Depresyon (ruhsal Çöküntü)

Depresyon (ruhsal Çöküntü) : elişme çağı nevrozları arasında depresyonun ayrı bir önemi vardır. Bu çağda görülen depresyonun tanısı, belirtilerin yaşa göre büyük bir çeşitlilik göstermesi nedeniyle oldukça zordur.Depresyonun başladığı yaş ne kadar küçükse önemi o ölçüde artar. Çünkü çocukta devimsel ve zihinsel dürtülerin küçük yaştan beri ketlenmeye başlaması benlik oluşumu sürecini de önemli ölçüde etkileyerek kalıcı duygusal bozukluklara yol açar.

Küçük çocuklardaki ruhsal çöküntü baş ağnsı, astım, deri hastalıkları ve uyku düzensizlikleri biçiminde dışa vurulur. Bu çocuklar oynamayı sevmeyen, yürümeye ve konuşmaya geç başlayan ve oturdukları yerde durmadan sallanan çocuklardır. Bazı olgularda ise çocuğun depresyon geçirmekte olduğu huzursuzluk, istikrarsızlık, sinirlilik ya da aşırıuysallık, edilgenlik gibi bazı tipik ipuçlarına karşın gözden kaçabilir.

Doğal olarak ruhsal-devimsel (psikomotor) gelişme geriliğine zihinsel gelişmede bozukluk, ilgisizlik, dikkati bir noktada toplama güçlüğü ve bellek bozuklukları da eşlik eder.Depresyona birçok değişik etken yol açabilirse de hemen her zaman gerçek ya da gerçekdışı bir kaybın ya da ayrılığın hastalığın temelinde yattığı dikkati çeker: Anne baba, kardeş ya dasevilen bir yakının ölümü; hastaneye yatırılma ya da başka bir nedenle çocuğun aileden uzaklaşması; çocuğun kendini ailesine kabul ettiremediğini, sevilmediğini ya da değerinin bilinmediğini düşünmesi.Aile ve çocuğa yönelik ruhsal tedaviyle depresyona çözüm aranır: Genellikle hastalığa yol açan etkenlerin giderilmesi ya da yeniden ele alınması çocuğun altüst olmuş ruhsal dengesini yerine getirmeye yeterlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp