Çocuklarda Aşırı Hareketlilik (hiperaktivite) Davranış Ve Öğrenme Bozuklukları

Çocuklarda Aşırı Hareketlilik (hiperaktivite) Davranış Ve Öğrenme Bozuklukları : Çocuklarda davranış ve öğrenme bozukluklarına çok sık rastlanır. Bu tür bozuklukların çoğuna mutsuz aile yaşamı neden olursa da, beslenmedeki değişiklikler de çocuklarda böyle rahatsızlıklara yol açabilir.Aşırı hareketli çocuklara «hiperaktif» denir. Bu rahatsızlığın başlıca belirtileri, başını oraya buraya vurmak, oturduğu yerde sallanmak, tedirginlik, yerinde duramama, kıpır kıpır olma, kolay heyecanlanma, düşünmeden davranmadır.

Böyle çocuklar öbür çocukları rahatsız eder, başladığı herhangi bir işi bitiremez, uzun süre dikkatini bir yerde toplayamaz, isteklerinin sonu yoktur, kolayca öfkelenir, sık sık ve kolayca ağlar, huysuzluk nöbetleri geçirir, patlamaya hazırdır, davranışları önceden kestirilemez, sakar ve beceriksizdir, zorla insanları, eşyaları ekler. Aşırı hareketli çocuklar akşam yatmaya gitmeyi reddeder, ya da gece birçok kez uykudan uyanır; ayak parmaklarının ucunda yürümeye eğilimlidir. Özellikle mavi gözlü, sarışın oğlanlarda bu belirtiler kızlardan daha çok görülür. Böyle bir çocuğun zekâ düzeyi yüksek olabilir; öyleyken okulda başarısızdır. Okuma-yazma zorluğu (disleksi) gösterebilir. Elbet çocuğun aşırı hareketli sayılması için bu semptomların tümünün birden var olması gerekmez.

Böyle bir çocuğu yönetmek çok güçtür ve bu durum ailede mutsuzluğa ve sinir bozukluğuna yol açar.Bu kategoriye giren bebekler durmadan ağlarlar, az uyur, kolay yatışmazlar. Bu çocuklarda genellikle bağırsak bozukluklarıvardır, karınları şişkindir. Sık sık enfeksiyona yakalanırlar. Çoğunda isilik vardır. Annesini, babasını sinir ve umutsuzluk içinde bırakan işte bu tür bebeklerdir.Böyle bir bebeğiniz varsa, onun dövmek, hırpalamak isteyebilirsiniz. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşün.Böyle bebeklerde besin durumunun bozuk olabileceğini düşündürecek bazı belirtiler de vardır: Baş ağrıları, kuru ve pul pul olmuş deri, egzama ya da deride döküntü, astım, saman nezlesi, epilepsi (sara), yatağı ıslatma, ağrılı bacaklar, kuru ve çatlak dudaklar, saç kepeği, kolik (karın ağrısı), zor yemek yeme, yemek yerken huysuzluk, aşırı terleme ya da salyası akma gibi.

Çocuk çok susuz olabilir, burnu hep tıkalı ya da akıyor olabilir, sık sık tatlı yiyecekler isteyebilir. Karnı şişebilir, kabız ya da ishal olabilir. Bitkinlik duyabilir.Böyle çocukların ana ya da babası, genellikle migren, astım, egzama, ürtiker, saman nezlesi, besin alerjisi geçirmiş olabilir. Annede aybaşı öncesi gerginliği şiddetli olabilir, ya da gebeliğin ilk aylarında şiddetle aş ermiş (kusma, mide bulantısı), ya da doğumdan sonra depresyon geçirmiş olabilir. Bu tür çocukların anneleri çoğu kez bebeğin daha karınlarmdayken çok hareketli olduğunu söylerler. Böyle çocukların annelerinin bunalım içinde ve ağlamaklı olmalarına şaşmamak gerekir. Ne yazık ki, çoğu kez doktor da kadının halinden anlamaz ve onu yetersizlikle suçlar ki, bu da durumu büsbütün zorlaştırır.

AŞIRI HAREKETLİLİĞİN, DAVRANIŞ VE ÖĞRENMEBOZUKLUKLARININ NEDENİ NEDİR?

Bu konuda besin alerjisinin en önemli etkenlerden biri olduğu biliniyor. Ayrıca, besin eksikliklerinin, arıtılmış karbonhidratların (şekerli yiyeceklerin), yiyeceklere katılan renklendi- rici ve koruyucu maddelerin aşırı miktarda alınması da etkili olur. Şurup, kapsül, hap biçimindeki ilaçlara konan boya maddeleri bile çocuğu olumsuz etkiler. Üstelik bu yaştaki çocukların çoğu besin değeri olmayan şekerli, renkli birçok yiyecek yer ve şekerli, renkli içecekler içer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp