Çocuklarda Öğle Uykusu

Çocuklarda Öğle Uykusu

Çocuklarda Öğle Uykusu hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler

Çocuklarda öğle uykusunun önemi hakkında... Çocuklarda konuşma bozuklukları, konuşma gelişimi, öğle uykusunun önemi, küfür alışkanlıkları ve özgüven gelişimleri hakkında tüm merak ettikleriniz ve bitkisel tedavi yöntemleri bu makalemizde yer almaktadır.

Öğle uykusu, kestirmeler ya da gündüz uykularını bir düzene sokmak sanıldığı kadar zor değil. Ancak bebeğiniz önerilenden az uyuyorsa da dünyanın sonunun geldiğini düşünmeyin. Uzmanlar bebeklerin ve çocukların farklılıklar gösterebildiğini göz önüne almamızı öneriyorlar. Yani 3 saat değil de 1,5 saat uyuduysa, bunun ona yettiğini unutmayın ve uyuması için zorlamayın.

Yetişkinler için bile faydalı olduğu bilinen öğle uykusu bebek ve çocuklar için gelişimlerini destekleyen bir unsurdur. Ancak öğle uykularını abartmak, bebeğin ve çocuğun gece uykusunun düzenini bozabilir ya da kalitesini düşürür. Bu nedenle öğle uykusunun süresi ve aralıklarına bebeğinizin gelişimi ile orantılı olarak dikkat etmeniz faydalı olacaktır. 3-4 aylık bir bebek 2-3 parti halinde 5 saat uykuya ihtiyaç duyarken, 9-12 ay bebekler ise süreleri yarım saatle 2 saat arası değişen 2 parti halinde uyumalıdırlar.

BEBEKLER AYLIK GELİŞİMLERİNE GÖRE KAÇ SAAT GÜNDÜZ UYKUSU UYUMALIDIRLAR?

0-3 ay: Bebeğiniz ilk haftalarda günde 17-18 saat uyur. 3. ayda uykusu günde 15 saate kadar düşer. Ancak bu uyku hiçbir zaman aralıksız olarak 2-3 saati geçmez. Bu durum çoğu bebekte 5-6. aya kadar sürer. Bebeğin uyku düzeni ve alışkanlıklarını oluşturmak için küçük alıştırmalara bu dönemde başlamanız tavsiye edilir. 6 haftasını doldurduktan sonra onu uyutmak için kucağınıza alıp sallamayı bırakın ve onu kendi kendine uyması için yalnız bırakın.
3-6 ay: 3-4 aylık bebekler 10 saati gece, 5 saati ise gündüz olmak üzere yaklaşık 15 saat uyur. İlk ayları kadar her 2-3 saatte bir uyanmamaktadır. Gündüz uykuları ise 2-3 parti halinde yaklaşık 5 saat olmalıdır.
6-9 ay: Günde yaklaşık 14 saat uyuması gereken yavrunuzun sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki kez kısa süreli gündüz uykuları uyuması uyku düzeninin sağlanmasında faydalı olacaktır. Gündüz uykularının toplamı en az 4 saat olmalıdır.
9-12 ay: Bebeğiniz geceleri 10-12 saat ve gündüzleri iki kez yarım ile 2 saat arası uyumalıdır.
18- 24 ay: Geceleri 10-12 saat, gündüzleri 2 saatlik bir öğlen uykusu yeterli olur.

ÖĞLEN UYKUSUNA NE ZAMAN YATMALI?

Öğle uykusuna ne zaman yatması gerektiği konusu gece uykularını da etkileyeceği için çok önemli bir ayrıntıdır. Eğer akşamüstü uyuması gerektiği yerde akşam saatlerinde uyursa gece uykusununun gelmesi için çok uğraşabilirsiniz. Uzmanlar uyku kalitesi açısından bebeğinizi şu saatlerde uyutmanızı tavsiye ediyorlar:
- Bebeğiniz 3 kez uyuyorsa; sabah ortasında, öğleden sonra ve akşamüstü
- Bebeğiniz 2 kez uyuyorsa; sabah ortasında ve öğleden sonra
- Bebeğiniz 1 kez uyuyorsa; öğleden sonra

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp