda ortak kararlar alınması, korkunun yenilmesinde önemli yararlar sağlayacaktır. Ayrıca unutulmaması gereken bir başka şey de dişçi korkusu olan hastaların daha önceden tanıdıkları ve iyi iletişim kurdukları doktorları tercih etmeleridir. Tanıdık bir doktorla çalışmak, yabancı bir doktorla çalışmaya göre daha rahatlatıcı ve gerilimi azaltıcıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp