Deri Kanserinin Belirtileri

Deri Kanserinin Belirtileri :

Özellikle erkeklerde en sık rastlanılan bir kanser türüdür, cilt kanseri. Vücudun herhangi bir bölgesinde görülebileceği gibi sıklıkla baş ve boyun bölgesinde görülmektedir.

Vücudun güneş gören bölgeleri cilt kanserleri için risk faktörüdür. Ciltlerinde kolayca çillenme olanlar, çok sayıda çili olanlar, çok fazla sayıda beni olanlar ve bunların değişik şekil ve boyutta olması, açık havada çalışmak ve eğlenmek için çok fazla zaman geçirenler de cilt kanseri riski taşıyabilmektedirler.

CİLT KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Cilt, dış görünüş bakımından en çok önem verilen şeylerden birisidir. Cildin hep iyi görünmesini hep güzel görünmesini istenir, fakat cilt kanserine yakalanıldığında pekte iyi bir görüntüye kavuşmamaktadır cilt.

Genellikle deride küçük etli kabarıklık şeklinde sıklıkla yüz, boyun ve el sırtlarında ortaya çıkan ara sıra da gövdede kırmızı yama tarzı alanlar şeklinde görülebilen kanser tipine Bazal hücreli karsinoma ismi verilmektedir. Sıklıkla açık tenli kişilerde görülen ve bu kansere yakalanan kişiler açık tenli ve renkli gözlüdür. Güneş yanığına oldukça eğilimlidirler.

Bu tümörler hızlı yayılmaz. Tedavi edilmediği takdirde kanserli alan kanamaya başlar, üzeri kabuklanır. Zaman zaman iyileşip, zaman zaman tekrarlama özelliği gösterebilir. Bu kanser tipi nadiren de olsa derinin altındaki kemiğe yayılabilir ve kanserli dokunun yakınındaki dokuları harap edebilir. Deri de kabarıklıklar veya kırmızı kabuklu yaralar şeklinde ortaya çıkabilen açık tenli kişilerde en sık görülen ikinci kanser türüne de Squamöz Hücreli karsinoma denmektedir.

Genel olarak kulak, yüz, dudak ve ağız bölgesinde görülür. Nadiren esmer kişilerde de görülebilmektedir. Büyük kitleler oluşturabilir. Tedavi edilmediği takdir de diğer organlara yayılabildiğinden erken teşhis oldukça önemlidir. Bütün deri kanserleri içinde en tehlikeli ve en öldürücü olanı Malign Melanom ismi verilen, erken teşhis edildiğinde tamamen tedavi edilebilen, hızla tedavi edilmediğinde ise tüm vücuda yayılabilen ve sıklıkla öldürücüdür.

Melanoma aniden normal olan derinin üzerinde koyu siyah ya da mor bir lekelenme şeklinde ortaya çıkar ya da bir benden veya derideki koyu lekelerden gelişebilir. Bu sebeple vücutta ki benlerin değişimini fark etmek oldukça önem taşımaktadır. Güneşe maruz kalmak cilt kanserini tetikleyen ve en önemli nedenlerden biridir. Her yıl artış gösteren cilt kanseri görülme sıklığı yüzde 4 ile 5 oranlarında artış göstermektedir. Özellikle yaz aylarında plaj ve havuzlarda uzun uzadıya güneşe maruz kalmak oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.

Cilt kanseri belirtileri açısında risk altında olanlar genellikle beyaz tenliler, açık renk göze sahip olanlar, sarışınlar, geçmişte güneş yanığı hikâyesi olanlar, açık sarı ya da kırmızı renk saçlılardır. Cilt kanseri tedavisi ise, kanserin tipine, büyüme evresine, yerleşim yerine göre değişmektedir. Eğer deri kanseri küçük ise işlem ayaktan, lokal anestezi altında kolayca yapılabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp