Depresif Hastanın Poligrafik Özellikleri

Depresif Hastanın Poligrafik Özellikleri :

Uyku laboratuvarında incelenen depresif hastaların şikayetlerine paralelolarak, uykuya daima sürelerinin uzadığı, gece içinde sık sık ortaya çıkan uyanık Iıklarla uykularının bölündüğü, derin yavaş uyku oranlarının azaldığı saptanır. Ancak depresif hastanın uykusundaki asıl bozukluk REM uykusunda oluşan değişikliklerdir.

Normal insanlarda, REM uykuları gecenin ilk yarısında, kısa süreli ve seyrek, gecenin ikinci yarısında daha sık ve uzun sürelidir. Depresif hastada, REM döneminin bu olaöan da~ılımı bozulur ve REM dönemleri, gecenin ilk yarısına yoğunlaşr.Normal insanlarda, REM latensi denilen, uykuya daldıktan sonra ilk REM döneminin başlangıcına kadar geçen süre 90-120 dakikayken depresif hastalarda bu süre 45 dakikaya kadar inebilir.Depresif hastanın REM dönemleriyle ilgili üçüncü değişiklikse REM'deki göz küresi hareketlerinin yoğunluğunun artmasıdır.

Depresif hastanın uykusunun incelenmesinin teşhis ve tedavideki önemi

Depresif hastanın uykusunun özelliklerinin belirlenmesi özel koşullar gerektirir. Daha önce de belirtildiği gibi laboratuvarda yatılan ilk gece, kendine özgü bazı özellikler taşır. Bu nedenle depresif hastaların birkaç gece üst üste incelenmesi gerekir. Ayrıca depresif hastada saptanan özelliklerin özgün olmadığı da göz önünde tutulmalıdır. Örneğin REM latensinin kısalması sabah erken kalkmak zorunda olan normal insanlarda da görülebilir. Bu nedenle depresif hastaların uyku verilerinin deqerlendlrürnesmde varsa özel koşullar göz önünde bulundurulmalı ve bu bulgular klinik verilerle desteklenmelidir. Tetkikier, uygun koşullar hazırlanarak yapıldığında, depresyonun teşhis ve tedavisinde yol gösterici olabilir. Örneğin klinik veriler yetersiz kaldığında, uyku verileri teşhisin konmasını sağlayabilir.Uyku verileri herhangi bir neden olmadan başlayan ve "endojen depresyon" denen tip ile çevresel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan "reaktif depresyon"un ayırımında da faydalıdır. Her iki tip depresyonda da REM latensi kısalmış olduğu halde endojen depresyonlarda sabah erken uyanma, reaktif olanlarda ise uykuya daima süresinin uzaması daha belirgindir.

Daha çok kadınlarda görülen ve kış ayları öncesi ortaya çıkan mevsimsel depresyon özel bir depresyon türüdür. Bu tür hastalarda, derin yavaş uyku oranı azalır, uykuya daima süresi uzar. Diğer depresyon türlerinde görülen REM dönemlerinin uyku sırasında yerlerinin değişimi, mevsimsel depresyonlarda görülmez. Bu tür hastalarda sabaha karşı uzun REM dönemleri kaydedilir. Sabahları, gün ışığına yakın parlaklıkta yapay ışık tedavisine çok iyi cevap verdikleri bilinen bu tür depresyonların tanınmasının ve diğerlerinden ayırt edilmesinin önemi tartışılamaz. Uyku parametrelerinin belirlenmesi, depresif hastanın tedaviye cevabının önceden bilinmesinde faydalı olur. Uykunun bozulan parametrelerinin ilk günlerden itibaren normale dönmesi tedavinin başarılı olacağının ön belirtisi olarak kabul edilir. Tedaviye rağmen uyku parametrelerindeki sapmaların devam etmesi, ilaç değiştirmenin gereğini veya bir oranda tedaviye verilen cevabın yetersizliğini gösterir. Bu tür hastalarda klinik olarak iyileşme saptansa da hecmelerin tekrarlayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Depresyonda ilaç dışı bir tedavi yöntemi olarak uyku Depresyon tedavisinde uyku süresinin kısıtIan ması veya uyku saatlerinin değiştirilmesi, tedavi yöntemi olarak 1960'lardan beri kullanılır. Depresyonu nedeniyle zaten uykusuzluk çeken bir hastanın, uykudan alıkonulması paradoksal görülse de, yapılançalışmalarla bu yöntemin tedavi stratejileri içindeki yeri kesinleşmiştir.

Uykusuz bırakma tedavisi, bütün bir gece hiç uyumama veya bir hafta süreyle hastayı erken uyandırma biçiminde iki yöntem izlenerek uygulanabilir.Ancak her iki yöntemde de depresif bulgulardaki düzelme geçicidir. Gece yapılan tüm etkinliklerin, erken saatlere alınması daha kalıcı bir tedavi yöntemi olarak önerilir. Hastaların erken yatıp, sabaha karşı 02:00'de uyanmaları biçiminde uygulanan 10 günlük tedavi sonucunda depresif belirtilerde belirgin bir düzelme saptanır. Tedavi depresyon ilaçlarıyla desteklendiğinde belirtilerdeki düzelme daha kalıcı ve belirgindir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp