Diş Gıcırdıtma

Diş Gıcırdıtma

Diş Gıcırdıtma ve merak ettikleriniz

Diş, Diş Hastalıkları Nelerdir ve Diş hastalıkları Hakkında Açıklamalar ve Bu Hastalıklarda Kullanılan 100 % Bitkisel Ürünlerle İlgili Tedavi Yöntemleri. Daha fazla bilgi edinmek İçin aşağıdaki makalemize göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.

Genellikle uykuda görülen ve bruksizm denilen diş gıcırdatması, diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına neden olurken, baş ve yüz ağrılarını da beraberinde getiriyor. Ağız, Diş, Çene Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ercan Durmuş ''Ağız çevresinde bulunan ve gece dinlenmesi gereken kaslar, ritmik hareketlerle birbirine temas ederek, gece boyunca diş gıcırdamasına neden olur'' dedi.
Bu alışkanlık özellikle şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması nedeniyle yüz ve baş bölgesinde de ağrılara neden oluyor. Psikolojik bozukluk ve sinirliliğin yanı sıra bazen kaslardaki rahatsızlık da bruksizme neden oluyor.

Diş Gıcırdatması Araştırmalar, 100 kişiden 92'sinin gece, 8'inin gündüz ağız sıktığını söylüyor.

Bu, insanların isteyerek yaptığı bir şey değil. Çene kemiğinin elde olmayan bu aktivitesi nedeniyle baş ağrıları, eklem rahatsızlıkları ve adale tutulmaları ortaya çıkıyor. Araştırmacılar, bu çağdaş hastalıktan muzdarip kişinin kendisi gibi, gece birlikte yattığı partnerinin de uykusunu böldüğünü kaydediyor.

Hastalık, uykuda diş gıcırdatma veya diş üzerindeki ‘‘tüberkül‘‘ denilen çıkıntıların aşınması ile kendini gösteriyor. Ağzın sıkılıp sıkılmadığı yanağa konulan elektrotlar yardımıyla tespit edilebiliyor. Krizleri dişimizi sıkarak atlatıyoruz ama diş sıkma, çene eklemi hastalıkları başlığı adı altında işlenecek kadar da ciddi bir rahatsızlık.

19-44 YAŞ ARASINDA

Dişler, sıkmaya dayanabildikleri kadar dayanıyorlar. Dayanmadıkları zaman da durum vahimleşiyor. Kulakların hemen önünde alt-üst çeneyi birbirine bağlayan bir eklem var, bu eklemin bir yastığı (diski) bulunuyor ve o disk parçalanmaya başlıyor. Ve diş gıcırdatma sorunu yüz ağrılarına dönüşebiliyor. Disk, yumuşak bir yastık gibi. Görevini yapamıyor, ağız açılırken ve kapatılırken katır kutur sesler çıkıyor. Yüzdeki kas ağrısı yanakta değil bütün kafaya yayılan bir ağrıya dönüşüyor. Bu, kulak-burun-boğaz, hatta göz ağrısı ile karıştırılabiliyor.

Araştırmacılar, kızgınlık, stres ve kuruntunun yanı sıra fazla miktarda tüketilen alkol, tütün ve kafeinin de uykuda diş gıcırdatmaya yol açtığını belirtiyor. Bilimciler, uykuda diş gıcırdatmanın yaşlılıkla ilgisinin olmadığına, bu rahatsızlığın daha çok 19-44 yaş gurubu arasında görüldüğünü hatırlatıyor.

ŞABLON TEDAVİSİ

Uykuda diş sıkmanın ve bunun neden olduğu sancıların tedavisi ise plastik bir şablon. Üst çeneye dişlerin çiğneme yüzeyini örten 1 mm kalınlığında plastik bir şablon konuyor. Çenelerdeki enerjiyi boşaltmak için sıkma işlemi şablon aracılığıyla yapılıyor.

Şablon çok hafif ve esnek.

Diş gıcırdatması varsa bunun başka kas ve eklem hastalıklarına dönüşmemesi için şablonun her gece kullanmasında yarar var. Gündüz çok nadir olarak kullanılıyor. Şablon kullanıldığında hastalık ilerlemiyor. Fiyatı 100-200 dolar.

Şablonun bir özelliği de kuvveti çekebilecek dişlere kuvveti dağıtması. Çünkü diş sadece sıkıştırılmıyor, ağız sağa sola hareket de ettiriliyor. Bu da çeneyi çok yoruyor.

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Oral İmplantoloji Anabilim Dalı'nda öğretim görevlisi Doç. Dr. Ata Anıl şablon tedavisi yapılmazsa durumun ameliyata kadar gidebileceğini söylüyor: ‘‘Ameliyat da sanıldığı gibi basit değil. Dişlerini sıkan hastaların bir diş doktoruna ve hatta stres faktörünü çözmek için bir psikoloğa gitmesinde de yarar var.‘‘

Her 100 kişiden 92'si gece, 8'i gündüz dişlerini sıkıyor

Ekonomik ve siyasi krizleri atlatmak için önerilen diş sıkma aslında ciddi bir hastalık. 100 kişiden 92'si geceleri fena halde dişlerini sıkıyor. Bu hastalığın bir adı da ‘‘patron hastalığı‘‘. Yüzde ağrılara neden olan hastalığın tedavisi ise plastik bir şablon kullanmak. Şablon kullanılmazsa iş ameliyata kadar gidiyor.

Nasıl teşhis edeceksiniz?


Sabahleyin kalktığında yanaklarınız ağrıyorsa.

Ağzınızı rahat açamıyorsanız ve açtığınızda ağrıyorsa.

Yanak kaslarına basıldığında ağrı hissediliyorsa.

Gün içinde ağrı devam ediyorsa.

Kulağa ve başa yayılan ağrılarınız varsa.

Ağız açma kapama sırasında zorluğun dışında klik klak gibi sesler çıkıyorsa. (Bu sesler çok kötü. Hastalığın iyice ilerlemeye başladığını gösteriyor.)

Dişlerin piramit şeklindeki çıkıntıları düzleşmiş, iç tabakası dışarı çıkmışsa.

Diş GıcırdatmaKara kedi alerji yapıyor

Kara kedilerin açık renkli kedilere oranla daha fazla alerjiye yol açtıkları ortaya çıktı. Ancak araştırmacılar henüz bu durumun nedenlerini tespit edemediler.

Araştırmacılar 321 kedi sahibi alerji hastasını gözlemlediler ve kara kedisi olanlarda, açık renk kedi sahiplerine göre dört kat daha fazla hapşırma, hırlama gibi alerji belirtilerine rastladılar.

Kara kedisini yatak odasına alanlarda görülen alerji belirtileri, hiç kedi beslemeyenlere göre yirmi kat daha fazla.

Amerikan ‘‘Alerji, Astım ve Bağışıklık Sistemi‘‘ dergisinde yer alan bu haberde, özellikle alerjik bünyeli kedi sahipleri kedilerini yatak odalarına almamaları konusunda uyarıldı.

Şimdi uzmanlar çeşitli renklerde kedilerin alerjiye ne ölçüde yol açtıklarını araştırıyor...

BÜTÜN UMUDUMUZ FARELERDE


Son günlerde sürekli olarak şişmanlığa karşı hazırlanan mucize hap haberleriyle sarsılıyoruz. Ancak henüz ortada bir mucize yok.

Son haber, şubat ayında ABD'de Massachussetts'deki Whitehead Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'nden geldi. Yaptıkları araştırmada bu farelerden bir bölümüne Famoksin adını verdikleri bir protein verdiler. Bu proteini alan fareler aniden zayıflamaya başaldılar. 15 gün içinde kilolarının yüzde 8'ini kaybettiler, hem de bol bol yedikleri halde!

Bunun nedeninin, hayvanların kas hücrelerinin yağ asitlerini çok büyük bir hızla tüketmesi olduğu belirlendi. Ama kaslar bu fazladan enerjiye nasıl kavuşmuştu? Araştırmacılar henüz bu mekanizmayı anlamış değiller.

Buradan yola çıkarak, benzer bir proteinin şişman insanlar tarafından ömür boyu alındığı sürece kilo problemini ortadan kaldıracağı söylendiyse de, bütün bunların şimdilik hayalden öteye gitmediğini herkes biliyor.

Dört kişiden biri diş gıcırdatıyor

ÇOK sayıda insanın en büyük sıkıntısı olan uyku sırasında diş gıcırdatmanın (Bruksizm) baş etkeninin stres olduğunu söyleyen Osmanlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Serdar Sütçü, "Günlük hayatımızdaki sıkıntılar, sorunlar, acılar, öfkeler, kontrol altına alamadığımız duygular, uykumuzda ortaya çıkıyor. Bu hallerin dışa vurulmasında en yaygın olanı diş gıcırdatması dediğimiz Bruksizm‘dir. Maalesef günümüzde dört kişiden biri buruksizm hastası" dedi.

Bruksizmi ‘dişleri sıkma veya gıcırdatma durumu‘ olarak tanımlayan Sütçü, bu hastalığı şöyle anlattı:

DİŞLER KISALABİLİR

"Bruksizm normal olmayan bir durumdur ve oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkar. Uyku sırasındaki diş gıcırdatma o kadar sesli olur ki, kişi uyanıkken aynı sesi çıkaramaz. Diş gıcırdatma, şiddetli olmadığı zaman dişlere herhangi bir zarar vermez, ama aşırı olduğunda çeşitli olumsuzluklar ortaya çıkar. Bunların başında dişlerde yıpranma, hassasiyet ve ağrılara neden olabilir. Gıcırdatma sürekli ve şiddetli ise diş minelerinde hasar ve hatta ileri durumlarda diş boylarında kısalma meydana gelir. Dolguların düşmesine, kırılmalara, ya da zarar görmesine yol açabilir. Ayrıca çene eklemindeki kıkırdak dokudaki hasar nedeniyle eklem şikayetleri ortaya çıkar. Bazı kişilerde, çene kaslarında gerginlik, baş ve boyuna yayılan ağrı, yorgunluk, yutkunma güçlüğü ve yüz ağrılarına neden olur."

EN BÜYÜK NEDEN STRES

Çağın hastalığı olarak nitelenen stresin diş gıcırdatmanın en önemli nedeni olduğunu vurgulayan Sütçü şöyle konuştu:

"Yapılan araştırmalar maalesef dört kişiden birinin dişlerini gıcırdattığını gösteriyor. Çocuklarda da bu oran yüzde 15 civarında. Diş gıcırdatması çoğu zaman stres, korku gibi psikolojik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar. Bazı lokal faktörler, kişilerde çene yapısındaki bozuklukların ve alt ve üst dişlerin birbiriyle uyumlu olmamasının rolü vardır. Bazen ağır beyin travmalarından sonra veya yüzü ilgilendiren hastalıklar sonucunda da diş gıcırdatma olabilir. Depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak çıkabilir.

DİŞ GICIRDATANLARIN ÇOĞU HORLAR

Diş gıcırdatanların çoğu aynı zamanda horlar. Kahve, kola gibi kafeinli içecekler, alkol ve sigara içilmesi diş gıcırdatma için risk faktörü olarak kabul edilir. Diş gıcırdatma, sinüzit, saman nezlesi, burun kemiği eğriliği, burunda polipleri olanlarda daha fazla görülüyor. Bunlar genellikle geceleri ağzı açık yatan, horlayan ve salyaları akan çocuklardır ve bu çocuklarda sıklıkla kulak ağrısı ve kulak iltihaplarına da rastlanır."

Diş gıcırdatma parazite işaret

Parazitlerin yol açtığı hastalıklar kendini karın ağrısı krampları başta olmak üzere, şiddetli gaz, geçici ishaller, burun kaşıntısı, özellikle gece uyurken diş gıcırdatma, dil kenarında kabartılar, kilo alamama, sabah bulantıları, ağız kokusu, iştahsızlık veya aşırı yeme ve vücutta kaşıntılar olarak gösteriyor.

Diş gıcırtısı sağır ediyor

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selahattin Or, gün boyunca yaşanan aşırı stresin sebep olduğu diş gıcırdatmanın, sağırlığa yol açabileceğini bildirdi. Or, diş gıcırdatmasını (broksizm), “günlük hayatta bilerek veya bilmeyerek yüklenilmiş olan streslerin bilinç üstüne uyku sırasında çıkmasıyla oluşan kas sıkılması (spazm)” diye tanımladı. Uyurken dişlerin “değirmentaşı” gibi devamlı birbirlerine karşı basınçla hareket halinde olmalarının, dişlerin çiğneme yüzeylerini aşındırdığını ifade eden Or, şöyle konuştu: “Bu durum, çenede eklem bölgesinden başlayan, başa, boyna, enseye doğru yayılan ağrılar ortaya çıkarıyor. Ağzı açıp kapatma sırasında hasta tarafından hissedilen, bazen çevredeki kişilerin de duyduğu seslerin oluşmasına neden oluyor. Ayrıca, kulak bölgesinde, tokluk sesi, çınlama ve duyu azalmasına kadar gidebilen rahatsızlıklara sebep oluyor. Diş gıcırdatmalarının ortadan kaldırılması amacıyla kullanılan en basit yöntemin, “gece koruyucuları” denilen plakların ağza takılması olduğunu söyleyen Or, cerrahi müdahaleye en son çare olarak başvurulduğunu sözlerine ekledi.

Uykuda diş gıcırdatıyor olmalısınız

18 yaşında birinin dişleriyle başının bu kadar belada olması, sık rastlanan bir durum değil. Sorunun kaynağı, uykuda diş gıcırdatmanız olmalı. Sabah uyandığınızda, şiddetli başağrısı ve çenenizi açmakta güçlük çekmeniz de uyku sırasında çenenizi fazla sıktığınızı gösteriyor. Bu konunun çözümlenmesi için de bir uyku araştırma laboratuvarına başvurmanızda yarar olacağı kanısındayım. İstanbul ve Ankara gibi büyük illerimizdeki tıp fakültelerinde bulunduğunu bildiğim uyku merkezlerinden birine başvuruncaya kadar, yatmadan önce sinir yatıştırıcı türde bir ilaç alabilirsiniz.
Diş Gıcırdatması Diş Gıcırdatma hakkinda aciklamalar Diş Gıcırdatması Diş Gıcırdatma konusunda bilgiler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp