Deri İltihabı

Deri İltihabı :

Vücudumuzun örtücü tabakası olan ve çeşitli dış tesirlerden onu koruyan derinin yangısı. Ekzama ile dermatit arasındaki fark tam olarak belirlenemez.

Deri iltihabının amili olarak, deriye değebilecek maddelerin çeşitliliği kadar bol sebeb saymak mümkündür. Bunları fiziki sebepler (deterjanlar, asitler, alkaliler, yağlar, sabunlar, antiseptikler, cila macunları, çamaşır sodası, terebentin vb.) ve allerjik sebepler (çiçekler, penisilin ile diğer antibiyotik ve kemoterapötikler, bazı kumaş maddeleri, nikel, kozmetikler, boyalar vb.) diyerek sınıflandırmak mümkündür. Bu tahriş edici maddelerin etkisiyle derinin temas yerinden uzak yerlerinde de dermatit görülebilir ve bu görünüm bazan ilk yerindeki dermatite benzemeyebilir.

Dermatit olan vücut bölgesinde kaşıntı, yanma, sulanma, kabuklanma, içi su dolu kabarcıklar, kabartılar, kıl köklerinde iltihap gibi çeşitli görüntüler söz konusudur. Mikroorganizmalar bulaşıp çoğalırsa dermatitli saha üzerinde cerahatlenme de görülür.

Temastan ileri geldiğinden şüphelenilen iltihap hallerinde zararlı maddeyi meydana çıkarmak için sıkı bir araştırma yapmak şarttır. Bu araştırma, hastanın mesleği, ev işleri, boş zamanlarında yaptığı işleri, kullandığı kozmetik ve her türlü ilaçlarla alakalı olmalıdır. Deri testleri de bazan dermatite yol açan maddeyi ortaya çıkarabilir.

Tedavinin esası, tahriş edici maddeyi tesbit edip deriyle temasını önlemekten ibarettir. Bu madde kişinin mesleği icabı temas etmesi gereken bir madde ise şahsın mesleğini değiştirmesi gerekir.

Dermatitli bölgeler genellikle kaşındığı için ortaya çıkacak cerahatlenmelerden koruyucu olarak antibiyotikler de kullanılmalıdır. Fakat deriye sürülen ilaçlar bizzat kendileri de dermatite sebep olabildiklerinden ilaç seçiminde dikkatli olmalıdır. Genellikle bu ilaçlar krem veya yağ halinde kortikosteroitlerle birlikte tatbik edilirler. Dermatit tedavisinde derideki olayı duraklatmada kortikosteroitli ilaçlar en yüz güldürücü etkiyi gösterirler. Genellikle hasta dinlenmeli, her zaman zararı görülen alkolü kesinlikle almamalıdır. Şayet ruhi bir gerilim hali de hasıl olursa, sakinleştirici ilaçların kullanılması doğru olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp