çocuklarda gece öksürüğünün nedenleri

Çocuklarda Gece Öksürüğü

Çocuklarda Gece Öksürüğü hakkında merak edilenler;

Çocuklarda gece öksürüğü neden ve belirtileri nelerdir? Havaların soğumasıyla çocukların üst solunum yolları iltihapları artmaktadır.. Çocuklarda gece gece öksürüğü, menenjit, astigmat ve sebepsiz duyulan kaygılar hakkında tüm merak ettikleriniz ve bitkisel tedavi yöntemleri bu makalemizde yer almaktadır.

Öksürük solunum yolundan mukus , zararlı mikro organizmaları ve irritan maddeleri atarak korumaktadır. Öksürme, hastalıkların en sık belirtisi olarak bilinmektedir, ancak her zaman bir sorun olduğu anlamına gelmemektedir. Normal çocuklar günde 1 ile 34 kez öksürebilirler. Bazen öksürük birkaç hafta boyunca böyle sürebilmektedir. Ancak gece öksürüğü özellikle yattıktan sonra genellikle anormaldir ve tedavi gerektirmektedir.

Çocuklarda Ani Başlayan Öksürük

Genellikle çocuklardaki bu tip öksürüğün en sık nedeni viral nedenli üst solunum yolu enfeksiyonudur. Pek çok değişik virüs bu enfeksiyona neden olmaktadır. Okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim alan çocuklar senede 6 ila 8 defa enfeksiyona yakalanabilmektedir. Bu öksürük genellikle virüs nedeniyle olan geniz akıntısı ve tahriş etme nedeniyle olmaktadır. Geniz akıntısı burun ve sinüslerden boğaza doğru olmaktadır. Bu gibi durumlarda hasta tedaviden fayda görebilmektedir.

Çocuklarda Kronik Öksürük

Eğer öksürük 4 hafta sürmekteyse bu inatçı veya kronik öksürük olarak kabul edilmektedir.

Astım Öksürüğü

Astımlı çocuklarda öksürük astım yaygın bir belirtidir. Bazı çocuklarda astımın tek belirtisi yalnızca öksürük olabilmektedir. Bazı doktorlar öksürüğün astımın en yaygın belirtisi olarak kabul etmektedir. Eğer bu tabloya viral enfeksiyonda eşlik ederse durum daha da kötüleşmektedir, özellikle geceleri görülmektedir, egzersiz ve soğuk havada kötü etkilemektedir. Astım nedeniyle olan astma ağızdan alınan ve inhale edilen ilaçlarla tedavi edilmektedir.

Burun ve Sinüs Hastalıkları Nedenli Öksürük

Geniz akıntısı (burun kanalının enfeksiyonu) veya sinüzit diğer bir kronik öksürük nedenidir. Genelde bu hastalıkların en sık belirtisi burun tıkanıklığı veya burun akıntısı olduğu gibi tek belirtisi öksürükte olabilir. Saman nezlesi de mevsimsel ataklara neden olabilir, alerji testi yapılmalıdır. Sinüs enfeksiyonu haftalar ve aylar boyunca inatçı olabilir, doktor tarafında röntgen düşünülebilir.

Mide ve Yemek Borusu Kaynaklı Öksürük

Mide ve özafagus kaynaklı hastalıklar da çocuklarda kronik öksürüğe neden olabilmektedirler, çoğunluklada reflu hastalığı nedeniyle olmaktadır. Sıklıkla kalp üzerinde hissedilen yanma hissiyle beraberdir. Fakat çocukların bu ağrıyı tariflemesi kabul edilebileceği gibi oldukça zordur.

Öksürüğün Diğer Nedenleri

Yabancı Cisim Yutulması
Plastik oyuncak parçaları, fındık, fıstık, misket veya diğer küçük cisimlerin yutulması 2 ila 3 yaşındaki çocuklarda görülebilir. Bu durum inatçı öksürüğe neden olabilmektedir.

Öksürük "Alışkanlık"

Fiziksel bir nedene bağlı olmaksızın görülen bir durumdur, çocuklarda ve gençlerde görülebilmektedir. Genellikle basit bir viral enfeksiyon sonrasında devam eden inatçı bir tarzdadır. Aileler ve öğretmen çocuğun kendisinden fazla endişe etmektedir. Bu öksürük çocuk uykuya daldığı zaman gözlenmemektedir.

İrritan Öksürük

Çevresel kirliliğe, sigaraya ve diğer benzeri etkenlere bağlı olarak gözükmektedir. Bu etkenlerden hasta uzak tutulmalıdır.

Tedavi


Sıklıkla, viral enfeksiyon kaynaklı öksürükler için herhangi bir tedaviye gerek duyulmamaktadır, bir iki hafta içinde kendiliğinden geçmektedir.

Tedavi altta yatan nedene yönelik olmaktadır, örneğin astım, reflu, burun iltihabı ve sinüzit. Mukus azaltıcı ajanlar kısmi fayda sağlamakla beraber, öksürüğün baskılayan ilaçlardan hasta fayda görebilmektedir. Kuvvetli derecede hastalığı baskılayan kodein gibi ilaçlar yan etki yönünden dikkatli incelenmelidir ve kısa süreli doktor gözetiminde kullanılmaldır.

Kısacası, öksürük tedavisinde en iyi yöntem etkeni bulup ortadan kaldırmaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp