Danışmanlık Hizmetini Etkin Bir Biçimde Yapabilmek İçin Belli Değer Ve Yaklaşımlara Dikkat Etmek Gereklidir.

Danışmanlık Hizmetini Etkin Bir Biçimde Yapabilmek İçin Belli Değer Ve Yaklaşımlara Dikkat Etmek Gereklidir. : Gizlilik : Bu kavram her türlü danışmanlıkta önemlidir. Danışman, kurumsal anlamda bilgilerin gizli kalabileceğini garanti edemiyorsa, bunu başvuran kişiye olası sonuçları ile birlikte belirtmelidir.

Bilgilendirerek onay almak : HIV testi yaptırmak isteyen ya da yaptırması gereken tüm başvuranlara testin kişisel, psikolojik, tıbbi, yasal ve toplumsal anlamlarını; testin isim alınmadan ya da gizli olup olamayacağını her yönüyle anlatmak danışmanın görevidir. Test ancak kişilerin onayı sonucu yapılabilir.

Olumlu yaklaşım : Danışmanlar başvuranları sorunları olan bireyler gibi görüp, geçmişteki davranışlarına gereken saygıyı göstererek; başvuranların pek çoğunda bulunan suçluluk hislerini pekiştirmemelidir.

Kabullenme : Danışmanlar enfekte olma korkusunun veya davranış değiştirme gerekliliğinin sebep olduğu strese anlayış gösterirler. Hastanın ve hasta yakınlarının daha sonraki hislerini, reaksiyonlarını ve hatta danışmanlara karşı dirençlerini ve saldırganlıklarını kabul ederler.

Empati: Empati kendini karşıdakinin yerine koymak demektir. Sözlerden ziyadesözsüz ifade edilen bir durumdur. Empati, danışmayı kültürel olarak daha kabul edilebilir bir şekle dönüştürerek ya da iletişimi daha anlaşılabilir kılarak gösterilebilir. Kişiye kendisinin dinleniyor ve kabul ediliyor olduğunu mimik ve hareketlerle hissettirmek gerekir.

Öz yükümlülük : (Self Determination) Kültürel normların elverdiği ölçüde danışman, kişinin kendi kararları doğrultusunda davranmasını destekler, fakat korku içindeki ya da hasta olan insanların sorumluluğu yüklenmeme eğiliminde olmalarını da anlayışla karşılarsa da daima başvurana yoğun stres altındayken bile kendi geleceği ile ilgili kararları alabilmesi konusunda rehberlik etmeye çalışır.

Kaynakları kullanmak : Danışman başvuranın gereksindiği her şeyi sağlamaya çalışmaz, ancak resmi ve sosyal kaynaklara nerelerden ve ne şekilde ulaşılabileceğini bilir ve başvuranı yönlendirir.

Ulaşılabilirlik : Danışman, başvuran gereksinim hissettiğinde ulaşılabilir olmalıdır ve kişinin gereksinim duyduğu test tedavi gibi hizmetlere ulaşabilmesine yol göstermelidir.

Tutarlılık ve netlik : Danışmanınsöylemleri çelişkili, tartışmalı ve yanlış yorumlarla neden olacak nitelikte olmamalı ve başvuranı ikilemde bırakmamalıdır. Farklı zaman ve koşullarda danışmanın söylemleri tutarlılığını ve anlaşılabilirliğini korumalıdır.

Güvenilirlik : Danışman daima güvenilir bir insan profili çizmeli ve bunu tüm tavır ve davranışları ile korumalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp