Diþ Hastalýklarý

Diþ Hastalýklarý : Konservatif diþ tedavisi, diþin çürük kýsýmlarýnýn temizlenmesi ve oluþturulan boþluðun bir dolgu malzemesi yardýmý ile doldurulmasýdýr. Diþ çürüðü, çoðunlukla diþin en dýþ sert dokusu olan mine, onun altýndaki dentin ve bazen de kök yüzeyini örten sement dokusunun yýkýlmasý olayýdýr. Genellikle karbonhidratlý ve özellikle yapýþkan gýdalarýn diþ yüzeyinde uzun süre kalmasý nedeniyle oluþmaktadýr. Aðýzda yaþamakta olan bakteriler bu gýda artýklarýyla beslenerek asit üretmekte ve bu asidik ortam diþ sert dokularýný parçalayarak diþ çürüklerine neden olmaktadýr.

Diþ çürükleri diþlerin çiðneme yüzeyinde, birbirine temas eden ara yüzeylerinde veya boyun bölgelerinde oluþabilir. Gözle görülebilen yüzeylerde oluþan çürüklerin tespit edilmesi kolaydýr, ancak bu belirtileri oluþturmamýþ çürüklerde röntgen ile teþhis mümkündür.
Diþin mine dokusunda baþlayan çürük tedavi edilmediðinde dentin dokusuna ilerler. Dentin, mineye göre daha kolay çözündüðü için çürük daha hýzlý ilerler. Dentin dokusuna eriþmiþ bir çürük varlýðýnda sýcak, soðuk, ekþi ve tatlý hassasiyeti görülebilir.

Dolgu yapýmý için çeþitli malzemeler kullanýlmaktadýr. Günümüzde en sýk kullanýlanlar; amalgam, kompozit ve porselendir. Zamanla amalgam dolgularýn kullanýmý azalýrken, doðal diþ rengindeki kompozit ve porselen dolgularýn kullanýmý artmýþtýr.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp