Çocuklarda Astım Belirtileri Nelerdir

Çocuklarda Astım Belirtileri Nelerdir

Astım belirli dönemlerde öksürük, göğüsten gelen hırıltı, nefes darlığı, sık nefes alma gibi belirtiler gösterebilir. Bu belirtilerin hepsinin bir arada olması gerekli değildir. Bazı çocuklarda sadece kuru öksürük nöbetleriyle başladığı görülmektedir. Bu belirtilerin yanı sıra solunum yolu enfeksiyonlarını sık geçirmekte bir uyarıcı etken olmalıdır. Ayrıca belirtiler bazı uyarılarla ortaya çıkıyorsa örneğin; koşma, kirli hava ve alerjisi olduğu bir şeyle temas edince semptomlar beliriyor temiz havaya gidince kayboluyorsa veya nefes açıcı ilaç aldıktan sonra düzeliyorsa bu belirtilerin astım hastalığı belirtileri olduğunu söylemek mümkün olur.

Astım nefes borularının mikrobik olmayan iltihabıdır. Buna bağlı olarak sekresyonlar yani salgılar nefes borusunda artar, nefes borusu kasılır ve mukus dolar ve bunun sonucunda özellikle geceleri olan öksürük, hırıltı, nefes darlığı, göğüsten gelen ıslık sesleri, göğüs kafesinin sıkışması, bazen göğüs ağrısı ve basınç hissi ortaya çıkar. Bütün hastalarda belirtiler aynı şekilde olmayabilir; bazı hastalarda tüm belirtiler beraber seyrederken bazen birkaçı bir arada görülebilir. Astım atağı olduğu taktirde bu belirtiler daha şiddetli olarak ortaya çıkacaktır. Astım atağı ile ilgili bulgular bazı insanlarda farklı periodlarla (farklı aralıklarla) gelebilir. Hastalığın ara sıra daha kötüleştiği ve düzeldiği dönemler gözlemlenir.

Belirtilere bakarak çocuğunuzun astım olduğunu nasıl anlarsınız?

Astımda birkaç uyarıcı işaret vardır; tekrarlayan sık öksürük ve bu öksürüğün özellikle gece görülmesi, çok çabuk nefessiz kalabilme örneğin merdivenden çıkınca veya arkadaşlarıyla top oynadığı zaman aniden nefessiz kalma, çabuk yorulma, bitkin ve halsiz olma özellikle hareket ettiği zaman egzersiz yaptığı zaman kendini bitap ve zayıf hissetme, egzersiz sırasında öksürük veya göğüsten hırıltı gelmesi, yorgunluk, çabuk moral bozukluğu, huysuzluk, ruh halinin sık sık değişkenlik göstermesi, nefes ölçüm aletlerinde özellikle tepe akım hızı ölçen alette çok belirgin ve hızlı düşüklüklerin ortaya çıkması, nezle-grip gibi hastalıklarda belirtilerin özellikle burun akıntısı, öksürük, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı olarak ortaya çıkması ve uyku düzensizliği veya uyku sırasında nefes almakla ilgili sıkıntı çekmek astım belirtisi olabilir.

Astım atağı belirtilerini nasıl anlarız?

Astım atağı sırasında çok ani olarak nefes boruları kasılmış ve iltihaplanmıştır. Nefes borularında çok aşırı bir salgı yapılmaktadır. Bunun neticesinde göğsünden çok şiddetli ıslık sesleri gelme nefes alırken ve verirken gürültülü hırıltı seslerinin olması, durmaksızın öksürme, dinlenmeye veya konuşmaya izin vermeyen bir öksürük nöbeti, çok hızlı nefes alıp verme, göğüs kafesinde ağrı ve basınç hissi, boyunda ve göğüs kaslarında kasılma-sıkışma hislerinin olması, normal zamanda nefes alıp verirken dikkat çeken bir unsur olmamasına rağmen göğüs kafesindeki kasların kasıldığının görülmesi, konuşma zorluğu, özellikle gülmeyi tamamlayamadan nefes alma ihtiyacının olması, endişe ve panik hissi, yüzde solma ve terleme, dudakların mor bir hal alması, tırnak uçları ve parmak uçlarında morarmanın olması astım atağının belirtileri olabilir.

Çocuklarda astım sıklığı nedir?

Çocukluk çağında en SIK rastlanan kronik hastalık, Astım sıklığı ülkemizde % 6-10 civarındadır.
Çocukluk çağında okul kaybı ve hastane yatışlarının önemli bir sebebidir.

Çocuklarda astım tanısı nasıl konur?


Astımlı hastalar genellikle aralıklı olarak ortaya çıkan “hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, sadece öksürük” gibi şikayetler ile doktora başvururlar. Genellikle bu şikayetler bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben başlar. Bunun dışında 6 yaşından büyük çocuklarda solunum fonksiyon testleri ( akciğer kapasitesini ölçen testler) tanıda yardımcıdır.

Alerjenin varlığına ilişkin testler de yapılabilir fakat alerjisi olmadan da benzeri şikayetleri olan çocuklar vardır. Fakat altta yatan alerjik bir zemin var ise çocukların daha yakından takip edilmesi gerekir

Hangi çocuklar ileride astım gelişimi açısından risklidir?

Okul öncesi dönemde çocuklar yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Bazı çocuklarda hava yolları daha hassastır ve genellikle Üst solunum yolu enfeksiyonlarını (ÜSYE) takiben hırıltı nefes darlığı, uzamış öksürük gibi şikayetler ile doktora başvururlar.

Okul öncesi dönemde çocukların nerede ise % 50’sinde buna benzer şikayetler görülebilir. Bu çocukların önemli bir kısmı büyüdükçe bu şikayetler azalır ve ortadan kaybolur ama bir kısmında şikayetler daha ileriki yıllara kadar devam eder ve astım tanısı alırlar.

Hangi çocukların iyileşeceğini ya da hangi çocukların hayatlarının ileriki yıllarına kadar şikayetlerin devam edeceği ya da astım tanısı alacağını önceden kesin olarak mümkün değildir.

Bununla birlikte:
Şiddetli hırıltı/bronşiolit nedeni ile sık hastane yatışları
Son 6 ay boyunca en az 3 hırıltı atağı
Ailesel astım hikayesi
Atopik dermatit
Rinit varlığı (ÜSYE yokluğunda)
Hırıltı (Solunum yolu enfeksiyonu yokluğunda)
Yapılan testlerde alerjinin saptanması
Astım gelişimi açısından risk faktörleridir.

Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar nelerdir?
Astım ya da hava yolu hassasiyeti olan çocuklarda tedavi uluslararası tedavi rehberlerine göre planlanmaktadır. Bu tedavi rehberlerindeki ilk seçenek ilaçlar direkt hava yollarına verilen ilaçlardır. Bu hastalarda kullanılan iki çeşit ilaç vardır

Koruyucu/Tedavi edici ilaçlar
İnhale kortikosteroidler
Ağızdan alınan diğer ilaçlar (Çiğneme tableti)
Rahatlatıcı, şikayetleri giderici ilaçlar

Hafif astım;
Eğer çocuğunuzun çok aralıklı ve hafif şikayetleri var ise
Astım atakları hafif ve kısa süreli ise
Günlük aktivasyonları normal ise; sadece şikayeti olduğunda rahatlatıcı ilaçları kullanabilir.

Orta -ağır şiddette astım

Astım semptomları haftada iki kereden daha fazla ise
Ayda iki geceden daha fazla gece semptomu var ise
Astım atakları çocuğun aktivitesini engelliyor ise; her gün koruyucu ilaç kullanmalıdır.

Tedavide eğer püskürtme ilaçlar kullanılıyor ise kesinlikle direkt ağza sıkılmaz. Çocukların yaş gruplarına göre kullanılan bazı ara cihazlar vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp