Crohn Hastalığı Tedavisi

Crohn Hastalığı Tedavisi :

Crohn hastalığı, ince ve kalın bağırsak, anüs bölgesi, mide ve yemek borusu gibi sindirim sistemi ile ilgili olan vücut bölümlerini etkileyen sistemik bir hastalıktır. Etkilediği bölgelerde ülser yaraları ya da kalınlaşma oluşturur. Ülser ya da kalınlaşma olan yerlerin uzunluğu değişkendir. Aynı anda bir kaç bölümü etkileyebilir.

Kalınlaşmaların olduğu bağırsak ya da yemek borusunda daralmalar olur. Crohn hastalığında anüs bölgesinde iltihap akan delikler ve çatlaklar görülebilir. Bu hastalık bir kanser değildir. Fakat düşük bir ihtimalle de olsa kansere neden olabilir. Bu yönüyle doktor tarafından araştırılması gerekebilir.

GÖRÜLME SIKLIĞI

Bütün dünyada görülmesine rağmen Crohn hastalığı, İskandinav ülkelerinde, Birleşik Devletlerde, Britanya‘da, Orta Avrupa‘ya nazaran daha az görülmektedir. Asya ve Afrika‘da ise nadir olarak görülür. Yani beyaz ırkta daha çok karşılaşılmaktadır. Birleşik Devletlerde görülme sıklığı yılda 3-5/100 bin‘dir. Bu miktar, Birleşik Devletlerde, Yahudiler arasında 3-5 kat daha fazladır. Batı Avrupa‘da Crohn hastalığı artış göstermektedir.

Çocukluk döneminden ileri yaşlara kadar herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. En sık 6. ya da 7. dekadlar arasında görülür. Kadınlarda, çok az farkla da olsa erkeklerden biraz daha fazladır.

CROHN HASTALIĞININ NEDENLERİ

Yapılan araştırmalara rağmen hala Crohn hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı virüs ve bakterilerin, genetik ve çevresel faktörlerin bu hastalığın oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir.

Bu hastalıkta kromozomlarda kırık olması hastalığın genetik yönünü düşündürmektedir. Crohn hastası olan kişilerin çocuklarında da bu hatalığın görülmesi söz konusu değildir. Yani ailesel geçiş yoktur. Fakat birinci derecede akrabalarında bu hastalığı olanlarda risk biraz artmıştır. Bu risk hastanın çocuk sahibi olması için bir engel değildir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp