depresyon nedir uzman tv

DEPRESYON NEDİR?

İnsanlar zaman zaman kendilerini üzüntülü ve mutsuz hissederler. İşinden ayrılmak, sevdiğini kaybetmek veya başarılı olamamak üzüntüye yol açan yaşam olaylarındandır.

Kısaca üzüntü normal yaşamın bir parçasıdır. Ancak bu üzüntülü durumun uzaması ve nedensiz ortaya çıkması ruh sağlığı sorunudur ve depresyon olarak tanımlanır. . Depresyon duygu düşünce ve davranışı etkiler. Tedavi edilmediği taktirde aylar yıllar bazen de ömür boyu sürebilir.

DEPRESYON ÇEŞİTLERİ 

1-Fiziksel Organik Nedenli Depresyonlar
2-Psikiyatrik Nedenlere Bağlı Depresyonlar

1-Organik-Fiziksel Nedenli Depresyon Çeşitleri:
-Kansızlık
-Vitamin Eksikliği
-Tiroid hormonu eksiklikleri
-Enfeksiyon hastalıkları
-Kronik romatizmal hastalıklar
-Kronik kalp ve damar hastalıkları
-Beyin kanamaları sonrası kısmi ya da kalıcı felç durumları
-MS(Multipl Skleroz)
-Beyin Tümörleri
-Yüksek tansiyon
-Kronik Sinüzit
-Kan şekeri dengesizlikleri
-Tedavi amaçlı devamlı kullanılan bazı ilaçlar(tansiyon ilaçlarının bazıları, bazı antibiotikler, özellikle KORTİZOLLÜ ilaçlar.
-Kronik ağrılar(baş ve diğer ağrılar)
-Kalp operasyonları sonrası
-Kronik Böbrek Hastaları
-Kadınlarda Hormonal dengesizlikler
-Epilepsi(sara)

2-Psikiyatrik Nedenli Depresyon Çeşitleri
-Panik Bozukluk-Panik Atak
-Obsesif Kompulsif Bozukluk(saplantı-takıntılar)
-Sosyal Fobi
-Kişilik Bozuklukları
-Genelleşmiş Anksiyete Bozukluğu
-Alkol ve madde kullanım Bozuklukları
-Psikotik hastalıklar(Şizofreni gibi)
-Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Yukarıda sıraladığımız fiziksel ve psikiyatrik nedenli depresyonlar da mutlaka bu nedenler dikkate alınarak tedavi proğramı yapılmalıdır.
Esas Depresyon(pür depresyon) bir duygudurum bozukluğudur.

Bu depresyon Çeşitleri nelerdir?
1-Majör Depresyon (ağır-büyük depresyon)
2-Manik Depresif Bozukluk(Bipolar affektif bozukluk) ‘un depresyon fazı
3-Distimik depresyon
4-Hamilelik ve doğum sonrası dönem depresyonları
5-menopoz sonrası depresyon
6-Atipik depresyon
7-Reaktif depresyon(dış bir nedene bağlı)

DEPRESYON TEDAVİSİ

Antidepresan ilaçlar (depresyon tedavi edici ilaç) hastaların %60-80’inde düzelmeye yol açar. Tedavi uzun sürelidir ve ilaçların düzenli kullanılması gerekir.

İlaçların etkisinin ortaya çıkması birkaç haftayı bulur. Bu yüzden “bu ilaç bana yaramadı” diye düşünüp birkaç günlük kullanımdan sonra kesmek yanlıştır. İlaçların etkisi kişiden kişiye değişir. Her ilaç her hastaya iyi gelecek diye bir kural yoktur.

Hayret Edeceksin: Öğrendikçe şaşıracak, şaşırdıkça öğrenmek isteyeceksin

Yine her ilaca bağlı oluşabilecek yan etkiler de farklıdır. Bir yakınınız depresyon geçirdi ve tedavi oldu ise aynı gruptan ilaçlar size de iyi gelebilir. Bazı hastalarda birden fazla ilaç kullanımı, psikoterapi (profesyonel kişiler tarafından özel teknikler kullanılarak yapılan konuşma tedavisi) ile ilaç tedavisinin birlikte kullanımı veya başka tedavi yöntemlerinin kullanımı gerekebilir. Hangi ilacın iyi geldiği ve hangi dozda kullanılması gerektiği genelde deneme yanılma yolu ile tespit edilir. Bu nedenle tedaviye başladıktan sonra doktorunuz ile bağlantıı kesmeyin, düzenli kontrollerinize gidin, sık doktor değiştirmekten kaçının ve tedavinin uzun süreli olduğunu unutmayın.

Yapılan araştırmalar çoğu hastada tek başına antidepresan ilaç kullanımından ziyade ilaç ve psikoterapinin birlikte kullanımında daha iyi sonuçlar alındığını ortaya koymuştur.

Depresyon tedavisinde kullanılan yöntemler kısaca şöyle özetlenebilir:

1. Antidepresan ilaçlar

2. Değişik psikoterapi yöntemleri

3. Grup tedavileri

4. Elektro konvulsif tedavi (elektro şok tedavisi)

5. Fototerapi (özel bir ışık tedavisi)

6. Diğer yöntemler

Son grup içinde pratikte kullanımda olan ancak bilimsel olarak yararlı olup olmadığı henüz ispatlanmamış olan yöntemler yer almaktadır. Bunlar arasında B grubu vitaminler ve folik asit içeren vitamin preperatları kullanmak, akapunktur, müzikle tedavi, bitki özleri ile tedavi ,egzersiz, masaj vb. Teknikler yer almaktadır. Bu tekniklerin yararlı olup olmadığı henüz bilinmemektedir. Bu nedenle depresyon hastalığı olan kişilerin direk bu yöntemlerle tedavi olmayı seçmek yerine öncelikle bir psikiyatriste başvurmalarında fayda vardır. Yine yeni bir tedavi tekniğinin denenmesi düşünülüyorsa mutlaka bir uzman tavsiyesine başvurulmalıdır. Gereksiz yere kullanılan bir yöntem zaman ve para kaybına yol açmasının yanında kişiye zarar verici de olabilmektedir.

Depresyon Belirtileri
Kişi, normalde de depresyon belirtileri olarak kabul edilen üzüntü, mutsuzluk, yalnızlık hislerini zaman zaman yaşadığı için yaşadığının depresyon mu yoksa günlük hayatın bir parçası mı olduğunu ayırt etmek her zaman kolay olmayabilir.
Bu noktada önemli olan, olaylar karşısında normalden farklı tepkiler verdiğinizi düşünüyorsanız ya da yakın çevrenizden bu konuda sorular geliyorsa bir uzmana danışmaktır. Çünkü uzun süre tedavi edilmeyen depresyon ilerleyerek kişiyi “intihar” gibi düşüncelere sürükleyebilir.
Bu konuda yapılan çalışmalar depresyonda olan insanların yaklaşık yarısının depresyonun farkında olmadan ve herhangi bir tedavi görmeden hayatlarına devam ettiklerini göstermektedir.
Tabii her depresyonda olan kişi intihara sürüklenmez ve depresyonda olsa dahi normal hayatına devam edebilir. Önemli nokta hayattan alınan zevkin ve yapıcı düşüncelerin tekrar geri kazanılabilmesi için tedaviye başlanmasıdır. Depresyon, okul ve iş performansınız üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir.
Aşağıdaki “depresyon belirtileri” genel olarak uzmanların “depresyonun ilk işaretleri” olarak gösterdiği durumlardır. Depresyonun derecesine göre bu belirtilerin biri, bir kaçı veya tamamı görülebilmektedir.

Konsantrasyon Sorunları:
İş yerinde, okulda ya da yemek yaparken dahi konsantre olamama, bir kitabın veya filmin sonunu getirmekte zorlanma.

Detayları Hatırlamakta Zorlanma:
Yaşanan bir olayın önemli detaylarını unutma, hatta bazen olayların kendisini unutma.

Karar Vermekte Zorlanma:
Daha önceden kolaylıkla verilen kararları depresyon nedeniyle verememe, yanlış karar vereceğinden korkma.

Halsizlik ve Enerji Azlığı:
Nedensiz halsizlik, hobi veya keyif alınan diğer aktiviteleri yapmakta zorlanma, ilgisizlik.

Suçluluk, Değersizlik ve/veya Beceriksizlik Hisleri:
Nedensiz olarak ya da sizin kontrolünüzde olmayan olaylar nedeniyle yaşanan suçluluk hissi, günlük aktiviteler sırasında dahi beceriksizlik hissi.

Normalden Fazla veya Az Uyuma:
Uykunuz olsa dahi bir türlü uykuya dalamama veya tam tersi olarak yorgun olmasanız dahi günde 9-10 saat uyuma.

Olumsuz Düşüncelerin Önüne Geçememe:
Her şey yolunda olsa dahi gelecekle ilgili aşırı kaygılanma, kendinizle ya da sevdiklerinizle ilgili önüne geçemediğiniz olumsuz düşünceler.

İştah Azlığı veya Aşırı İştahlı Olmak:
İştahta, uyku gibi depresyon sırasında 2 farklı uçta olabilir. Bazı kişiler olumsuz düşünceler nedeniyle iştahını kaybederken bazı kişiler bu mutsuzluk halini aşmak için daha fazla yemek yiyebilir.

Huzursuzluk Hissi, Agresif Olma Hali:
Ortada bir neden yokken huzursuz hissetmek, olaylar karşısında aşırı sinirli ve agresif tepkiler vermek.
Aşırı Alkol Tüketimi: Depresyonda olan kişilerde alkol tüketiminin artması dışında aşırı hızlı araç kullanma, kumar oynama ve tehlikeli sporlar yapma gibi düşüncesiz davranışlarda artış görülebilmektedir.

Hayatın Yaşamaya Değer Olmadığı Düşüncesi:
Renkli bir sosyal yaşantınız, iyi ilişkileriniz ve başarılı bir işiniz olabilir ancak depresyondaysanız bunların hayatınıza değer kattığını görmeden yaşamanın bir anlamı olmadığı düşünebilirsiniz.

Depresyon Bitkisel Tedavi
Sarı kantaron (Hypericum perforatum): 
Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
 
Sarı kantaron oturma banyosu: 
Bir kova dolusu taze bitki(yaprak, çiçek, sap) veya 200g ince kıyılmış kuru bitki, 5 litre soğuk suda 12 saat bekletildikten sonra ısıtılır, süzülür ve sıcak banyo suyuna eklenir. Banyo suyu böbrek bölgesini örtmelidir. Banyo süresi 20 dakikadır. Süre sonunda kurulanılmadan bir bornoz giyilir ve sıcak yatakta bir saat süreyle ter atılarak dinlenilir.
 
Kekik tam banyosu: 
Bir kova dolusu taze veya 200g ince kıyılmış kuru kekik, 5 litre soğuk suda 12 saat bekletildikten sonra ısıtılır, süzülür ve sıcak banyo suyuna eklenir. Banyo sırasında kalp suyun dışında kalmalıdır. Banyo süresi 20 dakikadır. Süre sonunda kurulanılmadan bir bornoz giyilir ve sıcak yatakta bir saat süreyle ter atılarak dinlenilir.
 
Hindiba: 
Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış hindiba kökü, bir bardak soğuk suda 12 saat bekletildikten sonra ısıtılır ve süzülür. Gün boyuna yayılarak 2 bardak çay soğutulmadan yudumlanır. Sıcak çay gün boyunca bir termosta muhafaza edilebilir.
 
Atkuyruğu oturma banyosu: 
100g kurutulmuş atkuyruğu(banyo için uzun boylu atkuyruğu daha uygundur), 5 litre soğuk suda 12 saat bekletildikten sonra ısıtılır, süzülür ve sıcak banyo suyuna eklenir.Banyo suyu böbrek bölgesini örtmelidir. Banyo süresi 20 dakikadır. Süre sonunda kurulanılmadan bir bornoz giyilir ve sıcak yatakta bir saat süreyle ter atılarak dinlenilir.
 
Bitki karışımı çayı: 
Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış civanperçemi ve atkuyruğu eşit karışımı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Sabahları ve akşamları birer bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
 
İsveç Şurubu: 
Bir yemek kaşığı dolusu İsveç Şurubu, yarısı yemekten yarım saat önce ve öteki yarısı da yemeklerden yarım saat sonra içilecek yarım bardak bitki çayına eklenir. Yani, günde üç öğünde toplam 3 yemek kaşığı dolusu İsveç Şurubu içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp