Çocuklarda Hematüri

Çocuklarda Hematüri :

Akut glomerulonefritte genellikle göz kapağı ve veya bacak ön yüzünde ödem ,makroskopik ve veya mikroskopik hematüri(idrarda kan) gözlenir. Tansiyon yüksekliği bu bulgular kadar sık değildir.

Yapılan fizik maueyeneve bazı tetkiklerle ön tanı oluşturulucaktır.Şikayetleri nefrit nedeni ile olmayabilir. Ayırıcı tanı anemnez,muayene,tetkiklerle yapılmalıdır.

Çocuğunuza kansayımı, ASP, CRP, Sedimantasyon, glikoz, üre, kreatinin, C3, sodyum, potasyum, albumin, globulin, tam idrar tetkiki, idrar kültürü, üriner sistem usg yapılması uygundur. Eğer APSGN dışındaki nefritler düşünülüyorsa ANA ,anti ds DNA bakılabilir.

Çocuklarda akut glomerulonefritlerin en sık görüleni akut poststreptokoksik glomerulonefrittir. Tonsillit takiben veya deri enfeksiyonunu(impetigo,ABHS a bağlı) takiben gelişir. En sık 3-12 yaş arası çocuklarda görülür.İdrarda proteinüri,hematüri (makroskopik ,mikroskopik), idrar sedimentinde silendirler (eritrosit silendirleri, granüler silendirler) görülür. Tansiyon yüksekliği bazı hastalarda olmayabilir.. Klinikte makroskopik ve veya mikroskopik hematüri, ödem, hipertansiyon görülebilir. Makroskopik ve veya mikroskopik hematüri , idrar miktarında azalma, ödem (periorbital-göz kapağı ödemi, pretibial ödem-bacak ön yüzünde) daha az sıklıkta , tansiyon yüksekliği olabilir. Labaratuvarda erken dönemde tam idrar tetkikinde proteinüri (nefrotik olmayan), eritrosit silendirleri, granüler silendirler, kompleman düşüklüğü (C3) görülür. En sık görülen bulgu ödem ve hematüri (makroskopik ve veya mikroskopik) dir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp