Dializ Ve Cerrahi

Dializ Ve Cerrahi : Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda ilerleyici nefron kaybı ve GFR azalması söz konusudur. GFR 25 ml/dk'nın altına indiğinde üremiye ilişkin metabolik ve ekstrarenal komplikasyonlar belirgin hale geçer. Bununla birlikte, birçok kronik böbrek yetmezliği olan hastada GFR 5 ml/dk’ya düşene kadar kon- servatif (ilaç+diet) tedavi ile üremik komplikasyonlar önemli ölçüde giderilebilir. Ancak bu dönemdeki hastalarda böbrek rezervi oldukça azalmış ya da sınırda olduğundan böbrek işlevini bozan ek bir olay (ameliyatlar, nefrotoksik ilaçlar...) kolayca üremik tabloyu ağırlaştıracaktır. Kronik hemodializ hastasımn aksine, bu dönemdeki olgularda henüz bir damarsal giriş yeri (arteriyovenöz fîstül, şant...) bulunmadığından bu hastalarda su, elektrolit, ilaç tedavilerinin dikkatle düzenlenmesi ve gerekiyorsa preoperatif devrede profilaktik periton dializi yapılması uygun olur. Planlanan cerrahi işlemin periton dializi bitiminden hemen sonra yapılması önerilmektedir.

Ayrıca, postoperatif periton dializi de gerekebilecektir.GFR 5 ml/dk'nın altına düştüğünde ise artık hemodialize başlamak gerekir. Kronik hemodializ programındaki hastalarda cerrahi işlemlerin hemodializ seansı bitiminden 24 saat sonra yapılması konusunda görüşbirliği vardır. Böylelikle, hem hasta üremik komplikasyonlar açısından optimal bir durumda iken ameliyata girer, hem de heparinin etkisi ortadan kalkmış olur. Acil ameliyatlarda hemodializ bitimi ile girişimin başlangıcı arasında mümkünse en az 2 saatlik bir aralık olması önerilmektedir.Heparin, hemodializ esnasında ekstra- korporeal sistemde kanın pıhtılaşmasını engellemek amacıyla arteryel set'ten uygulanan ve normalde vücutta sentez edilen kuvvetli bir antikoagülan maddenin (antitrombin III) sentezini hızlandırmak suretiyle organizmanın kanamaya eğilimini artıran bir maddedir. Ameliyat edilen hemodializ hastalarında sıklıkla görülen komplikasyon postoperatif yara yerinden kanama ve hematomdur.

Son yıllarda hemodializde düşük doz heparinizasyon, küçük molekül ağırlıklı heparin türevlerinin kullanımı ve heparinsiz hızlı akımlı diyaliz gibi yöntemler, heparine bağlı postoperatif kanama olasılığını azaltmaya yönelik olarak geliştirilmiştir. Rebound kanama riskine karşın, perioperatif devredeki hastalarda rej- yonel heparinizasyon da uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp