Derinin Tümörleri

Derinin Tümörleri : Derinin kötü huylu denilen habis tömürleri kaynaklandığı dokuya göre epitelyom (kanser), sarkom veya melanom (Maevocarcinom) adını alırlar.Epitelyomlar: Deri içi kanserleri arasında sayılan Bowen ve Paget hastalıkları diskeratoz yani derinin sert, tırnak gibi görünüş alması gibi belirtilerle başlarlar. Paget hastalığı kadınlarda genellikle meme başlarında kuru veya sızıntılı, kaşıntılı bir sertlik şeklinde görülür. Cll- kus rodens denen deri kanseri kenarları zımba ile delinmiş bir ülser gibi başlar. Bütün şüpheli deri tümörlerinde teşhis biyopsi dediğimiz yöntemle yani deriden alınan parçanın histolojik olarak incelenmesinden sonra yapılabilir.Deri tümörlerinin cinsine, yerine ve büyüklüğüne göre tedavi uygulanır.

Cerrahi olarak tümörün çıkarılması, radyoterapi yapılması, elektrikle yakılması (elektrokoagu- lasyon) veya şimioterapi (kemotera- pi) yani lokal veya sistematik olarak kullanılacak ilaçlarla tedavisine uzmanlar karar verir ve uygularlar. Sarkomlar: Deri sarkomları genellikle birbirine benzeyen, her yaşta, hatta gençlikte meydana gelebilen deri veya derialtı bağ dokusundan kaynaklanan ve iç organlara atlaya- bilen, yani metastaz yapan habis tümörlerdir. Çok defa sert, sınırları oldukça belirli, kırmızıya yakın bir renkte ve hızla gelişen bir şişlik şeklinde başlar.

Kaposi hastalığında deride angio-sarkom denen tümö- ral damar genişlemeleri görülür.Sarkomlarda tedavi için önce tümörü çıkarmaya çalışılır. Çoğu sarkomlar X ışınları İle tedaviden fazla bir fayda görmezler. Yaygın vakalarda kemoterapi uygulanır.Melanomlar: Sağlam deri üzerinde oluşabileceği gibi renkli benler- den (pigment nevi) meydana gelen en habis deri kanserleridir.

Bu nedenle vücudun çeşitli yerlerinde bulunabilen benlerle, özellikle renkli benlerle oynamak doğru değildir.Tedavi için tümörün tam olarak çıkarılması, başka organlara sirayet varsa, çevre lenf bezleri ile beraber çıkarılması ya da sitostatik denen ilaçlarla tedavisi gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp