Dikkat Eksikliği Neden Olur?

Dikkat Eksikliği Neden Olur? :

Dikkat eksikliği çok çeşitli nedenlerden kaynaklanmakla birlikte en çok görülme sebebi anne ya da babada olup çocuklarda da ortaya çıkmasıdır. Dikkat eksikliği olan çocukların anne-babaları da küçükken benzer sorunlar yaşadıkları için bunu normal bir durum olarak kabul etmekte, rahatsızlık olarak algılamamakta ve bu yüzden de tedavi yönünde doktorlarla işbirliği konusunda daha isteksiz davranmaktadırlar.

Takip ettiğim dikkat eksikliği olan bir danışanımın babası "Küçükken ben de böyleydim, hiç ders çalışmazdım, haylazın biriydim. Ne oldu, şimdi mühendis oldum" diyerek çocuğunun doktora gelmesine ve tedavi olmasına karşı çıkmıştı.

Gerçekten erkek çocuklarında annenin, kız çocuklarında ise babanın çocukluğunda benzer durumları görebiliyoruz. Aynı şekilde kardeşlerde de zaman zaman karşımıza çıkması bunun genetik olarak doğuştan geldiğini düşündürmektedir.

Dikkat eksikliğinde bir diğer önemli neden gene doğumla gelen beynin dopamin sistemlerindeki birtakım fonksiyon bozukluklarının küçük yaşlarda hiperaktiviteye yol açtığı halde, büyüdükçe hareketliliğin azalıp bunun dikkat eksikliği olarak devam etmesidir. Ancak bu durum her dikkat eksikliğinde böyle olmamakta, dikkat eksikliği olan kimi çocuklar küçükken normal düzeyde hareketli hatta hareketsiz iken büyüdüklerinde dikkat eksikliği gözlenebilmektedir.

Doğum esnasında beynin ufak düzeyde bile olsa zarar görmesi, küçükken geçirilen enfeksiyonlar ve beyin tümörü gibi beynin yapısını etkileyen hastalıklar ile gene çocukluk yaşlarında düşmeler sonucu yaşanan kafa travmaları ileri yaşlarda dikkat eksikliğine yol açabilmektedir.

Bütün bu yaşanan travmalar ve beyni etkileyen rahatsızlıkları ileri yaşlarda tespit etmek çok mümkün olmasa da bunların etkileri karşımıza çıkabilmektedir.

Dikkat eksikliği en son olarak bazı çocuklarda gelişim dönemlerinin uzaması ve çocuklarda yaygın olarak görebildiğimiz dikkatsizliklerin büyüdükleri halde devam etmesi, yani olgunlaşmanın biraz daha geriden gitmesi ile ilgilidir.

Tüm bu durumlarda yaşla birlikte dikkat eksikliği azalmakta, çok büyük bir kısmı 13-14 yaşlarında ortadan kalkabilmekte, çok az bir kısmı ise ileri yaşlara kadar devam edebilmektedir. Sonuçta dikkat eksikliği çok değişik nedenlerle ortaya çıkabildiği halde bunu beynin yapısal bir hastalığından daha çok fonksiyonel bir hastalık olarak kabul etmek daha doğru olacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp