Dil iltihabı nedenleri

Dil iltihabı nedenleri :

Dil iltihabı

Ağız mukozasının iltihaplanmasıyla meydana gelen, dilde iltihaplanma, apse, şişme, yaralar şeklinde görülen enfeksiyon hastalığına dil iltihaplanması denir. Dil yangısı olarakta bilenen hastalığın tıp dilindeki adı glossit tir.

Dil iltihaplanması nedenleri

Aslında dil apselere karşı çok bağışıklık göstermektedir. Muhtemelen bu durum fazla kan verimliliğinden meydana gelmektedir. Dil iltihabı nedeni tam olarak bilinmemektedir, fakat dil iltihabı olan hastalarda izlenimlerden yola çıkarak aşağıdaki faktörler söz konusudur.

Sigara, pipo alkol kullanımı.

Fazla baharatlı ve sıcak yemekler.

Keskin diş uçları veya tam oturmayan protezlerden.

Vitamin eksikliği.

Bazı hastalıklar.

Dil iltihabı tedavisi

Dil iltihabı genellikle başka yerde bir hastalığın olduğunu gösterdiğinden, ele alınacak tedavi, asıl nedeninin tespit edilmesinden sonra kararlaştırılacaktır. Dili bilinen bir madde tahriş etmekteyse o maddeden uzak kalınmalıdır. Ağız ve diş temizliğine çok dikkat edilmelidir.

Dilin genel görünüşünde çeşitli değişiklikler görülür mü?

Uzun yıllardan beri doktorlar dile bakmakla birçok hastalı ğın teşhislerini yapmaktadırlar. Dil şişmiş, kızarmış veya beyazlaşmış, normalden daha pürtüksüz olabilir ve günden güne şekil değiştirebilir.

Ayrıca, dil vincent anjininden ileri gelen ağız hastalığı trench mouth, frengi vb. enfeksiyonların tesiri altında da kalabilir. Boğaz için kullanılan antibiyotik pastillere karşı alerji de dilin şeklinde değişiklikler meydana getirebilir.

Anemi anemi pernisyöz gibi yetersizlik hastalıkları. Ayrıca genel cilt hastalıkları da dilde değişik bir görüntüye neden olur.Hidrasyon ve dehidrasyon. İnsanın vücudunda gerekli miktarda su bulunmadığı zamanlarda hastanın dili kuru ve kaplı bir hal almaktadır.

Yaygın dil tümörleri

”Lökoplaki” bu aslında gerçek bir tümör olmamakla beraber bir tümör teşkilinin öncüsü sayılmaktadır.

Kan damarları tümörleri ”hemangioma”.

Siğil biçiminde tümörler ”papilloma”.

Bez hücreleri tümörü ”adenoma”.

Bağ dokusu hücreleri tümörü ”fibroma”.

Tiroid bezlerinin tam gelişememesi yüzünden çok kez meydana gelen dil kistleri ”tireoglesus kistleri”.

Dil kanseri.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp