diş çürümesi nedir kısaca

Diş Çürümesi Nedir

Diş çürümesi ve diş eti iltihabı, dişlerde ve diş etinde en sık görülen rahatsızlıklardır.Dişin YapısıKemik gibi, diş de kalsiyum karbonat, kalsiyum fosfat ve bir miktar sertleştirici ilorürden oluşur. Dişin dış tabakası (mine) çok sert ve kimyasal olarak kararlıdır. Hemen altında daha az sert olan diş kemiği (dentin) bulunur (A). İçte bulunan yumuşak bölüm (diş özü) kök kanalı üzerinden kanla beslenir ve bir metabolizmaya bağlıdır. Burada, acıya duyarlı uçları dentinin içine kadar varan diş siniri de bulunur. Diş kökü, bağlarla çene kemiği çukuruna kenetlenmiştir.
 
Almanya'da nüfusun %90'ından fazlasında diş çürüğü bulunur. Diş çürümesi özellikle 5-7, 14-20 ve 40-50 yaş arasında gerçekleşir. Çürüme, yemek artıklarının birikmesi ve tükürükle tetiklenir. Bu diş pası (kefeki), ağızdaki doğal bakterilere beslenme ortamı sağlar. Diş pasının yüzeyindeki bakteriler oksijen harcar. Yüzeyin altında bulunan bakteriler enerjilerini glikozun laktik aside anaerob dönüşümüyle kazanır. Oluşan asidik ortamda dişteki kalsiyum karbonat ve kalsiyum fosfat çözünür. Böylelikle diş minesinde küçük delikler oluşur. Hasarlar buradan tünelimsi biryol çizerek daha yumuşak olan diş kemiğine yayılır. Laktik asidin etkisiyle ve ısının uyarması sonucu diş ağrısı oluşur.

Diş Çürümesinin Nedenleri

Ekonomik refah döneminde diş çürükleri artmaktadır. Dişleri diş pasından arındırmaya yetmeyen özensiz temizlik ve bakterilerin beslenmesi için uygun ortam yaratan şekerli ürünlerin sık tüketimi diş çürümesinin nedenleri arasındadır. Posalı maddeler bakımından zengin olan ve az şekerli doğal gıdalar (meyve, sebze, tahıllar) dişleri temizleyici etki yapar. İşlem görmüş şeker içeriği yüksek şekerlemeler dişlerin arasına yapışır ve dişleri fırçalamayla dahi tam olarak temizlenemez.

Diş Çürüğünün Tedavisi

Çürüğün tedavisi diş hekimi tarafından yapılır; hekim, çürük deliğini dış kenarlara kadar oyar ve uygun bir dolgu malzemesiyle doldurur.
 
Diş Çürüklerinden Korunma
 
Özellikle çocuklarda iyi diş bakımı, dişleri günde en az iki kez fırçalama ve şekerli ürünlerden kaçınma en önemli önlemler arasındadır. Marketlerinin kasalarında şekerli ürünlerin sunulması, bu tür ürünlerden kaçınmayı son derece güçleştirmektedir (C). İçme suyuyla her gün ortalama 0.3 mg florür alımı, diş minesinin tümüyle sertleşmesi için yeterli değildir. Bazı ülkelerde içme suyuna florür katılmaktadır (I mg/l); bu yolla diş çürüklerinde % 50’nin üzerinde bir azalma sağlanmıştır. Almanya'da içme suyuna florür eklenmesine karşı çıkılmaktadır. Bununyerine süt çocuklarına florür içeren tabletler verilmesi önerilmektedir. Florürlü diş macunlan ve florürlü cilalar da (diş hekimi tarafından sürülür) dişin sertleşmesineyardımcı olur. Aşırı dozda florür alımı diş minesinin yumuşamasına ve renk değiştirmesine yol açabilir.
 
Diş Çürümesi Zararları

Türkiye`de sigara ve tütün kullanımı, yanlış beslenme, ağız, diş sağlığı bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolüne yeterince önem verilmemesi diş hastalıklarına yol açıyor. Dolayısıyla ağızda meydana gelen bir çürük, böbrek ve kalbe de zarar vererek, enfeksiyonlara yol açıyor. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Gür, ağız bakımının vücut sağlığının bir parçası olduğunu belirterek, vücuda gösterilen önemin ağza da gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Ağız diş sağlığının küçük yaşta alışkanlıkla başlayan bir süreç olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gür, özellikle 1,5-2 yaşına gelindiğinde günde 2 defa düzenli olarak diş fırçalamak ve özellikle akşam diş fırçalandıktan sonra gıda tüketmemenin önemine değindi. Günde 2 defa diş fırçalanmazsa, ağızdaki artıkların bir süre sonra dişlerin üzerine tutunduklarını dile getiren Prof. Dr. Gür, 'Bu tutunma yaklaşık 12 saat sonra plak halini alır. Plak halini alan bu tutunma 24 saat sonra artık fırça ile temizlenemeyecek düzeye erişir. Bu oluşan plak bir süre sonra mikroorganizmalar için besi yeri haline gelir. Ve çoğalan mikroorganizmalar bir süre sonra dişin minesini harap eder. Bu olay bu aşamada tespit edilirse geri dönüşümü kolay olur. Ancak eğer dişin üzerinde bir çukur oluşmaya başlarsa artık geri dönüşümü olmayan bir yola girilir. Kısacası çürük bakımla doğru orantılıdır' dedi.

DİŞ BAKIMI NASIL OLMALI?
Diş bakımında diyetin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Gür, yapıştırıcı, yumuşak ve şeker içeriği fazla gıdalarla beslenilirse çürük riskinin artacağını belirterek, 'Sadece diş fırçalamakla ara yüz temizliği sağlanamayabilir. Bu yüzde günde 1 kere de diş ipiyle dişlerin arasının temizlenmesi gerekiyor. Bazı durumlarda bu da yeterli olmayabiliyor. Bir kere de ağız gargarasıyla bakım yapmalıyız' diye konuştu.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp