Diabetlinin Beslenmesi Nasıl Olmalı

Diabetlinin Beslenmesi Nasıl Olmalı : Beslenmede genel olarak beş besi maddesinden faydalanılır. Bunlar karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, minerallerdir. Vücudun ihtiyacı olan vitaminler ve mineraller, normal şartlardaki beslenme ile yeterli miktarda alınmaktadır. Şeker hastasında dikkat edilecek husus, karbonhidrat, protein ve yağlardan bir günde ne kadar verileceğinin ayarlanmasıdır. Vücudun günlük kalori ihtiyacı şahsın yaptığı işe göre değişir. Bu ortalama 1800-2500 kalori arasındadır. Günlük kalori ihtiyacı, vucudün beher kilosu başına 30 kalori olarak da hesap edilebilir.

Örnek : Vücut ağırlığı 60 Kg. olan hastaya 60x30 = 1800 kalori'lik gıda verilebilir. Bu 1800 kalorinin üç ana besi maddesi olan karbonhidrat, protein ve yağlara dağıtımını yapmadan önce, 1 gram proteinin 4,1 kalori, 1 gram karbonhidratın 4,1 kalori ve 1 gram yağın, 9,3 kalori verdiklerinin hatırlanması gerekir. Şeker hastasına günlük karbonhidrat miktarı, 160 gram verilir. Daha fazla alması tavsiye edilmez. Bu miktar karbonhidrat sabah 30 gram, öğle 50 gram, ikindi 20 gram, akşam 40 gram ve gece yatarken 20 gram olmak üzere dağıtılır.

Sağlıklı bir insanın 24 saat içinde alacağı protein miktarı en az, vu- cudun beher kilosu için 0,5 gram ve en fazla 1,5 gram hesap edilerek verilir. İdeal miktar 0.8 gram/Kg. ile 1,2 gram/Kg. arasındadır. Şeker hastasına 1 gm/Kg verilir.Yağ :vucudun ihtiyacı olan kalori, sınırlı miktarda verilen karbonhidrat ve proteinden temin edildikten sonra geri kalan kısmı yağdan sağlanır.Örneğimizde 1800 kaloriyi vermek için karbonhidrat 160 gram olarak sınırlandırıldı. Bu besi maddesi ile 160x4,1 =656 kalori temin edilir.

Protein vucut ağırlığının beher kilogramına 1 gram olarak sınırlandırıldı, böyle- ce 60 gram protein verilirken 60x4,1 = 246 kalori verilmiş olur. Böylece karbonhidrat ve proteinden toplam 656+246 = 902 kalori verilmiş olur. Hastanın ihtiyacı 1800 kalori hesap edilmiş idi. 1800-902 = 898 kalori daha verilmesi gerekir. İşte bu 898 kalori yağdan temin edilir. Bir gram yağın 9,3kalori verdiği düşünülür ise 898 :9,3 = 96 gram yağ verilebilir. Hastaya bu miktar yağın şu şekilde verilmesi tavsiye edilebilir: Yağlar hayvansal (katı yağ) ve bitkisel (sıvı yağ) olmak üzere iki gruba ayrılır. Verilecek yağ miktarının üçtebiri hayvansal ve üçte ikisi bitkisel yağ olmalıdır.Bitkisel yağlar ihtiva ettikleri yağ asitlerinin içindeki karbon atomları arasında bulunan çift bağların sayısına göre iki gruba ayrılır, a ) Bir adet çift bağı bulunan yağ asitlerini ihtiva eden bitkisel yağlar (Zeytin yağı),

b) Birden fazla çift bağı bulunan yağ asitlerinden oluşan bitkisel yağlar (Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamuk yağı). Hastaya verilecek yağ miktarının üçte ikisinin bitkisel yağ olmasının gerektiği yukarıda bildirildi. Bu bitkisel yağın yarısı (toplam yağ miktarının üçte biri) bir adet doymamış yağ asidi ihtiva eden yağlar (zeytin yağı) ve diğer yarısı (toplam yağ miktarının son üçtebir miktarı) da birden fazla doymamış yağ asidi ihtiva eden yağlar (ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamuk yağı) olmalıdır.Hemen bildirelim ki bitkisel yağlardan, özellikle ayçiçeği yağından imal edilen ve ticarette değişik isimler ile satılmakta olan margarin yağlarda artık bitkisel yağ özelliği kalmamıştır.

Margarinizasyon olayı süresinde bitkisel yağlarda bulunan yağ asitleri arasındaki çift bağlar çözülmektedir. Böylece fabrikasyona bitkisel olarak giren ayçiçek yağı, çift bağlarının çözülmesi ile katı yağ, yani hayvansal yağ karakteri kazanmaktadır. Böylece kullanılan margarin yağları, yağ bilançosunda hayvansal yağ olarak hesap edilmelidir. Verilecek 96 gram yağın 32 gramı hayvansal yağ, 32 gramı zeytin yağı, ve 32 gramı ayçiçek yağı olmalıdır.Şeker hastalığında komplikasyon olarak damar sertliği sık görülür. Damar sertliğinin tedavisinde önemli olan, hastada damar sertliğinin oluşmasını önlemektir. Bu da uygun diete 20-30 sene önce başlanılması ile olur. Şeker hastası olanlar ve herhangi bir şikayeti olmıyan normal şahıslar gıdalarındaki yağ miktarını yukarıda açıklandığı şekilde üç ana grup yağlara bölerek ve eşit miktarda alırlar ise damar sertliğinin oluşmasında beslenme faktörünün etkisini enaza indirmiş olurlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp