Çocuklarda Obsesyon

Çocuklarda Obsesyon

Çocuklarda Obsesyon hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler

Çocuklarda obsesyon neden ve belirtileri nelerdir? Çocuklarda aşırı ve birden kilo vermenin sebepleri, normal boy düzeyleri,obsesyon, hidrosel ve burun kaşıntı sebepleri hakkında tüm merak ettikleriniz ve bitkisel tedavi yöntemleri bu makalemizde yer almaktadır.

OKB kaygı bozuklukları alt kategorisinde yer alan obsesyon ve kompulsiyon semptomlarını içeren ruhsal bir bozukluktur. Obsesyonlar tekrarlı, ısrarcı, istemsiz gelen düşünce, imge ve dürtülerdir. Kompulsiyonlar ise obsesyonlara tepki olarak gerçekleştirilen tekrarlı, amaçlı ve kasıtlı davranış ya da zihinsel aktivitelerdir ( Mash ve Wolfe, 2005).

Çocuklarda obsesyonlar arasında en yaygın olanlar kirlenme, kendine ve diğerlerine zarar verme şeklinde görülür. Bu obsesyonlara tepki olarak oluşan kompulsyonlardan en yaygın olarak görülenler ise yıkama, banyo yapma, tekrarlı sayma , düzen, dokunma, tekrar tekrar okuma ve yazma, ve çeşitli zihinsel ritüellerdir ( Piacentini ve Langley, 2004).
Erken başlangıçlı OKB de sıklıkla genetik etkiler görülmektedir. Bu hastaların aile geçmişlerinde de sıklıkla OKB bulunmaktadır. Erken yaşta OKB ğu olan çocuklar daha belirsiz obsesyonlara sahiptirler ve bunları daha az anormal olarak hissederler. Obsesyonlarıyla ilgili ailelerine bitmez sorular sorarlar ama bu rahatsızlıklarını gidermek için çok fazla çaba göstermezler. Çocuklar 8 yaşından sonra bu rahatsızlıklarının anormalliğinin farkına varmaya başlarlar ( Mash ve Wolf, 2005).

Weaver ve Rey (1997) obsesyon ve kompulsyonların gençlerde ve çocuklarda ayrı bir şekilde görülebildiğini söylemiştir. Gelleratal (2001a) kompulsyonların görülmediği obsesyonların ergenlerde; obsesyonların görülmediği kompulsyonlarında sıklıkla çocuklarda görüldüğünü belirtmektedir. OKB ciddi ve kronik bir bozukluk olduğu için çocuklarda tanının konmasından 2-14 yıl sonra yetişkin kriterlerine ulaşır (Akt:Mash ve Wolf, 2005).

Barrett, Healy, Piacentini, ve March (2004) OKB nin diğer anksiyete bozuklukları, duygudurum bozuklukları, DEHB, tik bozuklukları gibi pek çok bozuklukla komorbid görüldüğünü belirtmişlerdir (Akt: Piacentini ve Langley, 2004).

ÇOCUKLUK OBBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞUNDA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI


OKB nin çocuk ve yetişkinlerde tedavisinde en etkili tedavi yaklaşımı Bilişsel Davranışçı Terapiler ve farmakoterapidir.. İç görü oryantasyonlu terapilerin, Aile terapisi ve oyun terapisinin OKB semptomlarının azaltılmasında etkili olmadığı gösterilmiştir (Piacentini ve Langley, 2004). Pediatrik OKB tedavi çalışmasında (2004) BDT nin etkili tek psikolojik terapi ve ilk sıra tercih edilen terapi yaklaşımı olduğu bulunmuştur (Turner, 2005).

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ


March ve ark. (1995) yaptıkları çalışmalar sonucu OKB un bilişsel davranışçı terapisi 3 bölümde ele almışlardır.
1.Maruz bırakma ve Tepki önleme( exposure and response preventıon-E/RP)
2.Bilşisel terapi
3.Gevşeme eğitimi

Shafron‘ a (1998) göre ERP semptomların azaltılmasında ilk sırada gelir. Emmelkamp ve Beens (1991) göre bilişsel terapi risk ve sorumlulukla ilgili yanlış bilişlerin düzeltilmesi, obsesyonların gerçekliği ve kompulsyonların gerekliliği ile ilgili sorgulamaları içerir. March‘a (1995) göre gevşeme terapisi tek başına etkili değildir fakat maruz bırakma sırasında duyguların kontrolünde kullanılır ( Akt: Rapoport ve Germain, 2000).
March ve ark.(1995) ise OKB tedavisini 3 safha ayırmışlardır.
A- Psikolojik eğitim, anksiyete yönetme eğitimi ve bilişsel terapi
B- ERP
C- Nüksü önleme ve davranışsal ödül programı

Psikolojik Eğitim

Tedavi programına ilk olarak ailenin ve hastanın hastalık hakkında bilgilendirilmesiyle başlanır. Psikolojik eğitiminde genel olarak hastalığın nedenleri, yaygınlığı, prognozu, hastalığı sürdüren nedenler ve etkili tedavi yöntemi hakkında bilgi verilir (Turner, 2005). Aryrıca bu eğitimin amacı ailenin çocuğun davranışlarını nasıl ele alacakları, cezalandırıcı tepkilerden nasıl kaçınacakları hakkında bilgi vermek ve ritüeller karşısında aileye alternatifler sunmaktır (Rapoport ve Germain, 2000).

Anksiyete Yönetme Eğitimi

March‘ a (1994,1995) göre Anksiyete yönetme stratejileri tedavi içinde ERP teknikleri kullanılırken uygulanır. Maruz bırakma ve davranış önleme teknikleri kullanılırken ortaya çıkan yoğun duyguların tolere edilmesi ve çocuğun beceri ve istekliliğinin arttırılmasını sağlar. Anksiyete yönetme becerisiyle çocuk maruz bırakma öncesinde, sırasında ve sonrasında duygudurum değişikliklerini uygun bir şekilde yönetmeyi başarır. Anksiyete yönetme beceri eğitimi içinde gevşeme eğitimi ve nefes kontrol egzersizleri gibi beceri eğitimleri yer alır (Akt: Turner, 2005).

Maruz Bırakma ve Davranış Önleme Teknikleri ( ERP)

Foa ve Kozak (1986), Meyer, (1966) en etkili davranış terapi şekli olarak ERP yi göstermektedirler. Maruz bırakma ile obsesif korkuların açığa çıkarılması ve obsesyonların sebep olduğu acıların azaltılmasıyla kişinin kompulsiyonlarıyla meşgul olmaması için cesaretlendirilmesi sağlanır (Benazon, Ager, Rosenberg, 2002).
Maruz bırakma tekniğinde çocuk korktuğu uyaranla gerçekte veya hayali olarak karşı karşıya getirilir. OKB de ise maruz bırakma ile hedeflenen kompulsif davranışlarla çocuğun baş etmesini sağlamak ve korkulan uyarana maruz kaldıktan sonra ritüellerin yapılmasını engellemektir (Mash ve Barkley, 1998).

ERP tedavisinde öncelikli olarak korku termometresi çocuğa tanıtılır ve bunun üzerinden çocuk semptomlarının şiddetini 1 den 10 kadar derecelendirir. Daha sonra semptomların derecesine göre en alt düzeyden başlayarak maruz bırakma uygulamaya başlanır (Benazon, Ager, Rosenberg, 2002).

ERP nin etkililiği tekrarlanan maruz bırakmalar ile anksiyete ilişkili otomatik alışkanlık süreçlerinin giderilmesinden kaynaklanır. Ayrıca başarılı bir maruz bırakma sürecinin tamamlanması korkulan durumla ilgili doğru bilişsel bilginin depolanması ve gelişmesini hızlandırır. Bu sayede çocuk ritüellerini gerçekleştiremediğinde korkulan sonuçların gerçekleşmediğini öğrenmiş olur ( Piacentini ve Langley, 2004).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp